Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

żywienie dzieci

Polecane posty

Gość gość

Pytanie z czystej ciekawości. Dlaczego większość osób uważa, że dzieci koniecznie muszą jeść słodycze, bo jeśli im się tego zabrania, to wyrządza im się straszną krzywdę, że "i tak kiedyś spróbują i się rzucą na niezdrowe", że "odbiera się smak dzieciństwa"... dlaczego tyle osób nie chce chociaż spróbować od małego wyrabiać dzieciom zdrowych nawyków?

Gość gość
Bo zakazany owoc smakuje najlepiej,jak zabronisz,to potem będzie wydawał całe kieszonkowe na batony,a jak się da przyzwolenie,ale wytłumaczy,że nie należy nadużywać,to wtedy te słodycze nie będą już taką atrakcją.Dawanie słodyczy nie wyklucza zdrowego żywienia.

Gość gość
widocznie masz małe dzieci lub ich nie masz wcale. Dzieci w szkole mają większy luz. Patrzą jak inne dzieci objadają się w sklepiku lub jak inne dzieci jedzą słodkie, które dostały od swoich rodziców. Wciąż słyszałam od moich dzieci, że mają apetyt spróbować. Zadawały wciąż mi pytania z zarzutami, że oni też chcą zjeść słodkie itp. Już w wieku przedszkolnym zaczął się moment na słodkie. Dzieci widząc, że inne dzieci jedzą też chcą sróbować. Tym bardziej jak się ma dzieci, które lubią zjeść. Pewnie inaczej jest z niejadkami;) Teraz moje dzieci to już nastolatki i niestety mimo moich pouczeń o zdrowym odżywianiu lubią zjeść od czasu do czasu czipsy, Młodsze moje dziecko także;)

Gość gość
ok ale mnie to zupełnie nie przekonuje. sama nie lubię słodyczy i nawet jako dziecko nie uważałam ich za ósmy cud świata. nie mogę zrozumieć dlaczego akurat ciastka są w opinii ludzi takim rarytasem...

Gość gość
A....to już wszystko jasne.Autorka nie lubi,więc się oburza,że inni lubią.

Gość gość
nie oburzam się, nic mnie to nie obchodzi. tylko zastanawiam się dlaczego akurat słodycze? dlaczego nie cokolwiek innego jest społecznie uznane za najlepszy frykas, nagrodę... ale chyba faktycznie tego nigdy nie zrozumiem skoro sama nie potrzebuję słodkiego smaku