Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

antykoncepcja hormonalna a ciąża

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny,zastanawiam się tak czysto teoretycznie,ponieważ zaczynam przygodę z tabletkami. Co w sytuacji kiedy zdarzyłoby mi się pominąć 1 tabletkę i w tym współżyłabym z partnerem i przypadkowo zaszła w ciążę. Przecież oczywiste jest to,że jej nie planuje więc się jej nie spodziewam. W okresie kiedy powinno wystąpić krwawienie na pewno tak się stanie, a wtedy wezmę przecież od nowa nowe opakowanie tabletek i przy następnej przerwie okres również dostanę, ponieważ jest to krwawienie mechaniczne- tak tłumaczył mi lekarz. A więc co ? Wychodzi na to, że póki nie zobaczę wielkiego brzucha nie dowiem się, że jestem w ciąży? Jakie są więc sygnały na to, że jestem w ciąży ale biorę cały czas tabletki ???

Gość gość
dziewczyny, wypowiedzcie się proszę, naprawdę się nad tym zastanawiam

Gość gość
zrób test.

Gość Cute Salmon
No niestety moja droga, przekonasz się dopiero po zrobieniu testu. Ostatnio rozmawiałam z przyjaciółką, która od lat zachwalała tabletki, a i tak dzidzia się pojawiła - nieplanowana. Zastanów się nad plusami i minusami antykoncepcji hormonalnej - wiem, że wiele dziewczyn się na nią decyduje, jednakże często jest przepisywana w nieprawidłowy sposób (chociażby bez badań). Jeżeli jednak pragniesz pozostać przy tego typu zabezpieczeniu, pomyśl nad dodatkową ochroną, stosując naturalne metody planowania rodziny (mierzenie temperatury, sprawdzanie śluzu). Może wówczas będziesz czuła się pewniej. Jednak jeżeli zdecydowałaś się na antykoncepcję hormonalną, bo partner "woli bez gumki" i "mu przeszkadza", to zastanów się nad zmianą partnera. Mój mąż nigdy nie zasugerował mi przejścia na antykoncepcję hormonalną, ponieważ wiedział, że różnie może zadziałać. Dodatkowo nie chciał, abym się niepotrzebnie truła (zawsze miałam wszystko w porządku z organizmem). Antykoncepcja hormonalna to duży krok, czasami w skutkach nieodwracalny - zastanów się dwa razy. Szczególnie, że masz problem ze systematycznością. Pozdrawiam

Gość gość
Zamiast normalnej, obfitej miesiączki będziesz miała plamienie.

Gość gość
jeśli jesteś w ciąży krwawienie z odstawienia nie pojawi się.

Gość TheNawojka
"Jeżeli jednak pragniesz pozostać przy tego typu zabezpieczeniu, pomyśl nad dodatkową ochroną, stosując naturalne metody planowania rodziny (mierzenie temperatury, sprawdzanie śluzu). Może wówczas będziesz czuła się pewniej." Co za bzdura. Przy przyjmowaniu tabletek anty nie występuje normalna owulacja więc mierzenie temperatury nic jej nie da. Tak samo śluz może być mylący.

Gość gość
tzn. może wyjaśnię tak, że raz mi się zdarzyło zapomnieć tabletki, w tym czasie nie współżyłam, więc nie mogę być w ciąży - na logikę. Z tego co wiem, każda tabletka zabezpiecza w konkretny dzień, kiedy się ją zażyło - chyba że się mylę ? Pytam tak teoretycznie, ponieważ te tabletki mogą być jednak zgubne. Tym bardziej, że teraz na okres wakacji wspólnie z lekarzem ustaliliśmy tabletki na cały okres wakacji - mam kilka wesel po drodze i chciałam się czuć komfortowo, dlatego ostatnio przyszła mi myśl co by było gdyby się coś zdarzyło a ja przez większą część ciąży nie miała o tym pojęcia ?

sorry za szczerość ale Ty jakaś tepa jesteś.... Nie wiesz jak działają tabsy a beirzesz sie za ich zażywanie! Kup sobie może prezerwatywy, będą, w Twoim przypadku, pewniejsze! Żeby antykoncepcja hormonalna była skuteczna musisz ja brać! Nie jest tak, ze jedna tabletka zabezpiecza w jeden dzien!! Poczytaj sobie ulotkę- tam jest napisane co masz zrobic w zaleznosci KTOREJ tabletki zapomnialas!! Jeśli zapomnisz jednej tabletki, może dojść do owulacji, i nawet jesli seks bedziesz uprawiala tydzien po jej zapomnieniu zajdziesz w ciąże!

Gość gość
Ty byłaś u lekarza czy u znachora? Rozmawiałaś z nim w ogóle, bo widzę gucio wiesz :O tabletka nie zabezpiecza w danym dniu :O Tabletki trzeba brać REGULARNI O DANEJ PORZE PRZEZ CAŁY CZAS aby oszukać organizm - czyli jeśli masz 21 tabletek, to masz wziąć wszystkie aby być zabezpieczona, przeczytaj sobie chociaż ulotkę bo widzę nic kompletnie nie wiesz. a potem psioczenie na tabletki bo ona ma ciążę z tabletek, nie z tabletek a z głupoty i niewiedzy :O

Gość gość
ożesz w d**ę... ;/ no to tego nie wiedziałam ;/ czyli faktycznie jest ryzyko ciąży ;/ no szlag jasny mnie trafi za chwilę... W sumie dobrze, że mi nagadałyście - będę ostrożniejsza na przyszłość. Mam nadzieję, że tym razem nic mi nie będzie, ale chyba horror jasny przeżyję ;/

Gość gość
Hahaha padłam! 1 tabletka = 1 dzień bezpiecznego seksu haha :) Lekarz Ci to powiedział?

Gość gość
faktycznie na ulotce pisze, że jak się pominie tabletki to trzeba się zabezpieczyć na 7 dni dodatkowo... ;/ my współżyjemy tylko z przerywnikiem, bo akurat tak lubimy... wiem jednak że to żadna gwarancja na to, że jednak w ciąży nie jestem, ale myślę, że na pewno mniejsza. No nic, pójdę do apteki, kupię test i się przekonam. Po tym wydarzeniu myślę, że jednak wracam do plastrów. Są droższe, ale mam pewność że nie zapomnę nakleić, bo zmieniane są co tydzień, a nie co dziennie.