Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kolczyk tragus ważne pytanie

Polecane posty

Gość gość

Chcę zrobić sobie w salonie piercingu kolczyka tragusa , jednak mam pewne obawy Jakiś rok temu robiłam kolczyka w chrząstce , niestety byłam wtedy zupełnie nieświadoma zasad kolczykowania itd. , zrobiłam go u kosmetyczki pistoletem , i oczywiście nie skończyło się to dobrze. Ucho mi spuchło , bolało , robiło się sine , musiałam wyjąć kolczyka i brać chyba jakiś antybiotyk albo masc już nie pamiętam. Teraz obawiam się , bo naczytałam się tyle rzeczy o zagrożeniach tragusa , jakieś zniekształcenia ucha , blizny , migracje itd. Nie wiem czy tamten kolczyk mi się nie przyjął tylko dlatego że był pistoletem robiony , czy może ogólnie kolczyki na moich chrząstkach na moim uchu się nie przyjmują ? Dodam że jestem alergikiem

Gość gość
Od początku - pistolet po prostu roztrzaskał Ci chrzęść. Dlatego ucho zrobiło się sine i nie chciało się goić. Z tego co mówisz doszło do infekcji - i tutaj można tylko spekulować. Opcje są takie: - pistolet nie był odpowiednio zdezynfekowany (co wcale by mnie nie zdziwiło, a Tobie radzę się zbadać na choroby przenoszone przez krew) -stało się tak bo zaniedbałaś, -ciało odrzuciło kolczyk przez to jaką masakrę zafundowałaś tkance -doszło do reakcji alergicznej i zaczęło się paprać. -kombinacja powyższych punktów Jeżeli jesteś uczulona na metale - musisz być pewna na które i po prostu ich nie nosić. Jeżeli kolczyki długo Ci się goją weź to pod uwagę. Teraz o samym tragusie - gojenie zajmuje od 2 do nawet 6 miesięcy. Przez klika dni będziesz miała spuchnięte ucho, przekłucie bardzo boli (w porównaniu do innych kolczyków), a o tym, że do wygojenia na basen nie możesz chodzić chyba wspominać nie muszę. I nie możesz przez jakiś czas spać na tej stronie (to akurat nie problem, bo i tak będzie Cię bolało :P)

Gość gość
a, zapomniałam - z medycznego punktu widzenia w 100% wygojony będzie po 8-9 miesiącach i do tego czasu może być to miejsce wrażliwe.