Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Opieka nad dzieckiem w UK CHILDCARE ELEMTNTS

Polecane posty

Gość gość

Od Listopada planuje wrocic do pracy w UK na 3 dni i w tym samym czasie poslac moje dziecko do przedszkola . Dzienny koszt przedszkola to £38. Czy jest ktos kto sie orientuje jak to jest z dofinansowaniem za opieke nad dzieckiem? Dziecko ma teraz 7 miesiecy. Czy jesli np nie zarabiamy z mezem minimalnej krajowej mozemy sie starac o dofinansownanie? Jaki jest ten prog? Czytam na stronie z Revenue ale jest to tam strasznie pogmatfane ;/

Gość OlaaaaLaaaa
To zależy od zarobków, ale też od tego, ile pracujecie godzin tygodniowo. jak moje dizecko chodziło do prywatnego przedszkola kilka lat temu (ma teraz 8 lat) zi płaciłam od 500 do 650 miesiecznie. zanim skonczyl 3 lata to nie było darmowych godizn - o tym napiszę dalej - ale aplikowaliśmy o childcare element z child tax credits. musielismy oboje pracować po minimum 26 godzin aly to dostać. oczywiście pracowalismy tyle, ja 25 a mąż 35. dostawaliśmy około 40% zwrotu kosztów przedszkola. P skonczeniu przez dziecko 3 lat należy się każdemu dziecku iles tam darmowych godzin finansowanych przez państwo, niezaleznie od zarobkow rodziców. toalbo przedszkole państwowe ale tylko 3 godizny dziennie, ale po prostu iles tam godzin (max 15) masz w tygodniu regularnie opłacane przez rząd a sam regularnie placisz za pozostałe.

Gość OlaaaaLaaaa
poprawka - pracować po minimum 16 godzin tygodniowo nie 26.