Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pierwszy ząb czarny z próchnicą

Polecane posty

Gość gość

to możliwe? koleżanka ma córke 8 mcy wyrżną jej się pierwszy ząb i jak widziałam to jest caly czarny spróchniały a ona ze taki wyszedł genetycznie. To możliwe? mała pije od 2 mca słodkie hebaty, soki , a co najbardziej mnie dziwi to desery matka jej dosładza i obiady bo ponoc inaczej nie zje. mozliwe to?

Gość gość
możliwe, nie wiesz, że podatność na próchnicę to głównie tendencja genetyczna? Niektórzy rąbią słodycze tonami, nie myją zębów i ani dziurki przez lata się nie dorobią. I pisze się "wyrżnął"

Gość gość
"Są dzieci, których ząbki od razu wyrzynają się, pokryte czarnymi plamkami. To próchnica. U niemowląt często nazywa się ją „butelkową”, bo miewają ją najczęściej maluszki, zasypiające z butelką pełną mleka albo soku. Ale to nie butelka jest powodem problemów. Podobnie jak u starszych dzieci, wywołują ją bakterie z rodziny streptokoków. Malec zaraża się nimi od dorosłych albo od starszego rodzeństwa. Dlatego nie pozwalaj nikomu całować dziecka w usta albo rączki (smyk wkłada je przecież do buzi, przenosząc zarazki), sama też tego nie rób, jeśli stan twoich zębów pozostawia wiele do życzenia. Nie wolno też oblizywać smoczka ani łyżeczki, z których następnie będzie korzystało dziecko. Ale same bakterie to nie wszystko. By mogły się rozmnażać i produkować kwas, który niszczy zęby, potrzebują cukru: szczególnie lubią ten znajdujący się w słodkich napojach i cukry z owoców. Im więcej mają go do dyspozycji, tym więcej kwasów produkują i tym szybciej wywołują problemy. Na próchnicę na świeżo wyrżniętych ząbkach narażone są przede wszystkim niemowlęta, które zasypiają z pełną butelką albo dużo piją w nocy. Podczas snu zmniejsza się bowiem wydzielanie śliny (która w ciągu dnia obmywa zęby oblepione pokarmem, co zmniejsza zakwaszenie w jamie ustnej). "

Gość gość
byla wypowiedz jakiegos dentysty z e u nich w klinice najmlodszy pacjent mial 8 miesiecy i 2 sprochniale zeby masakra szok -jakimi kretynkami sa t e matki i babcie

Gość gość
Najłatwiej jest kogoś oceniać od razu. Próchnica butelkowa może się zrobić bardzo łatwo, chociaż dosładzanie to faktycznie głupota. Powiedz tej kolezance, że są takie gabinety typu www.rojekdental.pl gdzie takiej próchnicy się nie wierci, tylko smaruje specjalnym żelem, żeby się nie rozprzestrzeniała. Od tego żelu zęby ciemnieją, ale w tym wypadku to już chyba nie ma znaczenia.

Gość gość
Zaniedbanie rodziców. No i fakt, że karmimy dzieciaki słodyczami. U mnie było tak, że moja Ania też miałą „plamki” na jedynce ale na szczeście dentysta z New-Dentu (Lublin, ul. Nowowiejskiego – polecam z ręką na sercu) załątwił sprawę i obyło się bez rwania mleczaków. Niestety wszyscy musimy trochę pilnować i siebei i zwłaszcza nasze dzieciaki co do ilości cukru w diecie.

Gość gość
tez mi się tak wydaje, kiepsko to wygląda i myśle że w takich sprawach jak próchnica u dzieci, zwłaszcza w tak wczesnym wieku, może być sporo winy i zaniedbania rodziców.. A jesli chodzi o Lublin to dobry stomatolog z podejściem do dzieci jest też tutaj - www.przychodniadental.pl byliśmy niedawno na drugiej wizycie z naszym maluchem.

Gość gość
Czytam wypowiedzi i nie wierze. Wy serio? Moj syn 15 mcy, wychodzi mu kilejny zab, tym razem piatka, jeszcze sie nie przebila a juz jest czarna! Nie, nie karmie dziecka cukrem (poza naturalna fruktoza-owoce), myjemy zabki 2razy dziennie, nie slinimy mu lyzeczki, smoczka nie uzywa... Czyli jestem zla matka bo mojemu dziecku sie trafilo? Gratuluje rozumu ;)

Gość gość
Popieram przedmówczynię nasz maluch ma 7miesięcy i 3-ci wyrzynających się ząbek i już widać próchnicę na nim :( nie podaje soczków mały pije sama wode, je owoce nie dosładzanych jedzenia ani nie dajemy rzadnych słodkości :(((