Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

smerfetka 1990

Osoby które choruję lub mają dzieci chore na dyskalkulię?

Polecane posty

Gość gość
To chyba dysmozgowie jednak :)

Gość gość
Smerfetka gdybys mialaa dyskalkulie to bys byla slaba tylko z matematyki a ty dziewczynko bylas slaba z angielskiego naa maturze a geografi juz nie wspomne

Ale przecież angielskiego można się pamięciowo wyuczyć. Już wiem co zrobię, bo jakoś nigdy się tych języków specjalnie nie uczyłam :D :D będę codziennie uczyła się po 15 słówek tak do maja a potem będę starała się skonstruować list :) najgorzej jest z matematyką bo tutaj nie ma pamięci tylko trzeba umieć rozwiązać zadania a skąd ja mam wiedzieć nawet co to jest delta?

Gość gość
A myślałam, że to ja mam dyskalkulię :P. Ale ja zdałam maturę z matematyki na 67%, z języka polskiego podstawy 97%, z rozszerzenia 87%, z języka angielskiego rozszerzenie 95%, wiedza o społeczeństwie 85%, historia 92%, ustny polski 100% i angielski 95%.

Gość gość
Na ch*j ci wiedziec co to jest delta? masz wzór to liczysz i tyle, jeśli tego nie potrafisz to nie masz dyskalkulii tylko jestes niedorozwojem. Takie porównanie do dysleksji - ludzie z nią potrafią pisac bez błędów przy długiej nauce, mogą im się te błędy przytrafiać, ale nie będą walili kilku błędów w jednym wyrazie. Ty możesz to samo, wiesz co, miałam taką koleżankę w technikum też była mega słaba z matmy, ledwo przechodziła, ale ludzie, deltę to policzyć umiała, juz bez przesady, zeby wzoru nie umieć wykorzystać, to samo umiała rozwiązać równanie z jedną niewiadomą i postawić liczby pod nie, procenty, ułamki itp. Matury jednak nie zdawała, wiedziała, ze to nie dla niej a i tak umiała więcej od ciebie. Delta = bkwadrat minus cztery ac :D. Nie wiem czy oprócz ciebie znalazłby sie ktos kto tego nie potrafi obliczyć, nawet jakiś dyskalkulik prawdziwy.

Gość gość
Jeżeli ktoś nie potrafi obliczyć delty, to ma luki w wiedzy a nie żadna dyskalkulię. badanie funkcji na poziomie liceum to kwestia nauczenia się 3 wzorów i schematu, potem nie ma tam już nic skomplikowanego. Z tego co widzę, to według niektórych matura powinna się ograniczać do testu na poziomie przedszkola. Ludziom wmawia się, ze wszyscy powinni mieć wyższe wykształcenie a to nieprawda. Niektórzy po prostu są za mało inteligentni i do tego leniwi. Zamiast tego mogą zostać kierowcami, krawcami i cukiernikami i w tych zawodach doskonale się sprawdzać. Ale teraz takie podejście jest niemodne i stąd wysyp dys-

Poza tym przyznaję w gimnazjum i technikum tyle przedmiotów się zebrało że się nie uczyłam, po prostu stwierdziłam że nie mam warunków. W jednym pokoju z rodzicami, na maturę ustną z angielskiego uczyłam się dwa miesiące przed maturą i pisemną też. Liczę że zaliczę maturę w 2015 roku.

Gość gość
Ty jestes po prostu nieukiem. Zeby miec stwierdzona dysleksje,dysortografie,trzeba znac wszystkie zasady perfect a podczas pisania robic bledy nieswiadomie,po prostu mozg czlowieka oszukuje.czlowiek chory widzi po prostu cos innego niz zrobil. A ty prpvujesz swoje nierobstwo i niedouczenie i brak podstaw zwalic na jakas.dyskalkulie. jak potrafisz procenty,umiesz liczyc pieniadze,to sorry ale po prpstu trzeba sie bylo przylozyc bardziej do nauki,za sam fakt urodzenia sie matury nie rozdaja w prezencie.

Gość gość
Dla tych wszystkich co uważają, że nie ma czegoś takiego jak dyskalulia Dyskalkulia rozwojowa – zaburzenie zdolności matematycznych, mające swoje źródło w genetycznych nieprawidłowościach tych części mózgu, które są bezpośrednim podłożem dojrzewania zdolności matematycznych zgodnie z wiekiem. Dawniej dyskalkulią określano również podobne objawy wynikające z organicznego uszkodzenia mózgu, obecnie diagnozą określającą taki stan jest akalkulia. Szacuje się, że dyskalkulicy stanowią 4-6% społeczeństwa[potrzebne źródło], a ponad 99% z nich nie ma świadomości, że dyskalkulia istnieje. W klasyfikacji chorób i zaburzeń DSM-IV dzieci przejawiające trudności w uczeniu się matematyki są umieszczone w kategorii trudności w uczeniu się i określone jako osoby, które nie mogą osiągnąć adekwatnego do wieku poziomu biegłości w procesach matematycznych pomimo inteligencji w normie, sprzyjających warunków edukacyjnych, braku zaburzeń emocjonalnych i odpowiedniego poziomu motywacji do nauki. Ja od podstawówki miałam problem z matmą, przez gimnazjum i szkołę średnią, zawsze miałam ledwo 2 , na maturze zdałam polski,niemiecki, a matmy nie zdałam niestety- będę próbować w przyszłym roku. I nie uważam się za chorą psychicznie, jestem inteligentną osobą!

Gość trochę więcej empatii
Ludzie są wredni i złośliwi na ogół. Ciekawe jest to jak wielu z nich uważa się za chrzescijan a przecież powinni przestrzegać najważniejszego dla nich przykazania miłości. Dyskalkulia jak najbardziej istnieje. Moja siostra ją ma. Zawsze miała na pamięć wykute wszystkie definicje i twierdzenia a także wzory jak nikt w klasie a jednak jak przyszło do rozwiązania jakiegoś zadania to klops. Za to ma wielki talent muzyczny. Może powinna być matura właśnie z tego co? Co by na to powiedziały beztalencia muzyczne? Też by się tak śmiały z tych co nie są w stanie się nauczyć rozwiązywać zadań z matmy?

Gość gość
No wiec ja jestem wczesniakiem z dyskalkulia,ktora meczyla mnie cale zycie...to jest wieczna walka,bo z jezykow bylam super a z matmy naciagana troja i Zero zrozumienia tematu.Tyle ludzi robi bledy ortograficzne i nikt sie ich nie czepia a jak ktos jest noga z matmy to od razu jest"malo inteligentny".Tyle sie przez to nacierpialam,ze szkoda gadac,,,dzieki bogu mam w pracy Kalkulator

Gość gość
jak czytam takie wpisy ,ze to z lenistwa,ze to nie istnieje to normalnie krew mnie zalewa!!