Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaaaaaa123123

Ciąża a umowa na czas okreslony proszę o rade

Polecane posty

Gość jaaaaaa123123

Pracuje od lutego na umowie o prace na czas okreslony do sierpnia 2016 roku. Ostatnio dowiedzialam sie ze jestem w ciazy. Jaki przysluguja mi z tego tytulu prawa?? I jeszcze jedno wazne pytanie moje biuro srednio funkcjonuje i pare dni temu uslyszalam od szefa ze jak tak dalej bedzie to zamknie biuro. Czy wtedy zostane bez niczego?? Zadnego macierzynskiego? Prosze o rade bo bardzo mnie to meczy i stresuje :/

Gość gość
Idź na forum gofinu. Tam dostaniesz profesjonalną odpowiedź.

Gość goralka1
Jeśli pracodawca ogłosi upadłość to będziesz zwolniona ( nie ma ochrony), ale na razie jesteś pod ochroną i nie może cię zwolnić. Masz umowę do 2016r. więc bądź spokojna, jeżeli umowa na czas określony kończyła by Ci się przed 3 m-cem ciąży to pracodawca ma prawo jej nie przedłużyć a jeśli kończyłaby się po 3 m-cu ciąży to automatycznie przedłużają do dnia porodu.

Gość gość
co Wy z tym 3 miesiącem? Kobieta jest pod ochroną od pierwszego dnia ciąży a nie od 3 miesiąca!

kobieta w ciąży jest pod ochroną od 12 (albo nawet 16) t.c. Wcześniej można ją zwolnić. Jeżeli umowa kończy się po 12 t.c. to umowa automatycznie przedłużona zostaje do dnia porodu, więc kobieta dostaje zasiłek macierzyński. Ale w przypadku autorki umowa kończy się później. Nie wiem jak wygląda sytuacja, gdy pracodawca ogłasza upadłość. Poszukaj na forum prawnym.

Gość goralka1
Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. Przepisy o ochronie kobiet w czasie urlopu macierzyńskiego stosuje się odpowiednio także do pracownika-ojca wychowującego dziecko w okresie korzystania z urlopu macierzyńskiego. (art. 177 § 1 – 5 k. p.).

Gość gość
stare przepisy które się zmieniły, teraz są inne warunki, jeśli masz umowę na czas określony-minimum 3 miesiące, przepracujesz miesiąc i zajdziesz w ciąże-jesteś pod ochroną. Daj szefowi zaświadczenie od gina, że jesteś w ciąży. I pewnie przejmie Cię potem ZUS-jeśli zamknie biuro, po 30 dniach l4-przejmuje cię zus. Ja miałam umowę do dn. porodu, potem macierzyńskie/rodzicielskie z ZUSu

Gość goralka1
Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu, z tym, że nie dotyczy to umów o pracę na czas określony zawartych w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy.