Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak myslicie

Wypada podać na obiad spagetti?

Polecane posty

Gość jak myslicie

Hej, za 2 dni odwiedzi nas teściowa z kuzynką, wpadna na taki obiad-kolację. Nie ma to być żadne wystawne przyjęcie z przystawkami z zachowaniem najważniejszych zasad savoir vivre:P Ponieważ ja jestem kiepską kucharką i nie gotuję to mam problem co im podać. W końcu wymyśliłam, że podam to co potrafię ugotować czyli moje niby spagetti. Niby, bo to mięso z pieczarkami, serem i makaronem w sosie pomidorowo ziołowym. Żaden specjał, ot najprostsze danie. Teściowa wie, że kucharka ze mnie żadna więc się kaczki pieczonej w pomarańczach nie spodziewa:D Nie wiem tylko jak ta kuzynka, bo znam ją słabo. Ale ogólnie wypada podać coś takiego do zjedzenia?

Gość gość
a kurczaka umiesz upiec ? zrób pałki z kurczaka w piekarniku , do tego ziemniaki i jakaś sałata mysle ze to bedzie lepszy obiad

Gość gość
wypada. na proszone przyjęcie się nie nadaje ale na taką zwykłą wizytę jak najbardziej.

Gość jak myslicie
pałki z kurczaka? wybacz, ale brzmi to dla mnie nieznajomo:D Nie piekłam nawet nigdy kurczaka w piekarniku:P ziemniaków nie chcę podawać, bo wiem, że teściowa podobnie jak ja nie przepada

Gość gość
Nie przejmuj się czy się nadaje czy nie. Ważne by to było coś w czym czujesz się pewnie. A może sałatkę gyros? Jest prosta i uwielbiana chyba przez wszystkich. Cała filozofia polega na podsmażeniu doprawionej przyprawa do gyrosa pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka. reszta składników wymaga tylko pokrojenia. W ciepłe dni myślę wypada podać mięsną sałatkę.

Gość gość
pałki z kurczaka to jest ta mniejsza czesc od udka , czyli ta kitka :p no ale ok jak nie umiesz spagetti tylko to może byc :)

Gość gość
Ja też sądze że spagetti będzie ok. Możesz zamiast zwykłego makaronu podaj z pełnoziarnistym :) Zawsze to jakaś odmiana :)

Gość jak myslicie
wybacz, ale ten przepis nie jest dla mnie prosty, j nawet nie wie jak się karmelizuje pomidorki koktajlowe. Nie chcę robić niczego nowego, bo jak mam już podać jakieś wypasione danie to wole catering zamówić niż próbować swoich sił w kuchni. Sałatkę gyros potrafię zrobić, ale myślę, że teściowa i kuzynka oczekiwałyby bardziej dania obiadowego, dla teściowej przynajmniej sałatka to przystawka jedynie:P

Gość gość
Nie martw sie,pasuje:) bylismy we wloszech i rodzina ktora nas zapraszala wlasnie na dosc uroczysta obiado kolacje powitalna przygotowala makaron z sosem:) na "deser" szynka parmenska z melonem a do kolacji wino. Sos do makaronu nie byl pomidorowy,tylko jakis bialy,to bylo akurat danie regionalne. Ale to malo wazne. Wiec smialo mozesz podac swoje spaghetti, wcale nie musisz robic kurczaka czy schabowego.

Gość gość
zrób zupę meksykańska bardzo syta prosta i dobra....składa się z miesa mielonego soczewicy kukurydzy fasoli czerwonej do tego zioła prowansalskie koncentrat i gotowe pyszna u mnie jest baardzo często

Gość gość
Wez lepiej cos zamow i nie osmieszaj sie makaronem,nie jestesmy we wloszech,a salatka gyros to w ogole wiocha

Gość gość
to moze risotto? kasza jeczemienna albo ryz basmati?

Gość gość
spagettii?? a pewnie, bardzo fajne danie, mniam :)

Gość gość
Jak najbardziej pasuje. Daj do tego sałatę z jakimiś dodatkami i gotowym dressingiem. Kup jakieś dobre ciasto i wino i będzie git

Gość gość
spagetti koniecznie z mielonym za 5zł

Gość kościówa
jasne, że wypada, zrób tylko jakąś sałatę do tego - też coś prostego

Gość jak myslicie
dzieki za wasze opinie:) zrobią lekką sałatkę na początek. Nie będę cateringu zamawiać chociaż jeszcze wczoraj to rozważałam, ale to bez sensu, bo w końcu to żadne wystane przyjęcie. A co do mięsa mielonego to spokojnie, nie tknęłabym takiego za 5zł:D