Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciąża a koniec umowy

Polecane posty

Gość gość

jestem w drugim miesiącu ciąży i wlaśnie dziś kończy mi się umowa czy pracodawca ma prawo przedłużyć mi umowe do dnia porodu czy może mi wydać świadectwo pracy? Chciałabym podjąć nową prace i pracowac aby dostac macierzyński

Gość gość
Z tego co wiem pracodawca nie ma obowiazku przedluzac Ci umowy, dopiero jak bys byla w 3 miesiacu. Czyli jezeli umowa wygasalaby w dniu w ktorym zaczynasz trzeci miesiac, to musi Ci przedluzyc. A pracodawca wie o ciazy?

Gość gość
a dokładnie który to tc? umowa ulega przedłużeniu jeśli ciąża ma pow. 12tc.

Gość gość
Ale to masz gdzie podjac teraz prace w ciazy? Nie lepiej pozostac w tej pracy obecnej? Jezeli by Ci przedluzyl umowe mialabys przynajmniej macierzynski, a w nowej pracy raczej dostaniesz umowe na okres probny

Gość gość
tak wie o ciąży. I uparcie chce mi przedłyżyc do dnia rozwiązania. I twierdzi ze takie jest prawo. Ale mi sie 3 miesiąc zacznie dopiero w polowie lipca

Gość gość
No to o co ci kobieto chodzi? To jego wolny wybór jeśli chce ci przedłużyć umowe do porodu i nieważne że nie musi. Chce przedłużyć to się ciesz zamiast szukać dziury w całym. :O

Gość gość
jestem w 8 tyg. Iz tego co ja wiem to w momencie gdy mam umowe na czas okreslony to macierzynski mi sie nie nalezy

Gość gość
o co mi chodzi? o to że jak mam umowe na czas określony to po porodzie mi sie nie należy macierzyński. Dlatego chce isc do pracy i mam możliwość zatrudnienia na czas nieokreślony i bym miała macierzynski i wychoiwawczy

Gość gość
Macierzynski Ci sie nalezy! Nie trzeba miec umowy na czas nieokreslony! Wystarczy miec umowe na czas okreslony i byc w 3 miesiacu ciazy i dostaniesz normalny macierzynski!!

Gość gość
co Ty za bzudry wypisujesz. Jeśli przedłuży Ci umowę do dnia porodu to macierzyński Ci się należy, tyle tylko, że wypłaca go zus a nie pracodawca..

Gość gość
Nie, jak widać masz blade pojęcie o tym temacie. Zasiłek macierzyński przysługuje kobiecie podlegającej ubezpieczeniu w dniu porodu czyli tobie też jeśli pracodawca przedłuży ci umowę do dnia porodu. Wychowawczy się nie należy to prawda. Skoro nie chcesz to powiedz to pracodawcy -przecież bez twojej zgody nie podpisze z tobą nowej umowy.

Gość gość
ciesz się, że w ogóle chce Ci tą umowę przedłużyć, bo nie ma takiego obowiązku - wtedy miałabyś problem, bo będąc bezrobotną nie miałabyś prawa do zasiłku macierzyńskiego.

Gość Oczywiście że macierzyński
Ci sie nalezy. Powiem więcej- jesli będąc w ciąży zmienisz prace i od razu dostaniesz umowe na czas nieokreślony to masz jak w banku, że ZUS zakwestionuje taką umowę i nie dość, że nie dostaniesz zasiłku to jeszcze zostaniesz obciążona kosztami sądowymi, karnymi odsetkami itp

Gość gość
kurcze każdy mi mówi że skoro mi sie umowa konczy w 2 miesiącu ciąży to z chwilą urodzenia dziecka wszystko mi się kończy.

Gość Oczywiście że macierzyński
Zasiłek macierzyński przysługuje także pracownicy zatrudnionej na podstawie umowy o pracę na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy, z którą umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu. W takim bowiem przypadku urodzenie dziecka ma miejsce w okresie ubezpieczenia. http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431

Gość gość
jeśli umowy ci nie przedłuży to nie masz prawa do niczego od jutra, ale jeśli w dniu porodu będziesz pracownikiem objętym ubezp. chorobowym to ci sie należy zasiłek i kropka. I nie ważne że umowa skończyła się w dniu porodu.

Gość gość
A ja się głupia z pracodawcą dzisiaj kłóciłam że ma mnie zwolnić. Ok to już wszystko wiem. Zwolnić mnie nie może a i macierzyński mi się należy...

Gość gość
Nie tak. Jeśli umowa wygasła dziś a ty jesteś w 8tc to on nie musi niczego ci przedłużać bo ten obowiązek jest powyżej 12tc. Zwalniać cię nie musi bo umowa sama wygasła. Jeśli chce ci przedłużyć to się ciesz a nie kłóć -bo wg prawa w tej chwili jest to TYLKO i WYŁĄCZNIE sprawa jego dobrej woli, bo ty nie jesteś jeszcze chroniona.

Gość gośćtaka jedna
jak chcesz znaleźć pracę w ciązy z umową na czas nieokreślony? Nie mówiąc o tym, że czytając Twoje wypowiedzi jestem przerażona brakiem podstawowych informacji.

Gość Aga

Witam. Mam umowę do 31.12.2019. 1.03.2019 umowa powinna się przekształcić się w umowę na czas nieokreślony. Obecnie jestem na L4 w 4 miesiącu ciazy. Czy pracodawca da mi w takim wypadku aneks przedłużając umowę w bezterminowa?