Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy palenie negatywnie wpływa na wzrost nastolatka?

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam 16 lat (skończyłam w lutym) i mierzę tylko 163cm. Jestem dziewczyną i z takim wzrostem jestem przegrana u facetów. Teraz oni chcą tylko laski powyżej 170cm. Chciałabym mieć te upragnione 170cm... moja mama ma 164cm wzrostu, ale tata około 185cm (podobnie jak mój 20 letni brat). Wcześniej zdarzało mi się podpalać papierosy, pić alkohol i nieprawidłowo się odżywiać. Teraz już jem zdrowe rzeczy, pamiętam o jedzeniu nabiału, ćwiczę, pływam i nie palę wcale oraz nie piję. Czy mam szansę jeszcze urosnąć? Chcę 170cm... Martwię się, ze zabilam komórki odpowiedzialne za wzrost przez palenie fajek... błagam, pomóżcie.

Gość gość
Przykro mi, ale w wieku 16 lat juz nie urosniesz... papierosy raczej wplywu na to nie mają, ja w gimnazjum mialam kolege, który miał 197cm wzrostu, urosl w rok prawie 20cm i zatrzymal sie w wieku 15 lat wlasnie na 197. Papierochy kopcił za szkolą od 10rż

Gość gość
A ten Pani kolega urósł aż 20 cm w jeden rok? słyszałam, że dziewczyny rosną bardzo szybko i g***townie przed pierwszą miesiączką lub krótko po niej - ja rosłam wtedy normalnie, wolno, jak zwykle. A miesiączkę dostałam dość późno - miałam prawie 15 lat....

Gość gość222222
ja urosłam w wieku 17 lat aż 8 cm więc nie martw się. Dziewczynki rosną nawet do 18 roku życia. Masz jeszcze szansę. Pamiętaj o zdrowej diecie, aktywności fizycznej i nie pal więcej :)))))) Rośnij nam jak na drożdżach! Powodzenia:)))))) :*******

Gość gość
Dziękuję za miłe słowa.