Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alpejski Fiołek

Moje cykle diametralnie się skracają. Co to może być? Pomocy, boję się :(

Polecane posty

Gość Alpejski Fiołek

Witajcie. Cały czas miałam regularne miesiączki co 28 dni. A 13 miesięcy temu urodziłam dziecko, po porodzie okres miałam co 28-29 dni. Lecz ostatnie cykle zaczęły mnie przerażać. Mój przedostatni trwał 28 dni więc ok, ostatni - 25 dni (co nigdy mi się nie zdarzyło). A wczoraj natomiast dostałam już po 19 dniach!!! Jestem przerażona bo chciałabym jeszcze jedno dziecko urodzić, a być może i dwójkę jeszcze. Naczytałam się że to może zwiastować przedwczesną menopauzę, jezusiu przecież dopiero skończyłam 27 lat :(. Chcę po prostu Waszego wsparcia, uspokojenia, i tego że nie mam jednak powodów do obaw. Chciałabym również znać Wasze doświadczenia jakie miałyście z taką sytuacją co ja mam obecnie. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Gość gość
czasem się moze takie coś zdarzyć. jeśli to jednorazowe to nie ma co panikować -sama tak miałam. Poczekaj i zobacz jaki bedzie kolejny cykl. Albo idź do gina jeśli się martwisz.

Gość gość
ja mam od zawsze 24 - 25 dni i wszystko u mnie jest idealnie ok :), nie martw się

Gość gość
ja pare lat temu mialam co 28 dni potem zaczelo sie skracac i teraz mam co 20 dni co to moze znaczyc?tez mam 27 lat

Gość gość
a może własnie traktować to odwrotnie? Macie dzieci? Może organizm domaga się ciąży, dlatego macie więcej owulacji :)

Gość Alpejski Fiołek
12:06 - jeśli masz co 24-25 dni cały czas to normalne, bo moja siostra też ma takie cykle i przy takich cyklach zaszła w ciążę. A u mnie jest za to taki przypadek że z miesiąca na miesiąc cykle skracają się i przez to niepokoję się. A i dodam że moja chrzestna też w młodym wieku przestała miesiączkować (siostra mojego taty) i nie wiem czy to ma genetyczny wpływ?

Gość gość
"Jeśli masz okres co 3 tygodnie lub częściej, cierpisz na zbyt częste miesiączkowanie. Powodem takiego stanu rzeczy może być zapalenie przydatków – macicy, jajników albo jajowodów – lub zaburzenia hormonalne. Przy zbyt częstych miesiączkach istnieje ryzyko niedokrwistości."

Gość gość
Tu nie ma co gdybać. Po prostu lekarz. Ważne czy/kiedy masz owulację. Bo faza lutealna (ta po owulacji) prawidłowo powinna mieć od 12-16 i ona raczej jest stała u danej kobiety, tzn. na pierwsza faza folikularna może mieć różną długość. Bardzo prosto można zbadać swoją rezerwę jajnikową (w prostych słowach czy menopauza się zbliża); wystarczy badanie krwi.

Gość gość
autorko też tak miałam, tyle że po pordzie miałam miesiaczki nieregularne, raz 30 dni a raz 20 i w końcu zaczęły się skracać i szkoku doznałam, jak okres dostałam po 14 dniach!. dałam wtedy sobie jeszcze jedną "szansę" i miałam iść do lekarza i na razie odpukać 2 ostatnie okresy znow ksiązkowo 28 dni.