Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Basia S

moje dziecko nie chce piersi

Polecane posty

ześć, urodziłam prawie dwa tygodnie temu maleństwo,które jednak z przyczyn medycznych było początkowo na kroplówce a potem w szpitalu było karmione butelką. Kiedy dostałam maleńką w prawdzie już zdrowe nie chciała ona ssać piersi mimo , że pokarm mama ma. Zaczęłam próby przystawiania udało nam się ze 3 razy z pomocą położnych , ale teraz samej w domu mi nie idzie dziecko się denerwuje i ostatecznie wymiękam daje butlę (ze swoim mlekiem odciągniętym). Pragnę karmić piersią, ale nie mogę ..może któraś z Was ma podobne doświadczenia?

Gość gość
nic dziwnego - ssanie z butli jest łatwiejsze niż z piersi. możesz dla dobra jej zgryzu się pomęczyć albo zmienić butelkę. jakiego smoczka używasz?

W szpitalu używali takich butli trzema dziurkami -leci jak z cebra obecnie używam jedynki Aventa. No właśnie czasem ją męczę i siebie przy okazji, ale bez rezultatów ,próbujemy ,próbujemy, ale już położna laktacyjna powiedziała, że mała woli sylikon od piersi. Jutro będzie miała dwa tygodnie, ale 9 dni byłyśmy w szpiatlu.

Gość gość
po pierwsze butelka to nie diabel i nie mecz dzieciaka tylko dawaj jej butle odciagaj pokarm duzo i czesto to ci nie zaniknie a moze jak mala woli silikon to spraw sobie nakladki silikonowe na sutki , moze sie malej spodoba i bedziesz miala z cyca ale z silikonem

Gość gość
Mała ma dopiero dwa tygodnie i 9 dni była na butli? Tak małe niemowle spokojnie da się przestawić na pierś. Podawaj pierś nocą i za dnia z tą różnicą że za dnia nakładaj nasadki silikonowe (fajne są tommee tippee ). Nasadka to silikon a że trzeba bardziej possać, cóż, mała do tego jeszcze przywyknie. Pprzystawiaj ją zawsze wtedy kiedy jeszcze bardzo nie marudzi bo jak wpadnie w płacz to będzie ciężko.

Gość gość
Moja córka urodziła się zdrowa ale ja miałam kłopoty z przystawieniem jej do piersi bo nie mogła uchwycić moich brodawek tak więc męczyłam się pierwszy dzień a potem poprosiłam o butelkę . W szpitalu spędziłam 4 dni. W domu już bardziej zrelaksowana zaczęłam odciągać swoje mleko do butelki i podawałam przez smoczek i to trwało kilka dni kiedy to pomyślałam że mogę spróbować nasadek silikonowych . Kupiliśmy z mężem Avent i choć były kiepskie bo się odklejały i były zbyt wystające to mała o dziwo ładnie ssała. W ten sposób karmiłam przez 4 miesiące. Moje dziecko było tak leniwe że nie załapało róznicy pomiędzy smoczkiem a nasadką, ssała co tylko jej się podało byle płyneło mleko :D. Radzę się nie poddawać bo odciąganiem daleko nie zajdziesz. Dokładnie jak ktoś ci tu poradził, kup dobre nasadki póki masz mleko w piersiach i przystawiaj dziecko uparcie , zupełnie tak jakby na świecie nie było smoczkówi butelek :).

Gość gość
spróbuj karmić przez nakładki avent. to takie silikonowe kapturki powinna wtedy załapac ja tak karmiłam rok

Gość gość
miałam tak samo. później przez 2 tyg odciagalam pokarm i dawałam z butelki. po 2 tyg nie chciało mi się non stop odciagac i dawac, odciagac i dawac... przeszłam na mm.

