Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patrykcja18

Dziwny problem...

Polecane posty

Gość Patrykcja18

Witam! Od jakiegoś czasu mam problem z miejscem intymnym - piecze, swędzi, przykry zapach, silne upławy. Z tym że te objawy raz występują a raz nie, np. przed okresem i w trakcie nic mi nie dolega, a po okresie dolegliwości powracają i tak w kółko. Nie ma nigdy że ciągle mnie piecze i mam upławy. Czy ktoś wie czym to może być spowodowane? Byłam u ginekologa który przepisał mi leki na bakteryjne/grzybicze zapalenie pochwy ale one nic mi nie pomogły, chce teraz na własna rękę kupić jakąś maść ale nie wiem czy mam zapalenie grzybicze czy bakteryjne, gdyż jestem dziewicą i lekarz nie może mi tego określić. Ktoś się może orientuje jakie moje objawy mogą mieć zapalenie? I może ktoś poleci mi jakąś maść czy tabletki bez recepty? Proszę o pomoc i z góry dzięki :)

Gość gość
Bez recepty kupisz np. maść Clotrimazol, możesz spróbowac. A czy miałaś robiony wymaz, żeby określić, co to za bakterie/grzyby?Przy takich problemach to podstawa. Ja miałam podobny problem jakieś dwa lata temu - miałam ochotę wyszorować się szczotką do butelek, tak to dziadostwo swędziało :D. W momencie, jak zaczął mi się okres, przeszło samo i do tej pory spokój. Brałaś może ostatnio antybiotyki?One mogą powodować takie nieprzyjemności.

Gość Patrykcja18
Nie miałam robionego wymazu gdyż jestem dziewicą, ginekolog od razu przypisał lek Macmirror nie wiedząc czy to bakterie czy grzyby. Chyba spróbuje tę maść... może akurat coś pomoże.

Gość gość
Ale to dziwne, bo ja będąc dziewicą, miałam zrobiony wymaz (dzięki czemu dowiedziałam się, że mam jakieś lekkie zapalenie, które na pierwszy rzut oka nie dawało żadnych widocznych objawów) przecież błona w niczym nie przeszkadza, wymaz robi się takim cienkim patyczkiem. Przepisywanie leków "na oko" mija się z celem. Moja rada - idź do innego lekarza i zażądaj zrobienia wymazu pod kątem badania czystości pochwy, bo takie leczenie na zasadzie "przepiszemy to, może pomoże, a jak nie, to spróbujemy czegoś innego" można sobie wsadzić w...buty i świadczy o braku profesjonalizmu. Tym sposobem możesz się "leczyć" do osiemdziesiątki.

Gość Migea
Spróbuj też regularnego stosowania probiotyków ginekologicznych.Dla młodych kobiet bardziej komfortowe sa te doustne np provag, bo zakładanie globulek bywa kłopotliwe. Jeśli jednak nie masz z tym problemu to polecam Lactovaginal, te dopochwowe działaja szybciej i krócej je sie stosuje. Dopochwowe zakladaj przede wszystkim po okresie, kiedy flora bakteryjna jest osłabiona i wypłukana, stąd byc może pojawia sie swedzenie i pieczenie u Ciebie.

Gość nasturcja29
ja też uważam, że powinnaś mieć wymaz z pochwy zrobiony i nie ma znaczenia czy jesteś dziewicą czy nie, jeśli nie chcesz iść drugi czy kolejny raz do tego samego lekarza - idź do innego, na świąd kup sobie provag żel, dostać go można bez recepty, a jak już będzie wiadomo czy to infekcja bakteryjna czy grzybicza dostaniesz odpowiednie leki i wszystkie objawy znikną