Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

sasiadka z dolu urodzila i przyczepili na drzwiach od mieszkania

Polecane posty

Gość gość

Bukiecik bialych rozyczek. Tak sie robi? To normalne? Moze powinnam jej cos kupic dla tego dziecka?

Gość gość
Pierwsze slysze ,zeby cos tam wieszac.Ale jak im sie to podoba to dlaczego nie?!Czy cos kupisz czy nie to twoja dobra wola,zawsze by to byl mily gest.Ja jak urodzilam synka to mi sasiadka przyniosla piekny spioszek+czapeczka z Nexta i dla mnie czekoladki.Bylo mi bardzo milo ,ale mieszkam w Uk I tutaj ludzie sa mili dla siebie.

Gość gość
kup drobiazg dla dziecka lub jeszcze lepiej kwiatki dla niej. Dobrosasiedzkie stosunki sa wazne. Tylko nie zasiadaj z wizyta, bo pewnie maja urwanie głowy.

Gość gość
.Ja jak urodzilam synka to mi sasiadka przyniosla piekny spioszek+czapeczka z Nexta i dla mnie czekoladki.Bylo mi bardzo milo ,ale mieszkam w Uk I tutaj ludzie sa mili dla siebie. x rozśmieszyłaś mnie :) czapeczkę z next-a... a śpioszki z tandety? skoro sie nie pochwaliłaś. ja jak urodziłam dostałam od sąsiadki dwupak śpioszków, od koleżanek zabawki, pieluchy... jak widać w PL też ludzie są mili.

Gość gość
mnie też wkurza takie gadanie mieszkam zagranicą i jestem cool ludzie są super, zarobki wysokie, mieszkanie za darmo, pracy w brud...itd a ja mieszkam w PL i jestem tu mega szczęśliwa, mam rodzine, pracę, własny dom, grono przyjaciół. Jak jesteś zaradny, uczciwy i przyjacielski to dasz sobie rade w kazdym kraju i otoczysz sie takimi samymi ludźmi.

Gość gość
no tak, w UK nie ma złodziei, rozbojów, niemiłych ludzi. Wszyscy w Polsce zamieszkali.

Gość gość
A wracajac do tematu....

Gość gość
a wracając do tematu nie spotkałam się z taki zwyczajem :)

Gość gość
to że ktoś młodej mamie przynosi prezent dla niej czy dziecka jest normą (nawet w tej zacofanej PL) z kwiatkami na drzwiach się nie spotkałam... ale w sumie miłe.

Gość gość
co ty gadasz, u nas w zacofanej polsce młodej matce kładzie się pod drzwi jadowite węże, żeby okazać jej pogardę i brak życzliwości :D

Gość gość
Jeju! To jak ty sie tak tymi śpiochami(uwaga !) z NEXTA :) podniecasz ,to naprawde żenada. :D

Gość gość
Po tych komentarzach to widac ,ze w Plsce ludzie sa bardzo mili :):):).

Gość gość
a co mamy robić? stać i patrzeć jak nam w twarz plują?

Gość gość
skopiowane z internetu cyt Wiatrak -porod w holandii "Do powszechnego zwyczaju należy zamawianie urodził się!oryginalnych kartek zawiadamiających o urodzeniu się dziecka które rozsyłane sa do całej rodziny i wszystkich znajomych. Na kartce dodaje się godziny wizyty gości lub adres kontaktowy aby wizytę umówić. Poza tym stroi się dom; przed frontem domu stawia się symbolicznego bociana, kołyskę lub inny atrybut narodzin, wywiesza transparent aby obwieścić okolicy, że w tym domu urodzil sie Jakub,Julia Emma lub Daan"

Gość gość
ja własnie mieszkam w holandii i bardzo mi sie podoba ten zwyczaj. i zawsze cos zanosze dla dzieciaczka. tak samo obwieszcza się wazny egzamin dziecka - wywiesza sie flage holandii i plecak, kiedy ktos bierze slub suknia slubna w oknie i takie tam. ostatnio kobitka z mojej ulicy brała slub i gdy szli ulica sasiedzi wychodzili, patrzyli, zdjecia robili itd a w pl to wszystko zza firanek kuka zeby ktos nie zauwazył ze sie patrzy

Gość gość
w polsce robi się "bramki" i cała wieś się bawi ;) cudze chwalicie, swego nie znacie...

