Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wyznanie otyłej mamy

Polecane posty

Gość gość

Witajcie, pragnę tu opisać moją historię, bo dużo osób nazywa takie osoby jak ja grubymi świniami itp. nie znając powodów otyłości. Owszem w większości przypadków jest to "wina" osób które są otyłe, ale nie zawsze. Oto moja historia: Zawsze byłam otyła, ale to było "tylko" z 10 kg nadwagi maks. Pewnego dnia dostałam napad epileptyczny, szpital, pobyt tam trwał tydzień, nie zdiagnozowano nic, kazali być pod opieką neurologa, po niedługim czasie (ok 2-3 miesiące) dostałam kolejny napad, włączenie leków. W tym samym czasie zamieszkałam razem z chłopakiem... Po tabletkach zaczęłam tyć-lekarz nie wspomniał o tym ani słowem, a ja po prostu powiązałam to z mieszkaniem razem, zażeraniem stresów itp. No i na tych lekach byłam 3 lata, przytyłam 15 kg (nie liczę okresu ciąży i 3 kg które zostały po ciąży)... Zmieniłam lekarza dowiedziałam się, że leki które przyjmowałam, nie są przepisywane osobą otyłym, chyba że na inny lek jest uczulenie wtedy wiadomo-siła wyższa. Ponadto przy mojej chorobie NIE MOGĘ stosować ŻADNYCH diet, a ruch? Jestem w ciągłym ruchu, bo mam małe dziecko a wiadomo mąż pracuje, więc 90% dnia spędzam z synem ja... Mały już prawie w dzień nie śpi, a jak zasypia to i tak coś robię... Owszem nie ćwiczę, ale zwyczajnie nie mam czasu. I tak mam ciągle wysokie obroty. Pomimo tego waga nie chce spadać. Także moja otyłość jest spowodowana chorobą, oraz błędem lekarza. Ale wy nadal wrzucajcie ludzi do jednego wora, chociaż mam nadzieję, że da to komuś do myślenia. Oprócz Epi choruje na: tężyczkę, kręgozmyk, torbiel szyszynki. Pozdrawiam.

Gość gość
można schudnąć, ale nie przez zwykła opiekę nad dzieckiem, a te choroby.. nie przesadzaj, weź poważniej potraktuj temat a zapewne \ci sie uda, ale trzeba COŚ robić!! a nie w ten sposób

Gość gość
Jak sie chce to można, jak sie nie chce to szuka się wymówek.

Gość gość
coś czyli co mądralo? myślisz, że autorce z tymi chorobami jest łatwo, sama mam padaczkę, ale nie jestem otyła i wiem jak trudna jest ta choroba, ty chyba nie masz o niej w ogóle pojęcia? Wiesz co to znaczy jak przy stresie czy większym wysiłku fizycznym jesteś narażona na atak? A gdy ten atak masz na ulicy większość ludzi powie "padaczka poalkoholowa" albo przejdzie udając że nie widzi? Nie życzę Ci tego, ale rozpoznaj temat. O reszcie chorób nie mam pojęcia, ale wiem czym jest padaczka.

Gość gość
Po tabletkach zaczęłam tyć-lekarz nie wspomniał o tym ani słowem, a ja po prostu powiązałam to z mieszkaniem razem, zażeraniem stresów itp. Hmmmmmm czyli zazeralas sie , zazeralas stres bo skad inaczej by ci przyszlo to do glowy

Gość gość
a przed zdiagnozowaniem padaczki jakie miałaś wymówki na swoje sadło? genetyka, grube kości?

Gość gość
Nie masz czasu ćwiczyć, to nie masz, trudno. Całe szczęście, że na kafeterię czas znalazłaś, bo byśmy pomarli w nieświadomości. Dziękujemy ci młoda mamo.

