Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czemu szczepieniom przewaznie towarzyszy strach?

Polecane posty

Gość gość

Ile razy rozmawiam z jakimis ludzmi lub czytam to forum to wiekszosc mam jak zbliza sie szczepienie to maja strach w oczach, nie spia po nocach zeby tylko nic sie nie stalo po szczepieniu, zeby tylko zadnych powiklan nie bylo. A jak juz zaszczepia to serce w gardle przez kilka tygodni zeby zadne odczyny poszczepienne nie wyszly a jak juz minie najgorszy czas oddychaja z ulga i mowia " no na szczescie juz za nami" i potem znow to samo do nastepnego szczepienia. Zastanawiam sie po co w takim razie takie mamy szczepia skoro same czuja ze to nie jest dobre. Instynkt macierzynski jednak widac dziala. Czy naprawde skoro czuja matki ze cos nie jest dobre, nie chca poszukac jakiejs wiedzy na wlasna reke a nie bazowac tylko na tym co pan doktor powie albo pan profesor w TV.

Gość gość
No wlasnie sa pelne nerwow przez takie idiotki jak ty:) bo kiedys tyle stresu nie przynosily szczepienia,ale.ktos.cos napisal,ktos.cos podchwycil i w dobie internetu szybko sie rozeszlo,plotki lepiej sobie radza i mamy tego skutek. Propaganda moze dzialac w dwie strony.

Gość gość
Tylko ze kierunek antyszczepionkowy to nie jest zadna propaganda, jest wiele badan i statystyk na potwierdzenie ale zazwyczaj nikomu nie chce sie fatygowac zeby samemu ich poszukac i przeanalizowac i wyciagnac swoje wnioski, najlatwiej zawierzyc lekarzowi, tylko ze to nie lekarz bedzie zyl z powiklaniami poszczepiennymi czasem ciezkimi tylko nasze dziecko i my. Sama jakis czas temu bylam zwolenniczka szczepionek bo opieralam wiedze na tym co mowia media do czasu gdy zaczelam sama szukac wiedzy i danych epidemiologicznych, statystyk, zmienilam punkt widzenia radykalnie.

Gość gość
Nie whodze w dalsza dyskusje bo dla mnie to jest bez sensu,szkoda mi tracic czasu na cos co zadnego skutku nie przyniesie,a ja mam gdzies czy ktos szczepi czy nie. Wiec cel moj zadny. Ale napisze co mysle. Jestem po studiach medycznych. Pracuje w przychodni. Mam wielu znajomych lekarzy. Nikt z nas nie jest przeciwko szczepieniom,nie uznajemy ich za niedobre i przynoszace same zlo. O nop wiemy wiecej niz ty,ktora niby przeczytala tyle.publikacji i statystyk. Mam tylko jedna znajoma nieszczepioca,ktora po prostu ma bzika i dala sie poniesc modzie i na pewno wyksztalcenia medycznego nie ma. Kazda moja kolezanka i kazdy moj kolega dziecko szczepi. Przynajmniej na podstawowe. Kazdy lekarz,swoje dziecko na szczepienia przyprowadza. Ale tak,ty wiesz lepiej,mimo,ze swoja wiedze zaczerpnelas z internetu i kilki publikacji antyszczepionkowcow. A uwazaj tak sobie dalej jak uwazasz,mi nic do tego. Jeszcze z 20 razy zmienisz opinie na ten temat w zaleznosci co przeczytasz. To ty jestes jak choragiewka,ktora chlonie wszystko co ci powiedza. Doszukujesz sie niewiadono czego i dopisujesz do tego ideologie jak kazdy narwany antyszczepionkowiec.

Gość gość
Nie jestem jak choragiewka, zmiana kierunku myslenia powstala po rocznym zainteresowaniu tematem i doglebnym jego badaniu. jesli jestes tak oczytana w tematyce szczepien to pewnie znasz statystyki zachorowan i wyszczepialnosci i ich zaleznosc np. Polska waszczepialnosc 98-99%, Austria 81%, Malta 75%, zachorowalnosc na krztusiec w 2012 Polska - 4500, Austria - 700, Malta 2001-2011 - 0-9 przypadkow. Wciskanie propagandy ze wyszczepialnosc ma jakis zwiazek z zachorowalnoscia to dla mnie szczyt wszystkiego.

Gość gość
od kilku lat szczepię się przeciw grypie,różne opinie słyszałem,ale uważam, że jak mam złapać coś i łazić po lekarzach,płacić za leki kupe kasy,to wolę za 20-30 zł się zaszczepić i mam z głowy...

Gość gość
Akurat szczepionka na grype to sciema,mowie jako nieprzeciwniczka szczepien. Ile razy zachorowales w zyciu na grype? Tak szczerze? Bo ja w ciagu 30 lat tylko raz. Na grype. Nie mowie tu o wirusach grypopodobnych i przeziebieniach.

