Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy oddawałybyście swoje mleko?

Polecane posty

Gość gość

Mam bardzo dużo mleka, a moja znajoma nie może karmić piersią ze względu na leki. Zaproponowała mi, żebym odciągała i oddawała dla Jej synka. Co myślicie?

Gość gość
A nie potrafisz sama podjąć decyzji? Jaki sens ma to pytanie? Chcesz, to pomagaj, zrobisz coś dobrego w życiu.

Gość gość
Jeżeli masz dużo pokarmu i myślisz, że "podołasz" to czemu nie? :)

Gość gość
A czy ja zapytałam czy mam oddawać? Kolejny kafeteryjny trol nie potrafi czytać ze zrozumieniem. Zapytałam czy Ty byś oddawała gdybyś otrzymała taką propozycję <----- mam nadzieję, żę wyjaśniłam. Nie dziękuj.

Gość gość
salma hayek też wykarmiła swoimi piersiami małe murzyniątko

Gość gość
hmm nie wiem, zależałoby to od wielu okoliczności, ale jeżeli miałabym sporo pokarmu to może i bym się zgodziła

Gość gość
A swoje jeszcze karmisz czy już nie?

Gość gość
ja oddawał, więc tak

Gość gość
gdyby to nie bylo kosztem mojego dziecka i gdyby mleko matki bylo naprawde potrzebne (np dla wczesniaka czy chorego noworodka) to tak. W innym przypadku to wolalabym mleko mrozic na zapas: nadmiar moze byc chwilowy, zechce gdzies wyjsc bez dziecka, wracam do pracy itp itd. Raczej nie meczylabym sie specjalnie ze sciaganiem mleka dla dziecka, ktore mogloby jesc MM.

Gość gość
" A czy ja zapytałam czy mam oddawać? Kolejny kafeteryjny trol nie potrafi czytać ze zrozumieniem. Zapytałam czy Ty byś oddawała gdybyś otrzymała taką propozycję <----- mam nadzieję, żę wyjaśniłam. Nie dziękuj. " Napisałaś, cytuję: "Zaproponowała mi, żebym odciągała i oddawała dla Jej synka. Co myślicie? " Dla mnie tak sformułowane zapytanie oznacza prośbę o wypowiedzenie własnego zdania w tej konkretnej sytuacji, no ale ok, powiedzmy, że nie to miałaś na myśli. W takim razie odpowiadam na twoje pytanie: tak, podzieliłabym się pokarmem, bo co to za problem. Należy jednak pamiętać, że mleko jest dostosowane do indywidualnych potrzeb i np. jeżeli jest duża różnica wieku, to oddawanie mleka nie ma większego sensu moim zdaniem.

Gość gość
zależy od okoliczności - ja bym to widziała tak, jeśli oczywiście chcesz włożyć czas i wysiłek, aby pomóc.: po 1. przede wszystkim moje dziecko - dla niego nie może zabraknąć, czyli musisz uprzedzić, że mleka może być raz więcej, raz mniej a czasem wcale po 2. to Ty robisz przysługę czyli to znajoma powinna do Ciebie po mleko przychodzić, a nie Ty jej nosić po 3. koszty lakatatora (jeśli nie masz), pojemniczków, itp ponosi znajoma po 4. Ty decydujesz do kiedy ten układ trwa (chodzi mi o uniknięcie sytuacji, że kończysz karmić swoje dziecko i jesteś pod presją utrzymania laktacji dla kogoś). Po okresie karmienia organizm trzeba zregenerować, a nie na siłę przedłużać. Dla mnie odciąganie mleka było męczące i wszystkie nadwyżki mroziłam na potrzeby swojego dziecka (konieczność wyjścia na dłużej itp). Musisz być bardzo pomocna skoro rozważasz tak duży wysiłek dla kogoś. Szacun.