Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość headvigg

słoiczki i przechowywanie potraw

Polecane posty

Gość headvigg

jak długo mogę przechowywać w lodówce zupy (bez mięsa) w słoiczkach? chodzi mi o przyrządzanie w taki sposób, że gorącą zupę nalewam do wyparzonego gorącego słoika, zakręcam i stawiam do góry nogami. dodam, że słoiczki ok 200ml i mają to być zupy dla dziecka (10 mieś). czy 7 dni to będzie ryzykowne? dotąd robiłam do ok 4 dni i było wszystko ok. czy lepiej wszystko pasteryzować czy może mrozić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zamknięte to i kilka tygodni mogą postać, po otwarciu najlepiej w 48h zużyć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja mrozilam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość headvigg
ok bo mam wlaśnie rozbieżne dane :) mama mówi żeby tak nie robić bo zaszkodzę dziecku, teściowa że do max 2 tyg. skłonna jestem wierzyć teściowej, dużo gotuje robi dużo przetworów i przywraca wielką wagę do czystości jedzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość headvigg
gdybym zamroziła (bo mam już nagotowane 7szt), to czy po rozmrożeniu muszę to przegotować czy wystarczy podgrzać w mikrofalówce do żądanej temperatury?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja nie jestem doświadczona jesli chodzi o robienie przetworow dlatego mrozilam. Jednego dnia gotowalam 3 lub 4 rodzaje zup w malyvh ilosciach i mialam zamrozone na dwa tygodnie. Potem codziennie wyciagalam z zamrazarki inna żeby dziecko mialo urozmaicone jedzenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja zazwyczaj wyciagalam rano z zamrazarki . Do pory obiadu bylo juz rozmrozone i tylko podgrzewalam w mikrofali.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość headvigg
też tak właśnie chcę zrobić. ale czy po rozmrożeniu zagotowywałaś to jeszcze? w czym mroziłaś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie zagotowywalam. Do mrozenia kupilam pojemniczki aventu. Sa dwie pojemnosci . Polecam ye większe. Trzeba tez patrzeć zeby mozna je potem bylo wsadzic do mikrofali bo nie kazde mozna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość headvigg
mam te pojemniczki, niestety te małe - już robią się za małe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
:)najlepiej to poszukac przepisow na necie no pysznosci mozna znalesc na te sloiczki no 777 www.youtube.com/watch?v=gyBfqKwkdr4

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Głupie pytanie - czy słoiczki można mrozić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tzn pytasz o to czy mozna mrozic w szklanym sloiku ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jezu kobity skad wy się bierzecie?? jak można mrozić słoik?? pzreciez szklany słoik peknie. jak juz zamykasz gorącą supę w słoiku to po kiego grzyba trzymac ją jeszcze w lodówce?? to jest tzw proces pasteryzacji, nie trzeba tego przechowywać w lodowce?? widziałaś zeby w sklepie sloik z zupa stał w lodówce lub chlodni?? i zobacz jaka ma date ważności??i nie chodzi tu o chemię w tym zawartą. przetwory dobrze spasteryzowane, dobrze zamknięte w sloiku moga stac nawet po kilka miesięcy i więcej...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×