Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czicziii

Ulrop macierzyński Jakie dokumenty potrzebne?

Polecane posty

Gość Czicziii

Weszłam na stronę ZUS, ale niewiele z niej wyniosłam :O Czy któraś z Was mogłaby mi to wytłumaczyć najprościej jak się da? Na koniec sierpnia mam termin porodu, od paru tygodni jestem na zwolnieniu lekarskim. Jakie kroki i kiedy muszę podjąć aby dostawać zasiłek w związku z urlopem macierzyńskim?

Gość Czicziii
up

Gość MałaaMi85
Na poczatek warto zastanowić się cxy chcesz być tylko pół roku czy cały roka na macierzyńskim. Ma to wpływ na wysokość wypłacanego zasiłku. Kadrowa z pracy powinna dać ci odpowiednie druki. Tj. wniosek o urlop macierzyński (20 tyg), wniosek o dodatkowy urlop macierzyński (6 tyg) i jeśli chcesz to odrazu złóż o urlop rodzicielski (26tyg) + oświadczenie że mąż nie pobierze dodatkowego urlopu czyli te 6 tyg. Takie druki znajdziesz też bez problemu w necie

Gość Czicziii
Dzieki za odpowiedź. I co później z tymi drukami, muszę po porodzie je zanieść do ZUS czy przed? Poza tym chcę iść na roczny urlop macierzyński, a rok ma przecież 52 tygodnie, więc nie wiem o co chodzi z tym drukiem 20 tygodni... :(

Gość gość
Urlopu macierzyńskiego przysługuje Ci 20 tygodni. 6 tygodni dodatkowego urlopu macierzyńskiego i 26 tygodni rodzicielskiego. Razem 52 ;) Jeśli złożysz od razu na cały rok to bedziesz miała przez rok wypłacane 80% twojego wynagrodzenia. Wniosek o urlop macierzyński składasz po porodzie w pracy. Jeśli twoja kadrowa nie bedzie pomocna to q internecie znajdziesz kalkulator który obliczy ci od kiedy do kiedy bedzie trwać twój macierzyński.

Gość MałaaMi85
Wyżej to ja ;) Masz chyba 14 dni na złożenie wnioaku od dnia porodu. Ale nie jestem pewna na 100%

Gość Czicziii
Ok, czyli nie muszę jeździć do żadnego ZUSu, wszystko ustalam z moim działem kadr? :) Dzięki za odpowiedzi!

Gość Czicziii
Jeszcze raz dzięki :)