Gość gość
jak masz wolny czas to zamiast wypisywac na forum weź sie lepiej za odchudzanie, jak sie chce to wszystko mozna w wiekszosci wypadkow otylosci wystarczy pol roku samozaparcia a jak masz wiecej kasy to tłuszcz można odessać

Gość gość
A tam przesadzasz. Spróbuj przez 2-3 tygodnie jeść 5 posiłków dziennie tak ok. 300 kcal każdy i żeby każdy składał się z 45 % węglowodanów, 35 % białka, 10 % tłuszczy i zobaczysz czy twoja nadwaga to tylko wina leków i choroby.

Gość gość
Skoro już wcześniej miałaś nadwagę, to znaczy, ze nie masz nawyku dbania o figurę. Kupując lek należy dokładnie przeczytać ulotkę, sś w niej wymienione efekty uboczne. Gdybys to zrobiła, natychmiast skojarzyłabyś przybierane kilogramy z lekiem. poza tym, jak ktoś słusznie zauważył, musiałaś się objadać, skoro tłumaczyłaś sobie wzrost wagi zajadaniem stresów. Mnie takie wytłumaczenie nie wpadłoby do głowy, bo nie zajadam stresów. Opieka nad dzieckiem to nie jest ruch, który pozwalałby na schudnięcie. Pewnie że twoje choroby to nic przyjemnego, współczuję, ale nie tłumacz swojej otyłości tylko zacznij z nią walczyć.

Gość gość
otóż walczyłam: dieta dukana-skutek uboczny tężyczka, mój organizm nie przyjmuje wapnia z diety jem 5 posiłków ostatni o 18 zażerałam stresy owszem, ale nie były to fast foody tylko gotowane na parze warzywa mając na myśli opiekę nad dzieckiem myślę również o tym, że gdy śpi (ok 1-2 h dziennie) zasypia przeważnie w wózku, więc jest to spacer, dość szybki. Przy każdej diecie-każdej bez wyjątku, mówimy tu o mniejszej ilości kcal czyli ok 1200-1400 występują ataki epileptyczne oraz tężyczkowe. Owszem KIEDYŚ nie dbałam o sylwetkę, gdy zaczęłam o siebie dbać po 2 mcach gdzie doszłam do prawidłowej wagi wykryto epilepsje i lekarz sam powiedział, że ta dieta nie dla mnie. Oprócz tego jestem minimum raz w tygodniu na basenie (to również standard z dzieckiem)

Gość gość
ale dieta w rozumieniu zmiana nawyków zywieniowych jest dla każdego!

Gość gość
poczytaj sobie o diecie cud czyli MŻ [mniej żreć] stosowaną w Auschwitz ! pooglądaj fotki i znajdź na nich grubasa wśród pensjonariuszy ! skoro nie znajdziesz to możesz przyjąć że jest skuteczna w 100%!!! :D :classic_cool: ps. pamiętaj 2 kromki czarnego chleba i 2 litry wody / 24h 🖐️

Gość gość
trochę się chyba sama oszukujesz, próbujesz sobie wmówić, że nie da się schudnąć i tyle, mino tego że jak uważasz, zdrowo się odżywiasz i zażywasz sportu...tylko czy pływasz 40 min non stop jak jesteś na basenie z dzieckiem? wątpię...

Gość gość
i nie wierzę, że tak dużo przytyłaś zajadając stresy warzywami, sory:(

Gość gość
Ale intensywny spacer i zajmowanie się dzieckiem na basenie to za mało, aby schudnąć. Współczuję, że masz takie paskudne choroby, ale nie schudniesz póki nie przestaniesz się oszukiwać, że coś robisz w tym kierunku. Jesteś chora i z powodu dziecka nie masz czasu na sport - rozumiem i to są wyjaśnienia.

Gość gość
pomijam problem autorki ale ciekawe ze w obozach zaden więzień nie miał choroby powodującej otyłość!A chorowali na wszystko na pewno!A najwięcej na NIEFOŻYWIENIE Wiem,że to makabryczne-ktoś już o tym pisał ,ale jest to fakt który wszystkim chorym osobom otyłym powinien dać do myślenia

Gość gość
ŻADNE TABLEDKI NIE POWODUJĄ TYCIA!!!!!! do jasnej ciasnej niektóre tabletki wzmagają apetyt dlatego się po nich tyje!!!! TYJE SIĘ OD WCINANIA!!!!!!!!!!!!!!