Gość gość
szczepienia na grype sa nieskuteczne sa na ten temat juz nawet badania medyczne

Gość gość
Ja zawsze po szczepionce lezalam tydzien blinem z 40 stopniowa goraczka

Gość gość
Ja sama bardzo balam sie szczepien mojej corki. A przez co? Przez internet, bo naczytalam sie , czesto niczym nie popartych publikacji, nastrafilam na horror siany przez antyszczpionkowcow. Ale wiedzialam ze dziecko zaszczepie, z dusza na ramieniu - i nie jest to ,,instynkt" tylko zwyczajna zbiorowa panika. Nikt z moich znajomych nie zrezygnowal ze szczepien dzieci i nikt nie mial rzadnego NOP. Przepraszam jedna znajoma twierdzi ze jej syn ma autyzm przez szczepienie. Z tym ze nie orzyjmuje faktu ze jej syn od urodzenia byl inny, jakby nieobecny, nawet nie lapal kontaktu wzrokowego z nikim. Ale winnego trzeba znalesc...

Gość gość
Zanego - mi sie bykun wstawil powyzej:-)

Gość gość
Akurat sie nie zgodze bo jest wiele potwierdzonych naukowo i epidemiologicznie faktow przemawiajacych przeciw szczepionkom to nie sa jakies artykuly niczym nie poparte sama sie naczytalam o tym i prawie zawsze byly tam wypisane zrodla do jakis statystyk i badan naukowych wiec jakim cudem trafialas na artykuly niczym nie potwierdzone? Moze trafialas na nie te strony co trzeba? problem w tym ze szczepienia to nie tylko NOP. To takze skutki po wielu latach, sa juz badania potwierdzajace ze szczepione dzieci o wiele czesciej zapadaja na choroby przewlekle takie jak cukrzyca, astma, alergie niz dzieci nieszczepione.

Gość gość
A my? Pokolenie ktore bylo szczepione i nie bylo ruchow antyszczepionkowych? Czy tez sa alergie astmy i inne azs tak czesto wystepujace? Problemu raczej szukalabym w konserwantach i jedzeniu naszoikowanym chemia a nie w szczepieniach. Mamuska jedna z druga karmi piersia wpierdzielajac pestycydy w warzywach i mysli ze dziecku ambrozje daje

Gość gość
szczepię się od grypy i będę się szczepił,nie mam żadnych skutków ubocznych,no może tylko katar w zimie złapię,na grypę też tylko raz w życiu chorowałem,ale łapałem różne inne infekcje,katary,bule gardła,gorączka,antybiotyk u doktorka 40-50 zł,zaszczepie się i nic mnie nie bierze,po lekarzach nie muszę chodzić,mam święty spokój,

Gość gość
szczepionka na grype dziala tylko przeciw grypie, jesli wogole dziala a nie przeciw przeziebieniom i innym infekcjom. ja poprostu biore wiecej witamin w okresie grypowym a tez mnie nic nie lapie i to tanszym kosztem i nikt mnie nie szczepi jakims swinstwem do ktorego nie mam zaufania.

Gość gość
"A my? Pokolenie ktore bylo szczepione i nie bylo ruchow antyszczepionkowych? Czy tez sa alergie astmy i inne azs tak czesto wystepujace? Problemu raczej szukalabym w konserwantach i jedzeniu naszoikowanym chemia a nie w szczepieniach. Mamuska jedna z druga karmi piersia wpierdzielajac pestycydy w warzywach i mysli ze dziecku ambrozje daje " To gdzie ty sobie chcesz szukac przyczyn alergii, azs i astmy to twoja sprawa fakt faktem badania potwierdzaja ze szczepione dzieci choruja znacznie czesciej na astme, azs i alergie od nieszczepionych. Nikt nie twierdzi ze to jedyny przyczyna tych chorob ale napewno jedna z potwierdzonych.

Gość gość
strach towarzyszy poniewaz na szczescie mamy internet z mozliwoscia znalezienia niezaleznych informacji a nie tylko sluchania medialnej propagandy wspieranej przez koncerny farmaceutyczne

Gość gość
Kiedyś nie było problemu ze szczepieniami, pieluchami, mlekiem , dysleksją, dysgrafią, dyskalkulią, a teraz wszystko złe. ' Szczepienia złe bo autyzm, mleko złe w proszku, soki złe, słoiki złe, itd. To firmy i ktos kto ma cel robi z nas debili. Czemu wychowane dawniej dzieci na mleku krowim były zdrowe rozcieńczało się 1 do 3 i było ok. Ale ta krowa pasła się na łące itp a teraz rzadko można krowe zobaczyć niebawem w zoo będziemy ogladać. Wszystko jest niezdrowe bo zawiera chemię, jajka za 4 zł nie są zdrowe bo kury w klatkach są a te za 8 zl sa od szczęśliwych kur bo chodzą sobie po wybiegu chyba modelek, A w internecie to bzdury piszą ja już przestałam czytać bo można sie załamać. Temat morze można pisac i pisać