Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość Ala

Za duza główka :( !!!!!

Polecane posty

Gość gość Ala

Witam, szukam pocieszenia u rodziców z podobnym problemem. Moja córka ma 6,5 mca i 47 cm obwód główki, byłam na badaniach i tylko obserwowałam jak trzy pielęgniarki po kolei mierzą głowę i coś szepczą, lekarz powiedział ze trzeba kontrolować po czy spojrzał na mnie i powiedział "a pani tez ma duza głowę"...nigdy tego u siebie nie zauważyłam......więcej informacji na ten temat nie uzyskałam. Dodam jeszcze ze mąż , rodzice i rodzeństwo męża to 'olbrzymy' z dużymi kwadratowymi głowami, mimo to dla mnie 47 cm u dziewczynki to bardzo dużo, porównując wpisy rodziców w internecie na ten temat. Wiem ze powinnam pójść do neurologa na badania i na pewno za jakiś czas to zrobię, trochę mnie to jednak przerasta bo niestety dla mnie opinie lekarzy nie są kompetentne, będąc jeszcze w ciąży miałam chyba z 15 badan prenatalnych bo jeden lekarz stwierdził ze dziecko ma przepuklinę przeponowa i się nie urodzi, dziecko urodziło się zdrowe z 10 punktami, dodam jeszcze ze przy tych badaniach główka była w porządku....Pozdrawiam

Gość gość
Trochę dużo, mój syn miał w 8 mc 45 cm, a urodził się duży 58 cm.

Gość gość
moze to tylko wodoglowie....

Gość gość
a jaki miała obwód jak sie urodziła??? przez pierwsze 3 miesiące obwód moze powiększyć sie o 6 cm a przez kolejne 3 miesiące o kolejne 3 cm

Gość gość Ala
....przy porodzie miała obwód 34,5 urodziła się w 36 tygodniu...... teraz wazy prawie 9 kg i mierzy 69 cm

Gość gość
Hm...no to spora...moj trzylatek ma 49 cm,ale on ma wyjatkowa mala,jak na swoj wiek,a jest wysoki...z tym ,ze u mnie i u meza,raczej wsxyscy maja dosyc male glowy...a ty pisalas,ze u twojego meza wystepuja,przepraszam za okreslenie,tacy dynioglowi wiec moze to taka uroda...ale jesli cie cos niepokoi,to do pediatry po skierowanie do neurologa,bo co my tu na forum mozemy ci poradzic

Gość gość
No to jest duuuuza! Wiec i glowka proporcjonalnie duza,mysle,ze to taka uroda,mocnej budowy kobitka ;-)

Gość gość
mysle ze wszystko sie unormuje, moja znajoma tez jak urodzil adziecko to tylko glowe bylo wiadc a teraz ma jej corka 2 latka i juz jest ok

moja też ma ok 70cm i waży 9kg (10 mieś), czapeczki na 46cm już robią się ciasne. myślę, że wszystko się unormuje, też mamy z mężem duże głowy :) moja urodziła się w 34tc i miała obwód 30cm. też słyszałam od ludzi że ma dużą głowę ok 4 miesiąca - "ale to pewnie przez mm" dla mnie głowa zawsze była normalna, lekarka nic nie mówiła że jest coś nie tak, ani neurolog.

Gość gość Ala
Dziękuje ulżyło mi ;)

Gość gość
Tyra duża głowa przez mm? Kto mądry Ci tak powiedział? Moje dziecko prawie od urodzenia na mm miało tak mały obwód głowy, że zaniepokojona pediatra wysłała nas do neurologa.

Gość gość
Autorko Twoje dziecko to kawał baby, moje jest pół roku starsze i waży tyle, co Twoje. Sądzę, że stąd ten obwód głowy.

Gość gość
Mój synek na 13 miesięcy miał 45,5cm. Ale Twoja córka to w ogóle jakaś duża jest. A co do Twojej głowy.. piszesz, że lekarz powiedział, że jest duża. Wiesz.. dorosły ma głowę proporcjonalną do wzrostu. Tzn. zmierz się i swój wzrost podziel przez 3. Wynik powinien równać się obwodowi głowy, bo 3x obwód głowy= wzrost dorosłego człowieka. Gdzieś kiedyś znalazłam taką informację w necie i to okazało się prawdą. Sama się przekonałam o tym, ale wreszcie stało się dla mnie jasne, dlaczego nie mogłam dostać dla siebie dobrej czapki z daszkiem czy kaszkietu. Wszystko było za duże, a moje rozmiary to na stoisku dla dzieci. Bo mój obwód głowy jest bardzo mały.. nie wiedziałam wcześniej, że to zależy od wzrostu. Jestem niska, to i głowa mała. Dlatego jeśli Twoje obliczenia będą ok, to nie masz wcale dużej głowy, tylko jesteś po prostu bardzo wysoka. Natomiast u dzieci jest inaczej i rzeczywiście zbyt duża lub zbyt mała głowa może budzić u lekarzy niepokój.

Gość gość
co to jest mm /?

Gość gość
mm - sztuczne mleko. x Autorko, spokojnie. Zrób badanie USG głowy. Mój syn też ma dużą głowę po tatusiu - maż w dzieciństwie miał podejrzenie wodogłowia. Na USG się lekarka śmiała, że wykapany tata i faktycznie bardzo są podobni. No jeżeli macie duże głowy, to nie spodziewajcie się cudów - dziecko też będzie miało dużą głowę, to w końcu wasze geny.