Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zasiłek rodzinny. mam pytanie. kto się zna?

Polecane posty

Gość gość

Hej mam pytanko. Wiem że jest jakiś tam limit 570 zł na osobę czy coś koło tego. W październiku składa się dokumenty między innymi PIT za rok 2013. I teraz tak. W tamtym roku mąż nie pracował czyli byśmy się mieścili w tych zarobkach na osobę ślę obecnie pracuje i nieznacznie przekraczamy tą kwotę. To czy przysługuje mi ten zasiłek??? Bo wdl pitu 2013 tak a wdl dnia dzisiejszego nie. Mamy problemy finansowe i te 200 zł by nas troszkę podratowalo. To jak to jest?

Gość gość
Przysługuje bo zarobki się liczą za poprzedni rok.

Gość dbsus
Co z tego ze w tamtym roku mialas niższe dochkdy? Oczywiście dokumenty składa się za poprzedni rok ale Ty masz obowiązek zgłosić KAZDA zmianę sytuacji materialnej bo jeśli to wyjdzie pojzniej to będziesz oddawać wszystko

Gość gość
Czyli lipa?

Gość gość
Skladasz pit za 2013 rok. Nikt cie nie będzie pytal ile teraz zarabia twój maz. Z lóż we wrześniu dokumenty i nie przejmuje się zawistnymi

Gość gość
Kochana złóż dokumenty ...nie wyliczaj nic sama tylko złóż. Pod uwage biora dochody za poprzedni rok i nikt ni bedzie sie pytal ile teraz zarabiasz.

Gość gość
W tamtym roku nie składałam bo nie miałam takiej potrzeby. Teraz jestem w trudnej sytuacji finansowej i by mi sie przydało. To jak to w końcu jest bo każdy pisze inaczej. Jak pójdę złożyć to w mopsie nie będą się pytać o ten rok??? A jak ma się przyznany ten zasiłek to co roku trzeba składać nowe dokumenty czy automatycznie zostanie przedłużony? Nie chcę wpaść i po roku czasu oddawać tej kasy, dlatego pytam was, kto się ma pewno zna

Gość gość
Logiczne autorko że co roku nowe dokumenty składasz. Przecież musisz udowodnić że nie przekraczasz tej sumy na osobę.

Gość gość
Nas za każdym razem pytają o teraźniejszość. Np. w zeszłym roku nie pracowałam, rodzinne zostało nam przyznane. W tym roku poszłam do pracy i to zgłosiłam. Rodzinne od razu zostało cofnięte. Znajoma raz się ociągała ze zgłoszeniem, że poszła do pracy i musiała zwracać niemałą sumę ;) Niby przy zgłoszeniu liczy się rok poprzedni, ale nie do końca. Zanieś to oni wyliczą, czy się mieścisz.

Gość gość
Co rok trzeba składać nowe dokumenty Nie beda pytać o ten rok Idz zloż bo zanim to wszystko uzbierasz to tak minie kilka tygodni .

Gość gość
"W tym roku poszłam do pracy i to zgłosiłam. Rodzinne od razu zostało cofnięte. " To dziwne bo ja bylam na wychowaczym bezplatym a poźniej dostalam kuroniówke . Poszlam zglosic ze mam kuronia a babki powedzialy ze to nic bo zasiłek jest przyznawany za poprzedni rok i nie dotyczy tego co dzieje sie teraz . Nikt mi nic nie zabrał .

Gość gość111222111
Ale to biorąc pod uwagę przepis to trzeba zgłosić ZAWSZE sytuację teraźniejszą od razu gdy nastąpiły jakieś zmiany. Obojętnie czy dochód zmalał czy wzrósł. Wtedy na miejscu w MOPS-ie się spisuje oświadczenie i jest ono załączane do "akt". Jak się nie zgłosi, a dochód wzrósł tak że przekracza kryteria to potem czeka niemiła niespodzianka w postaci zwrotu rodzinnego od miesiąca w którym dochód wzrósł i zaczęło przekraczać. Po za tym nie wiem czy to już weszło w życie, ale podobno miała być jeszcze oprócz zwrotu rodzinnego dodatkowa kara finansowa. Masakra. Oni się nie pier... tak samo jak inne biurokracyjne instytucje.

Gość gość
Liczy się poprzedni okres , to nic że poszłaś do pracy a dochody ci wzrosły bo w każdej chwili możesz ją stracić.Dopiero w przyszłym roku , po nowym rozliczeniu jeśli przekroczysz ustaloną kwotę to nawet nie składaj bo nic nie dostaniesz a szkoda czasu na zbieranie papierków. Na dzień dzisiejszy składaj bez obaw bo ci się należy jak psu buda. Koniec i kropka.

Gość gość
Jeśli by tak było jak pisze osoba ta o tych karach , to żądali by dochody z ostatnich 3 miesięcy a nie za poprzedni rok. Tak ustawodawcy wymyślili a ludzie wymyślają swoje interpretacje na swoją niekorzyść.

Gość gość
Wprowadzacie ją w błąd,poczytajcie o dochodzie uzyskanym w trakcie trwania okresu dla przyznanego zasiłku. "Na prawo do zasiłku rodzinnego wpływa również dochód uzyskany w 2014r., jeżeli tylko do czasu ustalania prawa do świadczeń nie został z powrotem utracony. O co chodzi? Jeżeli jeden z członków rodziny w trakcie 2013 r. (np. w marcu) podjął zatrudnienie i w momencie składania wniosku nadal pracuje, to zarobki, mimo że osiągane już w 2014 r., powiększą dochód jego rodziny (za 2013 r.)."