Gość gość
Mialam to samo z córa na poczatku dosyawala pokarm przez sonde , pozniej butla , a gdy ja dostalam to za nic nie chciala piersi . Probowalam nakladek (chyba wszystkich firm mozliwych) przystawialam ja co chwile , pomagala mi polozna w domu nic to nie dalo sciagalam w koncu pokarm i podawalam w butli udalo mi sie przez 4 miesiace tylko na moim mleku pozniej przez kolejne musialam powoli dorabiac mm

ma problem z chwytaniem twojej piersi? moje dziecko na poczatku w szpitalu bylo troche dokarmiane butelka bo mialam wkleske brodawki ale pozniej jak karmilam w domu piersia i czasami sciagalam pokarm do butelki zeby maz jak bylam bardzo zmeczona mogl ja w nocy nakarmic to nie chciala pic. tylko cycek i cycek. smoka tez wgl nie miala nigdy bo nie chciala.

Dzięki za wszystkie wypowiedzi. Mam te nakładki Avent popróbuję jeszcze , bo do tej pory jakoś tak mleko się w nich zbierało w środku a mała nie łykała. Pociesza mnie też ,że można przez 4 miesiące odciągać i mleczko się tak szybko nie skończy. Pozdrawiam!

Gość gość
Moj syn tez nie chcial piersi ssac,co ja sie nameczylam z nim chcialam karmic persia ale on nie chcial.Zeby nie bylo dwoje starszych dziec****ersia karmilam do prawie roku wiec wiem jak malucha przystawiac,a on mimo wszystko prezyl sie plakal nie, nie plakal darl sie az robil sie purpurowy no nie chcial cycka i tyle,malo tego nawet gdy sciagalam pokarm i podawalam mu swoje mleko przez butelke to tez nie bardzo chcial pic,nie wiem moze dlatego ze biore pewne leki i one zmieniaja smak mleka,lekarz mowi ze nie maja wplywu i ze spokojnie moge karmic ale ja sama nie wiem podejrzewam ze to przez nie.Przeszlam na butelke i kazdy teraz jest szczesliwy :)

Odpuszczam sobie też karmienie piersią trochę mi przykro i zazdroszczę mamą karmiącym piersią, ale nie będę swojego dziecka męczyć w imię mojego lepszego samopoczucia . Najważniejsze,że kocham swoją niunię i troszczę się o nią najlepiej jak potrafię, a nie czym ją karmię tylko, że robię to z miłością. ZASIADAM DO LAKTATORA :)

Gość Ekspert Philips AVENT
Witam. Jeśli z jakichś względów Pani dziecko nie akceptuje „standardowego” sposobu karmienia piersią, a z Pani wypowiedzi wnioskuje, że na karmieniu naturalnym zależy Pani najbardziej, myślę że osłonki na piersi (nakładki) mogłyby pomóc w zaakceptowaniu piersi przez dziecko. Ze względu na materiał, z którego wykonane są nakładki - silikon, pozwalają one na łatwe przystawianie dziecka do piersi bez obaw o podrażnienie czy pękanie brodawek sutkowych. Co więcej dziecko prawdopodobnie odczuje jedynie minimalną różnicę między smoczkiem do butelki a stosowaną nakładką (są one wykonane z tego samego materiału). Motylkowy kształt osłonki pozwala na lepszy kontakt z piersią - dziecko dotyka mamy, czuje jej zapach i bliskość. Przyzwyczaja się tym samym do nowego sposobu karmienia. Wspomniane nakładki można dopasować do wielkośc****ersi (na rynku dostępnych jest kilka rozmiarów). Przed ich zastosowaniem radzę skonsultować się z Pani lekarzem lub doradcą laktacyjnym. Ponadto chcąc karmić dziecko naturalnie, proszę do sporadycznego podawania mleka przy użyciu butelki używać wyłącznie produktów przeznaczonych do karmienia mieszanego (np. butelki Philips AVENT z serii Natural). W tego typu butelce tempo przepływu pokarmu i budowa smoczka imitują karmienie naturalne, nie zaburzając tym samym naturalnego rytmu ssania u dziecka. Jeśli będzie miała Pani dodatkowe pytania, proszę pisać bezpośrednio na adres: ekspert@philips.com Ekspert Philips Avent, udziela porad i odpowiada na pytania internautów związane z produktami Philips Avent, a także opieką nad dziećmi i karmieniem. Zapraszam do dyskusji lub kontaktu bezpośredniego.