Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

becikowe

Polecane posty

Gość gość

witam, po urodzeniu dziecka chce starać się o becikowe z mopsu ale nie wiem które dołączyć wnioski o dochodach czy mojego partnera z którym nie jestem po ślubie i na razie nie mieszkamy razem( mieszkam z rodzicami) czy też w grę wchodzą moje zarobki uczniowskie ponieważ w tym roku skończyłam szkołę zawodowa bardzo proszę o pomoc, czy może lepiej gdyby to on się postarał o becikowe a nie ja

Gość gość
o becikowe możesz starać się spokojnie, jeśli mieszkacie osobno w ogóle nie mów o jego istnieniu, zarobki uczniowskie, ale przecież nie wyciągałaś 4 tysięcy miesięcznie? :) Podajesz dochody z PITu. Złóż wniosek o becikowe, zapomogę (tzw drugie becikowe) i rodzinne.

Gość gość
przejdź się do mopsu i zapytaj lub zadzwoń do nich jakie dokumenty będą ci potrzebne mi mąż zajechał i dostał wypisane jakie dokumenty muszą być i tyle, a jeśli chodzi o to że nie jesteście po ślubie to nie wiem jak was będa rozliczać. Ale ważne że na załatwienei tego macie rok.

Gość gość
Ty znajdź swój poprzedni temat tam Ci odpowiadali.

Gość gość
tylko że dziecko będzie nosiło nazwisko ojca to pewnie ma znaczenie w mopsie gdy będę starała się o becikowe, słyszałam że jego zarobki mogą liczyć się na 3 czyli na mnie na niego i dziecko ale nie wiem czy to prawda. pójdę na pewno do mopsu ale wołałam zorientować się co nie co w tej sprawie

Gość gość
napisałam tu pierwszy raz wiec nie wiem o co chodzi a jeżeli komuś coś sie nie podoba to wystarczy się nie udzielać

Gość gość
Nie mopsu a MOPR-u :) Tak będzie się on liczył, no chyba, że podasz go do sądu i ograniczysz mu prawa rodzicielskie. Żyjecie w konkubinacie także się liczy. Poszukaj jakiś czas temu babka tutaj pisała, że jej becikowego nie chcieli dać bo nie doniosła papierów ojca dziecka 'bo nie chce go o nic prosić' a do sądu podać też go nie chciała. Bo miała taką dumę. Ja 2 lata temu musiałam załatwiać papiery obecnego męża i swoje w US. I to w sumie wszystko co trzeba było tam przynieść. I tak jak Ci już wcześniej pisałam. Jeżeli rodzisz przed istopadem to donosisz papiery za 2012 jeżeli po listopadzie to za 2013.

Gość gość
dziękuje za odpowiedz:) nawet nie wiedziałam ze za 2012 rok mam przyniesc papiery:) a nie 2013

Gość gość
Ty masz coś z głową po co miałabym pisać jeszcze raz to samo żenada nie masz co robić? to znajdź sobie zajęcie.

Gość gość
Dziecko ewidentnie widać, że to Ty. To samo napisane, a jak nie too gratulije, że w wyszukiwarce nie potrafisz wpisać frazy jaką szukasz. :)