Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalinka67

Czy warto nadawadniać trawnik czy to strata wody? mozna jakos oszczedzic?

Polecane posty

Gość kalinka67

hej jak w temacie, robi sie goraco moje rosliny padaja i musze codziennie je podlewac konewka albo wezem to strasznie duzo czasu i wody zabiera...

Gość gość
no to najprostsze weź sobie zamontuj nawadnianie ogrodu

Gość kalinka67
a jest coś takiego? jak to się instaluje i ile kosztuje oczywiście?

Gość gość
zacznij zbierać deszczówkę, zaoszczędzisz sporo kasy

Gość gość
Ja w trakcie upałów podlewam średnio co 2 dni - trawnik czasem codziennie. Idzie trochę wody ale ja mam nie duży ogród więc nie żałuje. W każdym razie po takich 3-4 dniach upałów u mnie zawsze pada solidny deszcz najczęściej w nocy więc porządnie nawadnia towarzystwo. Ale wężem staram się poprawić komfort rośliną tym bardziej że mam wystawę południową ogrodu.

Gość kalinka67
Ja też niestety mam południe, teraz jakbym projektowała to bym to inaczej zrobiła wszystko, pluję sobie w brodę że nikogo nie wzięłam z fachowców żeby mi to odradzili ;/ ja mam niestety duży ogród więc rachunki przychodzą koszmarne.

Gość pigulec
bez sensu po co podlewać? zbierać deszczówkę albo zrobić nawadnianie - płacisz raz a zwraca ci się dość szybko jeśli dużo płacisz za wodę. jest mnóstwo firm które sie tym zajmują choćby w-moim-ogrodzie.pl . klienci bardzo ich sobie chwalą. Dodatkowo piszesz o kiepskim projekcie - zobacz sobie na ich projekty i zadzwon, moze doradza Ci jak przeorganizowac przestrzeń?

Gość kalinka67
nie sądzę, żeby z moim ogrodem dało się coś zrobić bo już jest dość stary....

Gość gość
nie ma czegoś takiego, ze nie da sie :) fachowiec zrobi z kazdego ogrodu cudo podobnie jak fryzjer czy wizażystka z człowieka ;)

Gość gość
oczywiście że warto mieć systemy nawadniające czy to w ogrodzie czy na trawniku przed domem. Taki system sam zrasza, nawadnia glebę. Nie trzeba się martwić, że podczas suszy rośliny i trawnik uschną. Ja mam system nawadniania zainstalowany na trawniku i jest rewelacyjny i nie wyobrażam sobie abym chodził z wężem i podlewał tak dużą działkę. Nawet gdy wyjeżdżam to nie martwię się o rośliny w ogrodzie bo wiem że nic się im nie stanie pod moją nieobecność. Systemy nawadniające trawniki i ogrody mają w firmie http://www.phu-adviser.pl To oni mi wszytko połączyli a ja mam wygodę i piękna posesję. Oni znają się na tym i profesjonalnie ci założą ten system na twojej posesji.

Gość paramore000012
Warto nawaniać trawnik. Zresztą najlepiej poczytać o tym na profesjonalnej stronie, polecam firmę Ogrody od a do z. Na pewno dowiesz się wielu ciekawych rzeczy na ten temat. Nawadniam trawnik przed domem i uważam, że wygląda znakomicie. Dobrym rozwiązaniem jest ogrodowa studnia. Poza początkowym kosztem budowy, zapewnia niemalże bezpłatny dostęp do wody.

Gość Glowa Mnie Boli
zapytano kiedys ogrodnika w ogrodach krolewskich - jak to jest, ze w w waszych ogrodach trawa taka piekna? normalnie odpowiedzial ogrodnik, podlewamy i kosimy, podlewamy i kosimy, podlewamy i kosimy ja tez tak robie a mimo wszystko u mnie to tak nie wyglada odpowiedzial gospodarz malego trawniczka przed blokiem ALE MY TO ROBIMY OD 400 LAT