Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zdrowe jedzenie w UK

Polecane posty

Gość gość

Chciałbym się dowiedzieć, gdzie kupować zdrowe jedzieie, najlepiej żeby nie było za drogie. Interesuje mnie mięso, jaja ale też warzywa ekologiczne. Jak w UK wygląda sprawa z GMO?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zalezy gdzie mieszkasz. Jesli w malej miejscowosci jakiejs to masz ulatwiona sprawe bo na stowe bedzie tam lokalny rzeznik oraz stragany z organicznymi produktami. Na wsi lub w mniejszych miejscowosciach tez mozna kupowac prosto od rolnikow albo sadownikow. Gorzej w duzych miastach, np w takim Londynie ciezko znalezc dobrego rzeznika bo teraz przewaga dziadostwa Halal, a jak juz znajdziesz dobrego rzeznika to niestety jest drogo. Tak samo z warzywami. Sa niby targi, ale na tych targach to ani zdrowe ani organiczne. Nieraz w soboty czy niedziele sa w roznych dzielnicach takie mini markety, gdzie ludzie przyjezdzaja i srzedaja organiczne produkty, ale niestety tez drogo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mieszkam w Glasgow. Halal to rytualne mięso? :/ Fuj! Wiem, że polędwica wołowa od rzeźnika na pewno jest dobra ale nie wiem czym świnie są karmione.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dobre mieso poznasz po smaku i zapachu. Mysle, ze jak sa karmione syfem to i mieso bedzie okropne. W obecnych czasach niestety ciezko dostac czyste produkty bo gleba zanieczyszczona i ludzie sa chciwi i chca szybko sie dorobic wiec karmia zwierzaki syfem i my potem to jemy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciezko powiedziec co
Nie umiem odroznic zdrowej zywnosci od zwyklej. Tak mi sie wydaje. Jajka kupuje u farmera, smakuja i wygladaja dobrze, ale czy sa takie zdrowe? Nie wiem. Mieso kupuje w supermarketach bo u rzeznika okropnie drogie i nie mam blisko. Chleb jesli jest zdrowszy to tez jest strasznie drogi. Owoce i warzywa kupuje w roznych miejscach ale nie wierze, ze kupujesz na ryneczku/markecie i sa takie zdrowe. Wydaje mi sie, ze jest to samo co w supermarketach...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja chleb piekę. wiadomo, że nie wiem , czy nie dodano czegoś do mąki ... ale jak widzę te waciaki (których spróbowałam razi podziękowałam) albo mięciutkie bagietki to wolę poświęcić te pół godziny co 2 wieczory i piec chleb sama. Mięso, hm ... Unikamy kurczaków, wiadomo jeden syf. Jemy wołowinę i ryby. Wołowina w UK jest ZAZWYCZAJ dobra. i niezyt droga. kupuję przeważnie w sainsburys albo M&S ale u rzeźnika też czasem bywam. ryby w sklepie rybnym przeważnie haddock albo trout. Warzywa często w markecie ale mam też 10 minut do lokalnego warzywniaka prowadzonego przez rodzinę, fajni ludzie (Szkoci), mają super jajka od farmera. organiczne 2,20 f za 6 sztuk, spoko cena. są sklepy z lepszą zywnością, ale jest w nich drogo. takie życie. ja na porządne jedzenie nie skąpię.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prosze bardzoooooo
a mozesz podac przepis na ten chleb?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Przepis jest za każdym razem nieco inny ale spróbuję podać ;) 1 kubek (taki przeciętny rozmiar) mąki żytniej razowej (wholemeal rye flour kupuję doves organic farm) 1,5 kubka mąki pszennej białej np też doves albo zwykła biała tutejsza. 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki miękkiego masła lub oleju rzepakowego lub oliwy ale NIE extra virgin , ona nie nadaje się do pieczenia drożdże w proszku takie do rozmieszania z wodą i wyrośnięcia w kubku w 10 minut - lub prawdziwy własny zakwas dla cierpliwych ;) + jak lubisz to ziarna np ja dodaję pestki dyni , słonecznik albo siemię lniane. wyrabiasz ciasto, trzeba czasem podsypać więcej mąki albo dolać nieco wody lub oleju, trzeba to wyczuć ;) ręcznie wyrabiasz 15-20 minut, wkladasz w formę natłuszczoną rośnie sobie w ciepłym miejscu przykryte czystą bawelnianą ściereczką 1 godiznę - 1,5. pieczesz w 210-220 stopniach ok 50 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
w uk nie ma czegos takiego jak zdrowa zywnosc. Myslisz, ze mieso nafaszerowane chemia niby smierdzi? Chyba zartujesz. Owoce i warzywa sa tak sztuczne i pryskane, ze nie dziwota, ze tyle ludzi choruje na raka. Dajecie sie nabrac na napisy "organic"? Naiwne jestescie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×