Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiełbaska z grilla

Polecane posty

Gość gość

Mam takie pytanie dotyczące liczenia kalorii, jak to robić jesli chodzi o kiełbasę z grilla? Liczyć poprostu wagę i kalorie przed obróbką termiczną czy po ugrillowaniu? Kiełbaska wtedy jest lżejsza przez wytopiony tłuszcz więc czy to wpływa na kaloryczność?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość1234
Znalazłam nawet coś lepszego " Często pytacie o to co się dzieje z zawartością tłuszczu w mięsie po obróbce cieplnej. W artykułach na temat grillowania często można spotkać się ze stwierdzeniem, że grillowanie jest korzystną zdrowotnie obróbką cieplną, gdyż wytapia się tłuszcz. W artykułach o grillowaniu na popularnych portalach często jest mowa o wartości do 20% jako różnicy między zawartością tłuszczu przed i po grillowaniu. Próbowałem znaleść źródło tego twierdzenia i bezpośrednio niestety mi się nie udało (miałem wrażenie, że jest to po prostu fragment kopiowany z artykułu do artykułu, gdyż można na niego trafić bardzo często). Tezę potwierdza dr inż. Wojciech Kolanowski w artykule z gazety "Farmacja i ja nr 2007-05 str. 26". Nadal nie jest to bezpośrednie źródło do badań naukowych, ale osoba pracownika SGGW, który na co dzień zajmuje się tą tematyką (można pogooglować jego imię i nazwisko) podnosi wiarygodność tego twierdzenia, cytując artykuł: "W trakcie grillowania mięs, w wyniku wytopu, pierwotna zawartość tłuszczu zmniejsza się tak, że w gotowych potrawach jest go o ok. 5-20% mniej (zależnie od grillowanego produktu)." Literatura zagraniczna jest bardziej obszerna. Wprawdzie ciężko trafić bezpośrednio na pełne teksty badań naukowych, jednak ich podsumowania dostarczają wartościowych informacji. I tak wg jednego z badań zawartość tłuszczu po obróbce cieplnej może ulec obniżeniu w zakresie od 18% do 44% w zależności od rodzaju mięsa, inne badanie podaje, że dla kiełbasy o początkowej zawartości tłuszczu 22g po obróbce cieplnej nastąpił spadek na 17g. Wg tabeli zamieszczonej w tym badaniu (str. 1 na dole) zawartość tłuszczu w wołowinie po grillowaniu może nie zmienić się wcale (w przypadku bardzo chudego mięsa), różnica może też sięgać nawet kilkudziesięciu procent w przypadku mięsa tłustego. Wniosek z tych artykułów jest taki, że na pewno wytapianie tłuszczu podczas grillowania może być znaczące, jednak dokładne liczby są trudne do oszacowania (a w warunkach domowych wręcz niemożliwe). Dostępne źródła podają różne wartości jeśli chodzi o różnicę w tłuszczu przed i po obróbce cieplnej, wydaje się, że liczba do 20% podawana często w polskich artykułach jest sensowna przy tego typu obliczeniach. W praktyce szacowanie zmiany kaloryczności związane ze zmianą zawartości tłuszczu jest jednak problematyczne - łatwo pogubić się w obliczeniach (trzeba przeliczać wartości odżywcze uwzględniając stratę wody podczas grillowania i różnice kalorii z tłuszczu wynikającą z jego wytopienia) i dane są obarczone błędem (rzadko kiedy będzie znali dość dokładną zawartość tłuszczu). Podając powyższe wartości odżywcze uwzględniliśmy 20% spadek zawartości tłuszczu (i całkowity spadek masy kiełbasy po grillowaniu) i przeprowadziliśmy odpowiednie obliczenia, ale trzeba te wartości traktować z rezerwą (uznaliśmy, że nasza kiełbasa jest tłusta, ale tak naprawdę nie wiemy jaką miała zawartość tłuszczu, czyli dane źródłowe do obliczeń zmiany zawartości są już na początku obarczone błędem). Moim zdaniem przy codziennym szacowaniu kalorii nie warto w ten temat wchodzić (za dużo zmiennych - wynik obarczony dużym błędem, problematyczne obliczenia). Owszem można pamiętać, że po grillowaniu kiełbasa będzie najprawdopodobniej trochę mniej kaloryczna, ale nie można zapominać też o ryzykach grillowania.. " - ze strony ilewazy.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość_Ewelka
Na co dzień zamawiam sobie Fit Diet i na czas urlopu owszem zamierzam "zamrozić" sobie ten catering, ale na pewno będę unikała kiełbasek itp. z grilla. Można przecież pierś z kurczaka czy warzywka grillować i też są pyszne a na pewno lżejsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×