Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaL4

Poradźcie jaką stawkę zaproponować za opiekę

Polecane posty

Gość MamaL4

nad dwójką dzieci - rok i 3 latka. Praca polega na ogarnianiu mieszkania, przebierania dzieci i ogólną pomoc. Obecnie mam sprawną jedną rękę, drugą mam na szynie więc sama nie dałabym rady. Do pomocy przychodzi do nas moja Siostra, ale nie jestem pewna jaką zaproponować Jej stawkę godzinową. Dodam jeszcze, że śniadania, kawa, herbata, napoje są u nas bez ograniczeń, a czasem Siostra przychodzi z dziećmi to też dostają jeść, łącznie z jednodaniowym obiadem. Proszę o radę. Dziękuję za uwagę.

Gość gość
Trudno coś doradzić, myślę że warto porozmawiać z siostrą i wspólnie coś ustalić. Rozumiem, że to pomoc na kilka godzin w ciągu dnia, że oprócz opieki nad dziećmi /zmiana pieluch, szykowanie jedzenia.../ zajmuje się jeszcze domem, sprząta. Nie wiem, czy warto rekompensować jej za godzinę, czy może po prostu za cały czas Twojej niedyspozycji np. za miesiąc czy tydzień pomocy. To jest siostra, więc chyba ani Ty ani ona nie chcecie takiego rozliczenia co do godziny i wykonanej pracy. Gdyby to była moja siostra to myślę, że dałabym jej jakąś kwotę po czasie pomocy a jeżeli to ma trwać dłużej to np. raz w tygodniu. A ile to zależy jak długo u Ciebie jest, ile pracuje i jak się umawiałyście.

Gość gość
Te takie rodzinne pomoce czasem są gorsze niż pomoc obcego, bo niby pomaga, być może bezinteresownie, być może nie. Zaplata za pomoc może być ok,ale też może urazić. Teraz znów pytanie czy jak dasz np tysiąc złoty za cały czas, może ona pomyśleć ,, żyła,, . Zanim coś postanowisz zapytaj bezpośrednio może, jak nie będzie chciała kasy - kup mega super prezent dzieciakom. Sama nie wiem. Ja sama siedziałam z dzieckiem siostry 10 lat temu, codziennie 1,5 h jeździłam do niej, siedziałam po 10 h czasem, za tysiąc złoty czasem więcej . Defakto miałam jedzenie itp rzeczy. Niby miła pomoc ale mąż mojej siostry uważa że powinnam to robić za darmo ( dodam że w tym czasie studiowałam,potrzebowałam kasy, a dojazdy tez kosztowały - Pani niedaleko mnie za 8 h pracy brała 2,5 tysiąca )

Gość gość
Umowilysmy sie na zaplate tygodniowa ale bez konkretnej stawki. Na razie byla tydzien i na pewno bedzie kolejny. Jak dlugo sama nie wiem bo mam powazne problemy z rekami.

Gość gość
To bezpośrednio zapytaj się ile chce, warto wiedzieć takie rzeczy na ,,zaś,,

Gość gość
Jeszcze jedno... nie jestem z Wawy a z poludnia gdzie stawku sa nieco nizsze.

Gość gość
Powiedziala zebyn stawke sama zaproponowala. Przepraszam za brsk pl znakow teraz pisze z kom.

Gość gość
Dojeżdża ona czy mieszka obok ?

Gość gość
Ja bym zapłaciła 1/2 tego co by normalnie opiekunka wzięła (min 2 tyś), a biorąc pod uwagę że jej dzieciaki jedzą itp, nawet może i 1/3

Gość gość
W sensie że opiekunka zarabia przy 2jce - min 2 tyś;) nie dla siostry ;) z reszta zależy ile zarabiasz, jaki macie status materialny, czy cię stać czy nie

Gość gość
Autorko popieram. Napisz jaki masz status materialny, jak jest u siostry. Jaką Ty masz propozycję? Na pewno się zastanawiałaś nad przykładową stawką? Czy jestes zadowolona z siostry?

Gość gość
taa, bo dzieci siostry na pewno zjedzą wszystko co ma w mieszkaniu

Gość gość
Proszę cię nie ironizuj, to jest też adekwatne do ceny, jedzenie też kosztuje. Poza tym są dzieci które naprawdę dużo jedzą.

Gość gość
U mnie w małym miasteczku opiekunkom płaci się 5 zł/h.

Gość gość
Myślałam 7zł na godzinę, ale przy takim wyżywieniu to myślę, że to dużo. Obiadów nie gotuje Siostra. Choć na razie mam w miarę sprawną jedną rękę to i tak dużo robię. Materialnie musimy nieco zacisnąć pasa...