Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie owoce i dodatki pasują do tortu z nutellą?

Polecane posty

Gość gość

Planuję upiec tort czekoladowy, przełożony nutella i bita smietana. Nie bedzie zbyt mdły? Co dodac?

Gość gość
Do czekolady pasują truskawki, banany :)

Gość gość
Banany to bedzie za slodko. Lepiej truskawki

Gość gość
nutella za mdła :o

Gość gość
Truskawki, maliny. Banany czernieja :O

Gość gość
Ananasy

Gość gość
wisnie lub marmolada pomaranczowa, niskoslodzone

Gość gość
Skąd wziąć świeże truskawy?

Gość gość
Będzie mdły przełóż masą krówkową dodaj rozdrobnionych orzechów ozdabiaj ciemną czekoladą możesz przybrać truskawką maliną i czym chcesz Popędzluj mocną niestężałą galaretką żeby owoce błyszczały-jak w cukierni! Powodzenia Torty to moja specjalność zaczęłam je piec kiedy miałam 13 lat Dziś mam 40;)

Gość gość
Kup gotowy tort, napieprzysz się z robieniem tortu i wcale Cię taniej to nie wyniesie!

Gość gość
Dziękuję za pomoc :)

Gość gość
A nie możesz zrobić po prostu biszkoptu z kakao i zrezygnować z nutelli na rzecz samej bitej śmietany?

Gość gość
Właśnie, właśnie kup gotowy. Będziesz robiła w domu jeszcze Ci opadnie szkoda kasy i czasu kup gotowy.

Gość gość
Dżizas jakie niemoty tu są że wszystko musza mieć kupne.

Gość gość
Ale gotowy nie smakuje tak samo:( Ile to roboty? Wsypujesz szklankę mąki do miseczki i łączysz z łyżeczką proszku do pieczenia Bierzesz 4 jajka oddzielasz od białka Białko ubijasz jak na bezę dodajesz cukier waniliowy i zwykły nie więcej jak 3/4 szklanki, powoli wprowadzasz żółtka ciągle ubijając mikserem. W międzyczasie grzejesz piec z termo obiegiem do 140c Łączysz ubitą masę z przygotowaną mąką -sprawnie ale delikatnie, dolewasz 5/4szklanki oleju zwykłego i kończysz rozprowadzać mąkę po ubitej masie,przyokazji mieszając wszystko z olejem. Wylewasz na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczesz dokładnie 20min po 5 min podkręcasz piec do 160C NA TERMO-OBIEGU Wychodzi ci lepszy biszkopt niż w cukierni Jak połączysz to z dobrymi masami składnikami i swoim artyzmem to niech cukiernia się schowa Już nie wspominając że taki tort chętnie zje nawet zatwardziały zwolennik niejadania tortów!

Gość gość
Właśnie że torty kupione są lepsze!

Gość gość
Dziękuję :) Ja nie lubię gotowych tortów a mój facet ma urodziny i jest wielbicielem czekolady ;) Chciałam mu zrobić naprawdę mocno czekoladowy tort :)

Gość gość
wiśnie, wypestkuj, posłódź, zagotuj, odsącz. Sok zostaw a wiśnie przełóż do słoika i zalej dwoma kieliszkami alkoholu. Po kilku godz. sok zagotuj, rozmieszaj plaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlej do soku, jak zgęstnieje wrzuć wiśnie (odsączone), wymieszaj. Ubij z cukrem waniliowym śmietanę (330 ml) do ubitej wlej żelatynę wystudzoną(dwie- trzy łyżeczki rozpuszczone w 1/3 szkl wrzątku). Druga warstwa: śmietankę 330 ml podgrzej, wrzuć połamaną gorzką czekoladę, jak się rozpuści to schładzaj 12 godz w lodówce (nieschlodzona się nie ubije). Potem ubijasz, możesz dodać serek mascarpone i znów zmiksować. dajesz biszkopt, pół białej śmietanki, wiśnie, reszte śmietanki, biszkopt, ciemny krem, biszkopt, na wierzch ciemny krem, zostaw trochę bialego do ozdoby. Pycha... robilam dwa razy, inspirowalam się przepisem na tort szwarcwaldzki z blogu cioccolatogatto.blox.pl Jeśli zrobisz czekoladowy biszkopt to możesz nasączyć tym alkoholem z wiśni, na jasnym to może brzydko wygladać. Ja robiłam biszkopt nie z tego bloga i wiśnie tak jak pisałam. Jak chcesz mocno czekoladowy to będzie pycha

Gość gość
i śmietankę kupuję zawsze w biedronce w kubku plastikowym 30% pasteryzowana. Jak nie chcę czekać na chłodzenie śmietanki z czekoladą to ubijam z cukrem waniliowym i do ubitej wlewam rozpuszczoną nad parą czekoladę, na końcu mascarpone i miksuje, ale wtedy masa nie ma jednolitego koloru ale też nie wygląda źle :)

Gość gość
Bardzo dziekuje :) Skorzystam!

Gość gość
z tego blogu robiłam też tort tiramisu z malinami ale ten szwardzwaldzki to mistrzostwo świata, po kilku moich zmianach:)

Gość gość
Miałyście racje zrobiłam i mi opadł. Szkoda tyle roboty i opadł!

Gość gość
za krótko piekłaś :) wtedy zawsze opada. Możesz kupić gotowe blaty a masę zrobić sama. Albo jak chcesz to dam ci przepis i na 100procent wyjdzie. Ja tak kiedyś miałam, że jak bardzo mi zależało to zawsze był zakalec. Biszkopt to jest 10 min roboty, reszta to czekanie. Idealny do tortów na tortownice 24cm: 6jaj pół szkl mąki pszennej pół szkl ziemniaczanej szkl cukru łyżeczka czubata proszku do pieczenia łyżka octu ubijasz pianę z cukrem, dajesz żółtka i ocet dajesz mąkę i proszek(ja przesiewam) mieszasz łyżką pieczesz. ja ok 35-40 min 160 st i termoobieg albo 180 i pół godz. może być ciemniejszy na wierzchu. Nie otwierasz drzwi w trakcie pieczenia jak upieczesz to po 10 min możesz na kratce do góry nogami położyć tortownicę, wtedy nie opadnie, jak z dołu dasz dostęp do powietrza to może tak wystygnąć

Gość CamillaMoniczka
Ja do mega słodkiego tortu dodaję zazwyczaj kawę, neutralizuje słodycz i tak fajnie uzupełnia smak powodując, że czekolada staje się wyrazista. Dobre są kawy będące mieszanką ziaren arabiki z innymi ziarnami, np. taka tego typu - http://www.coffeedesk.pl/product/508/Pellini-Espresso-Gusto-Bar-Cremoso Moja szwagierka wykorzystuje też kawę aromatyzowaną owocami, mówi że idealna do pieczenia, bo nie musi dokładać olejków aromatyzujących ;)

Gość gość
wiśnie w spirytusie

Gość gość
Ten gość z komentarzem zły link to oczywiście gwr97

Gość gwr97
Znowu podpisałem się gość