Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy Wasze dzieciaki nauczyły się mówić ?

Polecane posty

Gość gość

Chodzi mi o to kiedy Wasze dzieci nauczyły się mówić : - mama daj, mama pokaż, mama jeść, mama siku etc. Takie proste pojedyncze słowa, informowanie o swoich potrzebach itp. - wypowiedź pełnymi zdaniami ???? Napiszcie proszę, bo już nie mogę się doczekać tych chwil, kiedy moje dziecko przestanie płakać o wszystko, a zacznie mówić :D

Gość gość
Mama daj i mama jeść to dość szybko, ale raczej najpierw było tylko daj i tylko jeść i tylko mama, mogła mieć wtedy z 9 miesięcy. A już jak miała tak ok. jedenaście miesięcy to takie mama daj i już takie łączenie. Ale mama pierwszy raz powiedziała jak miała 9 miesięcy. Z pełnymi zdaniami długo nie czekałam bo już tak jak miała 1,5 roku to mówiła ok. Pewnie to przez to że ja strasznie dużo nawijałam wokół niej. Mój partner mówił, "Boże zostaw to dziecko w spokoju przecież od tego gadania główka mu pęka i pewnie i tak nic nie rozumie, chyba trzeba cie do psychiatry zapisać bo psycholog tu już nic nie zdziała, a zaraz zaczniesz z psem przeprowadzać dyskusje o pogodzie" i się ze mnie naokrągło nabijał. Tylko ja strasznie dużo mówię i właśnie opowiadałam różne głupoty. Myślę że szybko. Z chłopcami podobno później, ale nie wiem, bo tylko tak czytałam. Teraz córka o której mówiłam ma 14 lat i jest jeszcze większą gadułą ode mnie :p :)

Gość gość
każde dziecko w swoim tempie.Moja córka pierwsze "zdanie " wypowiedziała w wieku 1,5 roku a jej rówieśnik miał 3 lata i jeszcze nie mówił :).Poważnie.Ale spoko, teraz jest dorosły i nie jest niemową :D

Gość gość
Dokładnie toz a,eży od dziecka, jego potrzeb, otoczenia

Gość gość
no właśnie moja córeczka ma 10 miesięcy i to co mówi to : mama, tata, papa, ta (czyli tak), no i jakieś gaworzenie, buzia jej się nie zamyka ale nie mam pojęcia co mówi

Gość gość
dziewczynki podobno zaczynają o wiele wcześniej mówić niż chłopcy i jak widzę po powyższych wpisach to się sprawdza

Gość gość
moim zdaniem nie sprawdza się, syn zaczął mówić mam daj mając niecałe 1,5 roku, na 2 lata mądrzy się jak stary.

Gość gość
No tak ale my bardziej mówiliśmy o przeciętnej. Powinnaś być dumna z syna bo jest jakby ponad przeciętną, bo niby chłopcy później

Gość gość
przeciętnie mój mąż i jego brat mówili szybciej od jakiejkolwiek dziewczynki w rodzinie, córka mówiła równie szybko więc ja tu nie widzę reguły, to raczej kwestia osobnicza.

Gość gość
Mój syn ma ponad 3,5 roku i nadal ani słowa. Jeździmy z nim od lekarza do lekarza... Straszą nas autyzmem.

Gość gość
Pierwsze slowo,takie z sensem to Pabło,tak wolal na starszego brata Pawla,mial ok 10 m-cy,dopiero potem mama,tata itd.I wszystkich zadziwil,ze zaczal od trudnego slowa w por.z takimi powtarzanymi sylabami.Bardzo szybko sie rozgadal,ze gdy mial poltora roku,gadalo sie z nim,jak z przecietnym trzylatkiem...takie ,,gieny" ;-)

Gość gość
9 miesięcy i mówi? no chyba trochę przesadziłaś....

Gość gość
Moje dzieci w wieku 9 miesięcy też mówiły kilka słów, mając 1,5 zdaniami a na 2 lata śpiewali piosenki i mówiły krótkie wierszyki.

Gość gość
śpiewały - żeby pasowało do wypowiedzi ;)