Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy czyms moglam sie zarazic?

Polecane posty

Gość gość

Zostawilam u brata glukometr. Po 2 miesiacach odebralam, jestem w ciazy i mam cukrzyce. Nie zmienilam igiel, bo nie sadzilam, ze ktos go uzywal. Igly przemylam tylko spirytusem. Teraz sie okazuje, ze 3 kolegow brata badalo sobie cukier. Czy cos mi grozi/

Gość gość
oczywiscie ze ci grozi, zrob sobie badania bo moze ktorys z nich byl chory

Gość gość
o rany, no troche nie fajnie ale jak odkaziłas spirytusem to nic nie powinno sie stac

Gość gość
Badania nic mi teraz nie wykaza, skoro uzylam glukometru tydzien temu. Moze dopiero za 3 miesiace.

Gość gość
ale na co bedziesz robiła badania? moglas sie zarazic wszystkim albo i niczym po co bedziesz je robic?

Gość gość
Warto chociaż wzw i HIV zbadać. Niczym innym pewnie byś się nie zaraziła. HIV b. mało prawdopodobny, ale ze względu na ciężkość choroby, to dla świętego spokoju bym zrobiła.

Gość gość
ale zdezynfekowała igłe

Gość gość
Dlatego ryzyko jest b. niskie. Ale zrobienie badań nic nie szkodzi więc czemu ich nie wykonać?

Gość gość
Dzieki, glukometr uzywali akoledzy jakis miesiac wczesniej. Wzw zbadam, chociaz 2 tyg temu mialam robiony...

Gość gość
w ciazy i tak sie robi badanie na hiv to napewno bedzie musiała zrobić wspołczuje Ci nerwów

Gość gość
i co z tego ze zdezyfekowala igle? ryzyko zawsze istnieje. musialabys ja moczyc w spirytusie, bo jak tylko przetarlas to niedobrze

Gość gość
i dopiero teraz brat ci powiedział że ktoś inny używał twojego glukometru? Swoją drogą dziwią mnie ludzie używający cudzych rzeczy ot tak sobie bez pytania. Z artykułu jaki ci zalinkowałam wynika że raczej nie ma wielkiego ryzyka ale tak czy inaczej pewnie się stresujesz bo jesteś w ciązy.

Gość gość
Tak, powiedzial mi po fakcie. Igle moczylam w spirytusie, z racji tego ze sporo nie byla uzywana. Jakies 2-3 min sie pomoczyla.

Gość gość
Ryzyka praktycznie nie ma, ale badania sobie zrób, po co masz się martwić. A w razie jakby nie daj boże tfu tfu wyszedł np. HIV, to z tą wiedzą możesz urodzić zdrowe dziecko, więc warto badanie mimo to zrobić.

Gość gość
Wlasnide kilka dni przed uzyciem glukometru mialam zrobione wszystkie badania, wczesna ciaza, teraz 10 tydzien :)

Gość hgg
Przetarcie czy moczenie w spirytusie tutaj może nie mieć znaczenia. Anty-HCV, HBsAg, ANTY-hiv obowiązkowo. Największe zagrożenie niesie HCV, bo na HBV byłaś szczepiona, a hivem generalnie trudno się zarazić. Badanie wykonuje się po kontakcie z potencjalnie zakażonym przedmiotem, następne po 6-8 tyg po narażeniu. Brat odpowiedzialny że ręce opadają ;/