Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Macocha_82

kiedy można poznać że z dzieckiem coś jest nie tak?

Polecane posty

Gość Macocha_82

Mam pytanie, mój mąż z pierwszego małżeństwa ma 2 dzieci. 13- latka(przysposobionego) i 4,5 latka (biologicznego) . Zabieramy chłopców regularnie co 2 tygodnie, chyba że coś wypadnie ale takie sytuacje zdarzają się rzadko. Mam wrażenie że temu młodszemu dzieje sie krzywda ze strony matki. Jest ciągle wystraszony, boi sie poprosić o prozaiczną rzecz, np. że chce pić. Do spania zakładamy mu pieluchę bo moczy się w nocy. Niewyraźnie mówi, jest płaczliwy, nie radzi sobie sam z jedzeniem i trzeba go karmić. Zastanawiamy się z mężem jak można sprawdzić czy w jego domu rodzinnym nie jest stosowana wobec Małego krzywda. Starszy obstaje murem za matką wiec od niego nic sie nie dowiemy. Poradźcie coś i wypowiedzcie sie czy to co napisałam może niepokoić

Gość gość
Może po prostu weźcie go do lekarza?

Gość gość
A może się Ciebie boi bo np mamusia mówi że ta pani( w sensie Ty) jest taka i taka ? Próbujcie spędzać z nimi jak najaktywniej czas, bawcie się dużo itp ;) a o co starszego syna pytaliście?

Gość gość
A może Ciebie nie lubi bo zabrałaś mu tate ? I wina leży po Twojej stronie, a nie od razu po stronie matki ?

Gość gość
W pierwszej kolejności porozmawiałabym dyskretnie z sąsiadami, czy nie słyszą krzyków matki bądź częstego płaczu dziecka. A może mały jest źle nastawiany przez matkę i dlatego jest taki nieswój u Was ?

Gość gość
Nie atakujcie mnie proszę. Opowiem jaka byla sytuacja. My z moim mężemy poznaliśmy sie po ich rozwodzie. Ona zdradzała go jak on wyjechał na misję do Afganistanu. NIgdy bym nie rozbila niczyjego malżeństwa.

Gość gość
Może obserwacja u psychologa?

Gość macocha_82
Najgorsze jest to że ona niedawno przeprowadzila sie do mieszkania ktore dostala od gminy i nie znamy jej sąsiadów. A nie chcemy żeby wiedziała że węszymy bo juz i tak ciągle sie nas czepia

Gość macocha_82
a jesli psycholog stwierdzi że coś jest nie tak to co trzeba robić?

Gość macocha_82
Nikt mi nie pomoże? nie umiem patrzeć jak dziecko sie marnuje? Nikt z was nie mial takiego przypadku w rodzinie?

Gość gość
No ale powiedz o czym już z dzieckiem rozmawiałaś ;)

Gość gość
Pytałam go kto na niego krzyczy? to powiedzial ze mama i ze mama pupę bije.

Gość gość
to nie musi być wina kogokolwiek, może dziecko jest zaburzone a to trzeba sprawdzić w specjalistycznym ośrodku

Gość gość
Niech ojciec wystąpi o opiekę nad synem i wychowujecie go wspólnie

Gość gość
Opinia psychologa wniosek do sądu o tymczasowe ustalenie opieki nad dzieckiem i czekacie do rozprawy. Sąd wydaje decyzję od razu jak są przesłanki czyli np opinia psychologa czy podejrzenia ze dziecko jest krzywdzone.mialam taki przypadek w rodzinie teściowa tak zrobiła z dziećmi szwagierki

Gość gość
Mąż mi opowiadal ze jak wrocil z Afganistanu to mały mial 15 m-cy, dziecko jeszcze nie chodzilo. Matka twierdzila ze trzeba isc do specjalisty. Mój mąż zaczął prowadzać go za rączki i w ciągu 2 tygodni dziecko zaczęło chodzić. Wydaje mi sie że gdyby dziecku poświęcało się więcej uwagi mały rozwijałby sie dużo lepiej