Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zagmatwane, ale moze ktos sie zna.

Polecane posty

Gość gość

W grudniu 2010 zaszlam w ciaze. Zagrozona, od 6 tc mialam zwolnienie. Urodzilam w sierpniu 2011 przez cc. Mialam pol roku macierzynskiego i 2 miesiace urlopu. Od kwietnia 2012. Od tego czasu jestem na bezplatnym wychowawczym. Zaszlam w kolejna ciaze - mam teraz 6 tc. Urlop wychowawczy konczy mi sie za miesiac. Lekarz radzi abym pozniej poszla na L4. Czy ktos sie orientuje czy bedzie ono platne? A jesli tak to ile? Moja wyplata sprzed 3 lat? (jak bylam w ciazy z pierwsza corka)? Czy pozniej przysluguje wychowawczy?

Gość gość
Musi Pani wrócić do pracy przynajmniej na jeden dzień aby zwolnienie L-4 było płatne - inaczej mówiąc należy przerwać urlop wychowawczy.Musi Pani napisać wniosek do pracodawcy o przerwaniu urlopu (za potwierdzeniem odbioru). Wniosek należy dostarczyć co najmniej 30 dni przed powrotem. Pracodawca powinien przedłuzyć umowę do dnia porodu. Pracodawca ma obowiązek przedłużyć umowę do dnia porodu. Po zakończeniu umowy zasiłek macierzyński będzie wypłacał ZUS. Będzie to najniższa krajowa 1680.

Gość gość
Najniższa krajowa tyczy się oczywiście sytuacji kiedy pani 3 lata temu tak zarabiała jeżeli wypłata była wyższa to podejżewam że to będzie kwota taka jak wtedy.

Gość gość
Dziekuje, nie chce przerywac wychowawczego bo niedlugo mi sie on konczy. Jednak nie wiem ile dam rade pracowac - juz teraz pojawily sie plamienia. Czyli jak rozumiem po koncu wychowawczego moge isc na L4 i bedzie ono platne, tyle, ile zarabialam przed 1 ciaza?

Gość gość
Z wypłatą na 100% pani nie powiem, ale żeby pracodawca przyjął l4 musi pani wrócić do pracy na chociaż 1 dzień innej możliwości nie ma. Nie da rady wziąć l4 na wychowawczym nikt pani takiego zwolnienia nie przyjmie ale najlepiej zadzwonić do swojej kadrowej i się dowiedzieć.

Gość gość
Nie trzeba iść na 1 dzień do pracy!!! Zaraz po wychowawczym, w pierwszym dniu, w którym powinnaś stawić się w pracy dzwonisz i mówisz, że masz zwolnienie lekarskie, które w Twoim imieniu ktoś dostarczy lub wyślesz pocztą. W kwestii pensji się nie wypowiem.