Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pierwszy obiad dla teściów

Polecane posty

Gość gość

Co mi radzicie przygotować ? Tylko bez takich wymyślnych jak krewetki. Chce coś dobrego, oryginalnego. Moze byc danie tradycyjne w nowej odsłonie :)

Gość gość
krem z dyni lub cukinii, roladki drobiowe ( w środku może być papryka, ser, pomidory, świeże zioła, odrobina czosnku lub co sobie wymyślisz), pieczone lub gotowane na parze, do tego np. kasza gryczana/pęczak bądź ziemniaki z natka pietruszki o oczywiście zestaw surówek

Gość gość
Te roladki drobiowe to swietny pomysł :)

Gość grossross
Po pierwsze NIE STARAJ SIĘ bo cokolwiek nie zrobisz teściowa i tak skrytykuje, jeśli nie oficjalnie to za twoimi plecami. Skup się na teściu, zyskasz sprzymierzeńca jak trafisz w jego gust. Jeśli lubi mięsko zrób jakąś prostą pieczeń najlepiej z czosnkiem i bez wiadra surówek bo mężczyzna mięsożerny nie jest przy okazji królikiem. Jeśli jest łasuchem na słodycze zrób knedle ze śliwkami akurat jest sezon. Prosty przepis na knedle masz na opakowaniu puree ziemniaczanego. Do wyboru z topionym masełkiem i tartą bułeczka, lub sosem śmietanowym. Tak czy siak wypadałoby jakieś lekkie ciasto na deser, może być z cukierni ;)

Gość gość
już widzę faceta, który cieszy się na widok knedli ze śliwkami :D

Gość gość
a może taka delikatna zupka pomidorowa. Ugotowałabym rosołyek z udek w osobnym karnku pomidory bez skórki poddusiłabym na masełku, dodałabym to do rosołu i zaklepała śmietanką kwaśną i słodką. Później te udka z rosołku bym opanierowała i usmażyła do tego ziemniaczki z koperkiem, masełkiem i jogurtem zmiksowane blenderem i serek camembert w panierce z żurawiną i jakaś surówka

Gość gość
grossross święta racja :) jakbyś się nie starała to i tak zawsze będzie coś nie pasować. Jak my przeprowadziliśmy się na nowe mieszkanie to był robiony kapitalny remont. wszyastko od a do z. kuchnia - demolka totalna. i mieszkaliśmy w takich warunkach. był 31 grudnia, uprzątneliśmy wszystko co się da, z regipsów zrobiliśmy stół, z puszek po farbie były krzesełka i zrobiliśmy ......sylwestra. A ponieważ w kuchni nie dało się gotować, więc koleżanka przyniosła już gotowy bigos. W ty,m dniu przyjechali teściowie na godzinkę więc poczęstowałam ich tym bigosem, kawa, herbatka, wszystko cacy. A później się dowiedziałam, że moja toksyczna teściowa stwierdziła z wyrzutem, że częstowałam ją pożyczonym bigosem..... Więc jakbyś się nie starała, ile by nie było miłych słówek i uśmiechów i tak będzie źle ;P a tak w ogóle to mam najbardziej toksyczną teściową na świecie, teściową rodem z tych wsystkich kawałów które o nich są, brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Gość gość
Moja teściowa jest naprawdę kochana to o ktytykę sie nie martwie, bo nawet jakbym jej zrobiła pierogi z paczki to by wychwalała do wszystkich ze takie pyszne :)

Gość gość
zrób co potrafisz najlepiej plus jakieś dobre ciasto na deser możesz zrobić klasyczny rosół z makaronem, a na drugie danie kotlety schabowe

Gość gość
Też tak myślałam ale jej druga synowa naprawdę świetnie gotuje i chciałabym chociaz raz zrobić cos lepszego od niej. Ja mam dopiero 22 lata i mało co miałam styczności z gotowaniem (studia, praca, życie w biegu i jadłam u rodziców)

Gość gość
im prościej tym smaczniej :) kopytka z mięsem i buraczki?

Gość gość
Krokiety z pieczarkami cebulą i papryką . Zupa krem z brokułow Na deser szarlota z lodami Szampan z truskawkami :-D

Gość gość
Kopytek nigdy nie robiłam :) wiec na teściach moge potestować :D A co do krokiecików- uwielbiam je ! Ale nie wyrobie się z nimi bo teście przyjdą w sobote a w piatek w nocy wracamy znad Morza, to jeszcze sprzatanie dojdzie :) A co sadzicie o pomidorówce z pomidorków duszonych i panierowanych udek, gotowanych w rosołku do pomidorówki ? To by mi szybko poszło ? Czy takie za prymitywne ? Panierowac mieso z zupy ? (chociaz ja to uwielbiam i czesto robie) :D

Gość Pauuulla24
ja na pierwszy obiad zrobiłam: rosół ale z własnoręcznie zrobionym makaronem, do tego młode ziemniaki, pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami i serkiem mascarpone przyprawionym na ostro (piekłam to w piekarniku), do tego zrobiłam sałatkę z różnych rodzajów sałat, pomidora, ogórka, papryki, szczypiorku, i sos ziołowy do tego. Na deser było ciasto z truskawkami - takie bez pieczenia, na herbatnikach, z kremem budyniowym, na budynu truskawki, na tym bita smietana, potem znowu truskawki i galaretka. Tesc byl zadowolny - tesciowa nie wiem :) ale mam wrazenie ze tez :)

Gość gość
Paulla24 swietny obiadek, sama bym to sobie chetnie teraz zjadła :)

Gość gość
wracasz znad morza, będziecie zmęczeni i jeszcze sprzątanie. Więc może upieczesz kurczaka w folii (ale dodaj dużo papryki ostrej i słodkiej wtedy jest pyszny i ma piękny kolor:)), do tego mizeria i rosołek który sam się robi? Obiad pyszny a Ty mniej zmęczona :)