Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość headvigg

słoiczki i przechowywanie potraw

Polecane posty

Gość headvigg

jak długo mogę przechowywać w lodówce zupy (bez mięsa) w słoiczkach? chodzi mi o przyrządzanie w taki sposób, że gorącą zupę nalewam do wyparzonego gorącego słoika, zakręcam i stawiam do góry nogami. dodam, że słoiczki ok 200ml i mają to być zupy dla dziecka (10 mieś). czy 7 dni to będzie ryzykowne? dotąd robiłam do ok 4 dni i było wszystko ok. czy lepiej wszystko pasteryzować czy może mrozić?

Gość gość
zamknięte to i kilka tygodni mogą postać, po otwarciu najlepiej w 48h zużyć.

Gość gość
Ja mrozilam.

Gość headvigg
ok bo mam wlaśnie rozbieżne dane :) mama mówi żeby tak nie robić bo zaszkodzę dziecku, teściowa że do max 2 tyg. skłonna jestem wierzyć teściowej, dużo gotuje robi dużo przetworów i przywraca wielką wagę do czystości jedzenia.

Gość headvigg
gdybym zamroziła (bo mam już nagotowane 7szt), to czy po rozmrożeniu muszę to przegotować czy wystarczy podgrzać w mikrofalówce do żądanej temperatury?

Gość gość
Ja nie jestem doświadczona jesli chodzi o robienie przetworow dlatego mrozilam. Jednego dnia gotowalam 3 lub 4 rodzaje zup w malyvh ilosciach i mialam zamrozone na dwa tygodnie. Potem codziennie wyciagalam z zamrazarki inna żeby dziecko mialo urozmaicone jedzenie.

Gość gość
Ja zazwyczaj wyciagalam rano z zamrazarki . Do pory obiadu bylo juz rozmrozone i tylko podgrzewalam w mikrofali.

Gość headvigg
też tak właśnie chcę zrobić. ale czy po rozmrożeniu zagotowywałaś to jeszcze? w czym mroziłaś?

Gość gość
Nie zagotowywalam. Do mrozenia kupilam pojemniczki aventu. Sa dwie pojemnosci . Polecam ye większe. Trzeba tez patrzeć zeby mozna je potem bylo wsadzic do mikrofali bo nie kazde mozna.

Gość headvigg
mam te pojemniczki, niestety te małe - już robią się za małe :)

Gość gość
:)najlepiej to poszukac przepisow na necie no pysznosci mozna znalesc na te sloiczki no 777 www.youtube.com/watch?v=gyBfqKwkdr4

Gość gość
Głupie pytanie - czy słoiczki można mrozić?

Gość gość
Tzn pytasz o to czy mozna mrozic w szklanym sloiku ?

Gość gość
jezu kobity skad wy się bierzecie?? jak można mrozić słoik?? pzreciez szklany słoik peknie. jak juz zamykasz gorącą supę w słoiku to po kiego grzyba trzymac ją jeszcze w lodówce?? to jest tzw proces pasteryzacji, nie trzeba tego przechowywać w lodowce?? widziałaś zeby w sklepie sloik z zupa stał w lodówce lub chlodni?? i zobacz jaka ma date ważności??i nie chodzi tu o chemię w tym zawartą. przetwory dobrze spasteryzowane, dobrze zamknięte w sloiku moga stac nawet po kilka miesięcy i więcej...