Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

henleys

Skaza białkowa..ale czy tylko??

Polecane posty

Witam, moja córka skończyła dziś 6 tygodni. Od początku była karmiona mieszanie (MM-Bebilon Pro Nutra). Dążyłam do tego by karmić samodzelnie, jednak mała ilość pokarmu, której nie mogłam niczym zwiększyć, niedojadanie dziecka, spowodowały decyzję o całkowitym przejściu na MM. Nadal pozostając przy Bebilonie córka zaczęła być rozdrażniona, wypróżniała się max 3 razy na dobę (zazwyczaj 2). Wybudzała się w nocy, nie mogąc ponownie zasnąć, płacząc nawet ok 2 godzin, wymagała noszenia co nie odnosiło efektu często (kolka?) Jakieś dwa tygodnie temu pojawiła się na buzi wysypka, plamki we włosach, sucha skóra. Pani doktor pediatra orzekła wczesną skaze białkową. Recepta na Bebilon Pepti DHA, krople Biogaia, plus maść witaminowa. Zgodnie ze schematem od owej lekarki przeszłyśmy na Pepti. Czekałam na efekty..wiadomo, brzuszek musiał dojść "do siebie". Wydalić intruza czyli to całe białko. Jednak teraz od środy/czwartku pojawiły się nowe problemy. Wysypka "zeszła" niżej-łokcie,ramiona, troche na klatce piersiowej, pod kolanami no i buzia nadal nie ciekawa i we włosach również plamki. Powiedziałabym że nawet gorsza-zwłaszcza łokcie. Córka intensywnie pracuje ręcami przy buzi-próbuje się drapać. Mimo odbijania po każdym jedzeniu (robi to dwu,trzykrotnie) pojawia się czkawka, ulewania-kilka razy "chlustające" zdarza się że jakiś czas po jedzeniu np godzine cofa jej się troche pokarmu. No i co chyba najgorsze problem z kupką. Prężenia, rozpaczliwy płacz przy bączkach, dość napięty brzuszek. Podczas podawania jedzenia (nawet gdy jest mocno głodna) czy wody(jet dopajana) często kręci nerwowo głową na boki i płacze. Obecnie sytuacja od piątku wygląda tak,że córka jest strasznie nerwowa. Praktycznie non stop płacze. Podczas noszenia także płacze, gdy przyśnie za dosłownie max 5 minut wybudza się i zaczyna "rzucać" machać rączkami i nogami, płakać. Spała wczoraj wyjątkowo długo popołuniu bo 40 minut. Jutro wybieram się do lekarza. Z tym że do innego, bo nasza na urlopie. Położna zasugerowała że potrzebna będzie maść sterydowa bo zmiany się nasiiły. Zastanawia mnie co to takiego? Bo skaza pewnie tak? Na opinie alergologa czekamy do wizyty. A ja już płaczę razem z dzieckiem:/ Może to nietolerancja laktozy? Refluks chyba nie, bo nie wymiotuje itd. Dziwią mnie te nagłe zaparcia bo przecież skoro sprawia jej to ból to już nie jest norma że załatwia się nie co dnia... Proszę o jakieś wskazówki, może któraś z mam przechodziła coś podobnego? Z góry dziękuje.

Gość gość
Musisz koniecznie iść z małą do pediatry. Jak dla mnie to twoja dzidzia może mieć skazę i kolkę jednocześnie. Kolka jelitowa występuj***ardzo często u takich maluszków, które mają alergię na białko mleka krowiego. U nas przy kolkach sprawdził się delicol, latopic, suszarka i masaż brzuszka. Jeśli chodzi o suchą skórę to polecam emolienty emolium, balsam Lipicar z Roche oraz zrobienie pełnej, 3-miesięcznej kuracji latopiciem. Polecam kilka ciekawych stronek na temat skazy białkowej www.portal.abczdrowie.pl/atopowe-zapalenie-skory-niemowlat www.babyboom.pl/rodzina/testujemy/latopic_kuracja_przeciw_azs_opinie_rodzicow.html www.mojealergie.pl/nowy-sprzymierzeniec-w-walce-z-alergia/

Gość cześć i czołem kluski
Współczuję maleństwu. Unas bylo podobie, była to skaza i kolki. musisz przetrwać, to minie. a nie dociągasz chociaż swojego mleka dla dziecka? Polecam, ale nie zmuszam ;)

Gość gość
u nas było identycznie skaza białkowa potwierdzona przez testy i mega silne kolki, pepti nie pomógł dopiero nutramigen lgg+ dicoflor codziennie 5 kropel,espumisan po 5 kropel do kazdego karmienia ale espumisan 100,masaże dopiero w 4 miesiący przeszło ale jesteśmy na utramigenie do roku małego,na ulewanie do nutramigenu zagęszczacz nutriton i ulewania brak :-) ładnie odbija i ładne żółte kupki