Gość BH Kraków Napisano Lipiec 28, 2014 Dzień dobry wszystkim Forumowiczom, w perspektywie planowanego przez moją narzeczoną i przeze mnie ślubu konkordatowego przyjdzie nam zmierzyć się z faktem, iż zarówno ja jak i moja przyszła żona nie uczęszczaliśmy w dwóch ostatnich latach szkoły na lekcje religii (cóż, młodemu człowiekowi zdarza się błądzić), co oczywiście uwidocznione jest na naszych świadectwach szkolnych. Mój indeks katechizacji w odpowiednich rubrykach jest pusty, a narzeczonej w ogóle zaginął. Zaświadczenie o katechizacji jest w tej chwili wymogiem podawanym przez parafie wśród innych formalności, jakie należy spełnić, aby przystąpić do ślubu. Nawiasem mówiąc, dawniej zdaje się nie słyszano o tym w ogóle, lista wymogów zamykała się na zaświadczeniu o bierzmowaniu. Czy ktoś z Was już był w takiej sytuacji jak nasza? Jak można tę przeszkodę przeskoczyć, to znaczy jak rozmawiać o tym z księdzem i czego można się ewentualnie spodziewać? Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach