Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KajaMaja28

Eh co z tym siadaniem??

Polecane posty

Gość KajaMaja28

Córa ma 8 miesięcy i nie siedzi czy jest czym się martwić ?? Doświadczone mamy wypowiedzcie się

Gość gość
nie!!!!!!!!!!!!! zaraz ci tu będą pisać , jakbyś miała niepełnosprawne dziecko ale nie martw się , a raczkuje?

Gość KajaMaja28
nie raczkuje, pełza i turla się

Gość gość
i jest ok, każde dziecko ma swój czas i rytm! Moja ma 9 miesięcy. Motorycznie ekstra, chodzi mi już trzymana za rączki. A "jedzeniowo" masakra, tylko z butelki chce jeść, łyżka be, mięsko be, tylko chleb i owocowe musy. I mleko. I trudno, kiedyś się nauczy. Twoja też. Ja próbuje codziennie ją przekonać do łyżeczki, ty baw się z nią codziennie na podłodze, turlajcie się, kiedyś sama cię nagle złapie i usiądzie a nawet wstanie :).spoko!

Gość gość
Statystycznie dzieci siadają ok 8 m.ż. Oznacza to tzw. srednią. Sa równiez takie, które siadaja wcześniej i takie, które później. Wg okien rozwojowych zdrowe dziecko ma czas do ukończenia 10 m.ż., a nawet nieco dłużej.

Gość gość
mój syn też jeszcze nie siedzi,skończy 2-go sierpnia osiem miesięcy.Na razie też tylko zaczyna pełzać.Nie sadzaj go broń boże samego bo mu kręgosłup zniszczysz,niech jak najwięcej na brzuszku leży i ćwiczy.

Gość gość
a przyjmuje pozycję na czworaka czy też nie? gdzieś wypowiedź lekarza czytałam, że najpierw dziecko opanowuje raczkowanie a później siadanie ( tak z reguły i aby sie nie przejmować0

Gość gość
Raczej słodkim pędraczkiem ;). Autorko, luzik, wszystko w swoim czasie, moje małe było pędraczkiem też bardzo długo.

Gość KajaMaja28
Gdy ją posadze siedzi pewnie i ładnie się bawi, przyjmuję pozycję na czworaka ale nie wiem co dalej robić i bach na brzuszek :)

Gość gość
A podnoszona za rączki z pleców ciągnie głowę? Stymulujcie ją do raczkowania, możesz stawiać w pozycji czworaczej. Mój syn się tak nauczył raczkować po skończeniu 8 mż, ale właśnie też miał z tym problem i neurolog zalecił stymulację (u neuro byliśmy zupełnie z czymś innym, z brakiem raczkowania w 8 mcu bym oczywiście nie leciała ;)). Stawiałam go na kolanach i rączkach jak najczęściej. Teraz ma niecałe 9 i ładnie raczkuje, chociaż i tak woli pełzać jak mu się gdzieś spieszy ;) Akurat siadaniem bym się nie przejmowała.

Gość gość
mój nawet nie siedzi jak go posadze,też nie wiem czy się martwić czy jeszcze dać mu czas?tylko że to wcześniak

Gość KajaMaja28
Nawet bez trzymania za rączki ciągnie głowę do przodu a jak jest na boczku to nawet dużo wyżej potrafi się podciągnąć, a dlaczego byłas u neurologa co Cię zaniepokoiło ?

Gość gość
gość dziś a ile Twoje dziecko ma ??

Gość gość
U neurologa byliśmy, bo mały miał tiki, ale się okazało, że to nic i samo przeszło. Myślę, że z Twoim dzieckiem absolutnie wszystko jest ok, rozwija się książkowo.

Gość gość
nie dajmy się zwariować, z tego co piszesz autorko to nasze dzieci są na identycznym etapie rozwoju i wiekowo :) mój większość czasu spędza na bujaniu się do przodu i tyłu w pozycji na czworaka , podnosi sam głowę , obraca się na bok łokciem się podtrzymuje z jednej strony a z drugiej próbuje jakby siadać :D mój jest wcześniakiem był pod opieką neurologa oczywiście człowiek może się martwić jeżeli naokoło wszystkie dzieci siadają, chodzą, skaczą biegają ale trochę cierpliwości

Gość gość
to ja z 14.47-mały ma skończone siedem miesięcy ale jest z 31 tygodnia ciąży

Gość KajaMaja28
Osiedlowa mentalność mamusiek gdzie każde dziecko w wieku 6ms siedzi raczkuje i próbuje wstawać

Gość KajaMaja28
moja nie jest wcześniakiem urodziła się o czasie

Gość gość
Moja córka ma prawie 10 miesiecy od 2msc siada, od 3msc pełza, od 2 tygodni raczkuje i wstaje. Pełzala i z pełzania siadła. Nie masz sie czym martwic!!