Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

777MaGdA777

ile dać na wesele

Polecane posty

Witam , zapewne owe pytanie padło już nie raz na forum, ale każda sytuacja jest inna i chciałabym się Was poradzić. We wrześniu mam wesele chrześniaka mojego ojca idę na nie z chłopakiem. Muszę zaznaczyć, że nie mam żadnych dochodów, ponieważ studiuję i nie mam zielonego pojęcia ile mogę dać w kopertę lub ewentualnie jaki prezent kupić. Doliczyć również trzeba dojazd ok 80 km w jedną stronę, wesele jest dwudniowe. Nie ukrywam, że jestem w kropce i bardzo proszę o jakieś mądre rady.

Gość gość
400 zł

Zazwyczaj na weselu daje sie tak, zeby zwrocic za catering. Wiec jak mlodzi placa 150zl od osoby, to daj 300zl itd. W miare mozliwosci...

Gość Pomoc taka i nie inna
W Polsce, przy naszych standardach życia, wysokich cenach i niskich zarobkach, wesele to ogromny koszt dla młodej pary. Dlatego daje się tyle, aby w całości albo choć trochę pokryć koszt imprezy na osobę. Przeważnie para młoda płaci za osobę około 150-250 złotych i tyle się też daje od osoby. Jeśli Cię nie stać to albo nie idziesz na wesele albo wiesz, że druga strona zrozumie Twoją sytuację i mniejszą sumę w kopercie. ;)

Gość Pomoc taka i nie inna
W Polsce, przy naszych standardach życia, wysokich cenach i niskich zarobkach, wesele to ogromny koszt dla młodej pary. Dlatego daje się tyle, aby w całości albo choć trochę pokryć koszt imprezy na osobę. Przeważnie para młoda płaci za osobę około 150-250 złotych i tyle się też daje od osoby. Jeśli Cię nie stać to albo nie idziesz na wesele albo wiesz, że druga strona zrozumie Twoją sytuację i mniejszą sumę w kopercie. ;)

Gość gość
Ewentualnie jak młodzi są nieznani życiowo i zarabiają najniższą krajową powinni liczyć siły na zamiary i nie urządzać wystawnego wesela, tylko zorganizować obiad dla rodziny JAK ICH NIE STAĆ I LICZĄ NA ZWROT KOSZTÓW Z KOPERT .

Gość gość
Ps. Skoro nie pracujesz i nie masz dochodów, to myśle ze skromny prezent np. Kieliszki wystarczą. Kropka.

Gość gość
O Boże, serio pary młode liczą na zwrot kasy? :/ My z narzeczonym bierzemy ślub 23.08.2014 i ani razu nam przez myśl nie przeszło ile dostaniemy kasy czy cokolwiek związanego z prezentami.... Jak dostaniemy JAKĄŚ kasę, to dołożymy sobie po prostu do podróży poślubnej, chociaż i tak kasę mamy na nią, ale nie chcemy po prostu jej tak "przejeść" bo to prezent od naszych kochanych Gości , więc chcemy wyjątkowo ją "wykorzystać" i nie ważne czy będzie to 100 zł czy 10 000 zł. Dla nas liczy się że będą z nami TEGO dnia :- ) Pozdrawiam

Gość gość
do osoby powyżej ty tak na serio czy sobie kpisz? jakby młodzi nie byli pazerni na kasę, to by nie pisali odpowiedzi w stylu " daj tyle ile możesz, ale MINIMUM żeby się zwróciło za talerzyk" albo "teraz to się daje minimum 600 zł od pary, mniej to żenada" Porażka.

Gość gość
serio to napisałam...

mnie nie chodzi o to żeby im dać 500 czy 600 zł, bo do czasu wesela to ich nie stworze. Myślę, że młoda para jak najbardziej nie liczy na zwrot kosztów, bo moim zdaniem w obecnych czasach to nie możliwe