Gość gość
twierdzisz, że lekarz kłamie? poczytaj o leku depakine 500. Trochę dokształcenia :] Owszem ja nie twierdzę, że choroby powodują otyłość, ale ich leczenie :]

Gość gość
Po co im się tłumaczysz kobieto za tępe są by zrozumieć,że leki hormonalne czy leki na bazie sterydów wzmagają apetyt i po prostu nad tym się do końca nie zapanuje.Kazda głupia cizia tak myśląca powinna przejść chemioterapię z podaną olbrzymią dawką sterydów.Ciekawe czy wtedy cizie były by takie mądre??Czy po tej chemii miały siłę ćwiczyć,biegać ze swoimi dziećmi.Po takich kuracjach byście idiotki się może z łóżka nie podniosły ale w waszych mózgach coś takiego się nie mieści.Każda gruba kobieta to taka co nigdy nie dba o siebie.Ona przecież stoi na nogach to i pobiegać sobie może..Gówno wiecie o ludzkich tragediach ale ja już wolę być mądra i nie oceniać ludzi po wyglądzie o których nic nie wiem,

Gość gość
w auchwitz ktoś kto był chory umierał zanim schudł. Np cukrzyk (którym jestem - typ 1) czy niedoczynność (też mam). Na szczęście mam dobrą przemianę, więc gruba nie jestem, ale schudnąć też nie idzie.

Gość gość
Pier...i cie ja bez ćwiczeń i schudłam na samej diecie.

Gość gość
gościu, schudniecie na samej diecie jest OK, ale wttedy wygląda się obło (tzw skinny fat). Lepiej jest poćwiczyć, żeby kształtu nabrać. Ale tu rozmawiamy o kimś kto tak łatwo nie schudnie

Gość gość
@ gość dziś " w auchwitz ktoś kto był chory umierał zanim schudł. Np cukrzyk (którym jestem - typ 1) czy niedoczynność (też mam). Na szczęście mam dobrą przemianę, więc gruba nie jestem, ale schudnąć też nie idzie. " wszystko "idzie" jak ma się wiedzę i robi to świadomie z pełną świadomością zagrożenia też jestem diabetykiem typu 1 z b. dużą dawką insuliny + proszek i chudnę bez problemu nawet 25kg w 3 miesiące wystarczy tylko glukometr znajomość swojego ciała [dla mniej zorientowanych dieta 600-800 kalorii] konsultacje z dietetyczką i diabetologiem zaparcie w dojściu do założonego celu [a i zapotrzebowanie na insulinę spada o 40%] . Syna [nie jest diabetykiem] odchudziłem ze 140kg na75kg w 6miesięcy czyli prawie o 50% bez bólu i bez efektu jojo. Także dieta Mż w ekstremalnym wykonaniu jest na 100% skuteczna .ADOLF BYŁ GENIUSZEM W ODCHUDZANIU tylko nie każdy potrafi to docenić . :classic_cool: 🖐️

Gość gość
Błąd lekarza?!Słucham? Każda osoba choroba na padaczkę wie, że leki na tę chorobą powodują apetyt, a więc nie gadaj bzdur. Zamiast obarczać wszystkim lekarza mogłaś sama poczytać o chorobie. Poza tym osoba chora wszystko wie o swojej chorobie, o lekach przyjmowanych, skutkach ubocznych itp. To kolejna wymówka! Mój facet też ma padaczkę i bierze leki, które wzmagają apetyt, ale zamiast się obżerać, bo jest niby usprawiedliwienie, dwa razy ciężej pracuje, aby zejść z wagi.

Gość gość
Lekarz słowem nie wspomniał i nie wszystkie leki na padaczkę powodują tycie (proponuje się douczyć)