Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość od fotelika

Kiedy następny fotelik ???

Polecane posty

Gość gość od fotelika

Witam wszystkie mamy, piszę tutaj ponieważ chciałam się poradzić co do następnego fotelika. Nie bardzo orientuję się kiedy jest czas na zmianę, ale na oko widzę że moja córeczka już wyrasta z fotelika 0-9kg. Wystają jej nóżki i główka, dziecko nie jest już zupełnie stabilne w tym foteliku, z każdym zakrętem chwieje się na lewo i prawo. Potrafi nawet sama się z niego wydostać co stanowczo zagraża jej bezpieczeństwu podczas jazdy. Córeczka ma skończone 10 miesięcy, waży 10kg i ma 76cm wzrostu. Zastanawiam się jaki fotelik powinnam jej teraz kupić ? Takie siedzisko z oparciem od 9-18kg (oczywiście dalej zakładane tyłem do kierunku jazdy) ? Dziś już wiem, że zrobiłam błąd że nie kupiłam fotelika 0-18kg, tylko ten mniejszy... ale cóż człowiek uczy się na błędach, jednak bezpieczeństwo dziecka jest dla mnie najważniejsze i gołym okiem widzę, że pora na zmianę fotelika. Jakie polecacie mamuśki ?

Gość gość
nikt się nie wypowie ???

Gość gość
Ja do ok.pol roku mialam fotelik nosidelko. Wtedy synek zaczal sie po prostu drzec przy wkladaniu do niego i darl sie cala droge a wczesniej uwielbial podroze. Zmienilismy na taki 0-18 kg,montowany tylem do kierunku jazdy i znow polubil pdroze. Dlaczego dopiero zmieniasz fotelik,skoro juz jest do niego za duza?

Gość gość
ale zmieniłaś na fotelik dalej takie nosidełko ? Czy siedzisko z oparciem ? Zmieniam dopiero teraz ponieważ wszyscy mi mówili, że dziecko do roku ma jeździć w nosidełku, ale ja widzę że staje się to po prostu niebezpieczne.

Gość gość
generalnie zastanawia mnie tylko jedna rzecz- czy powinnam kupić fotelik taki, żeby dziecko nadal było na pół leżąco czy już na siedząco ? Dodam, że mała już stabilnie siedzi sama, wstaje, chodzi bez problemu ale prowadzona za rączki, sama jeszcze się boi.

Gość gość
To zle Ci mówili. Fotelik się zmienia jak dziecku wystaje glowa, wiec najwyższą pora na zmianę fotelika.

Gość gość
a jeszcze mam jedno pytanie, lepiej kupić fotelik 0-18 czy 9-18 ? czym to się różni ???

Gość Malwina o
Ja zmieniłam fotelik jak córka miała 8 miesięcy na 9-18kg. Mam Besafe Izi Combi i dalej wozimy córkę tyłem do kierunku jazdy bo tak jest najbezpieczniej, najlepiej do 4 roku życia tak wozić. Można już kupić fotelik 9025 to starczy jeszcze na dłużej, do 5 nawet 6 roku życia, np. Besafe Izi Plus, albo Axkid któryś, nie pamiętam nazwy.

Gość gość
jeżeli dziecko waży 10 kg to znaczy że wyrosło z fotelika 0-9, do tego wystaje z niego... foteliki do 25 kg nie są dobre, bardziej stabilne i bezpieczne są 9-18. my mamy chicco xpace isofix, montowany przodem. dlaczego? dlatego, że mały nie chciał jeździć tyłem, bo chce nas widzieć w czasie podróży i patrzy do przodu. jak jedzie tyłem nic nie widzi i chciał mi się już wykręcać do przodu. jazda tyłem do 5tego roku życia - jak dla mnie bicie piany, bo foteliki trzeba sprzedać jak sie wyprodukowało. dobrze się zastanów czy przodem czy tyłem. do tego każdy fotelik jest inny tak jak i każde dziecko - warto wybrać się do sklepu i przymierzyć malucha do kilku modeli.

Gość gość
Tyłem jest 5 razy bezpieczniej, przesadzenie niemowlaka do fotela przodem do kierunku jazdy jest skrajnie nieodpowiedzialne.

Gość gość
Nie zmienilam na nosidlo a na fotelik ktory ma siedzenie takie bardziej kubelkowe. Z 3 ustawieniami oparcia,do 11 kg montowany tylem ,potem przodem.

Gość gość
ok, ale napiszcie mi jeszcze czy lepszy jest fotelik 0-18kg czy 9-18kg, ja nie mam pojęcia czym to się różni a jak same widzicie muszę pilnie coś małej kupić, bo zaraz mi wypadnie z tego nosidełka ;/

Gość gość
Drogie mamy prosze o odpowiedź !!!!

Gość gość
Lepiej 9-18, bo w takich możesz wozić do 18 kg tyłem, a w 0-18 tylko do 13.

Gość gość
Przede wszystkim kup taki który możesz rozłożyć na półsiedząco. Przecież nieraz mała zaśnie a tak będzie jej wygodniej. Przedział 9-18 będzie w sam raz.

Gość gość
Różnią się tym,że fotelik 0-18 jest mniejszy.Mimo podanego przedziału na pewno nie posłuży do 18 kg bo główka dziecka będzie już dawno wystawać (tak do ok.półtora roku dziecka).To dobry zakup na początek.Jak miałaś już jednak nosidełko to kupiłabym 9-18 kg kierując się wynikami ADAC na stronie www.fotelik-info.pl

Gość gość
Nie zgodze sie,ze na 1,5 roku glowka bedzie wystawac z takiego0-18. Mam 0-18 a dziecko wysokie(obecnie ma 16 miesiecy i 3 miesiace temu mial 85 cm a urosl od tamtej pory,i jeszcze daleko by glowka wystawala.przynajmniej o glowe. Watpie by tyle urosl przez 2 miesiace.