Gość gość
Jejku dziewczyny bedziecie mowic bo e polsce to a w uk tamto czy. Inne to. Ja mieszkam w polsce , rodzina mieszka i w uk i polsce i dubaj i , jak ktos mieszka wiele lat w innym.kraju , wiadomo ze chwali swoj kraj , polska nie jest zla nie ma samych pijakow i innych , ale wszedzie sie kradnie wszedzie pije , lecz polske powinno sie oceniac za dobre jak i zle stroby tak jak kazdy inny kraj , lecz post nie jest o tyn wiec .Mily polaku , pokaz ze umiesz byc milym , i nie dogryzaj innemu polakowi ktory jest w innym kraju i chwali to co daje mu zyc i zarabiac . Przepraszam za bledy pisze na fonie :) A dziecku warto coa kupic nawet czapeczke , skarpetki mily gest :)

Gość gość
Mi jedna sąsiadka podarowała nowe śpioszki( bardzo ładne :) ) i czekoladki( oczywiście nie dla dziecka :p). A druga sąsiadka tylko się na mnie wydzierała, że głupia jestem itp. Nie ma konieczności kupowania nawet drobiazgów osobom które tak naprawdę są obce, ale jest to bardzo miły gest. Ja akurat z tamtą pierwszą sąsiadką miałam i mam bardzo dobre relacje

Gość gość
jeju jakie kompleksy muszą mieć ci Polacy, którzy wyjechali do UK i się tak podniecają jaka tam nowoczesność hohoho. Smutne.

Gość gość
Te odpowiedzi na temat spiochów wlaśnie swiadcza o mentalnosci polakow cebulakow. Tak to prawda w polsce chamstwo i p*********adztwo, o czym świadczy ilość donosow. Chocbyscie niewiadomo jakie bzdety na forum pisaly, smutna prawda jest taka ze polaka z daleka sie poznaje po skwaszonej minie i zazdrosnym wzroku.

Gość gość
kompleksy to maja polacy co nie wyjechali i sie szczycą ze jest dobrze w polsce , a jak ktos zalozy topik czy wracac do kraju to 100 odpowiedzi: nie wracaj bo tu bida z nedzą i parszywe mordy =D

Gość gość
Dziwne nie spotkałam się nigdy żeby na drzwiach. .... przyczepić coś . Ja zawsze kupuje jakiś ciesze no i coś z kosmetyków. Np oliwek. Albo husteczki nawilżanie.

Gość gość
O matko burza odpowiedzi na moj komentarz (16.43) :D .Jesli juz kogos tak interesuje to spioszek tez byl z nexta:P To byl zestaw :P .Taki mily gest mnie zaskoczyl gdyz sasiadke znalam niecale dwa miesiace(bylismy na etapie dzien dobry).Dopiero co wprowadzilismy sie do domku wiec praktycznie nie znalismy sie. Z reszta to niepierwszy raz zetknelam sie z taka zyczliwoscia w tym kraju.Jak odchodzilam na urlop maciezynski w pracy tez dostalam prezenty. Tutaj ludzie sa usmiechnieci i mili .A w Polsce?Wystarczy przeczytac powyzsze komentarze :D Co do kompleksow hehehe i kto tu je ma skoro tak sie ekscytujecie moim komentarzem.

Gość gość
Fajny zwyczaj. A tak przy okazji to z mojej ulicy do Anglii wyjechal"sam kwiat"-wszyscy sie ciesza,bo zrobilo sie bezpiecznie!

Gość gość
rozśmieszyłaś mnie usmiech.gif czapeczkę z next-a... a śpioszki z tandety? skoro sie nie pochwaliłaś. ja jak urodziłam dostałam od sąsiadki dwupak śpioszków, od koleżanek zabawki, pieluchy... jak widać w PL też ludzie są mili. no mili bardzo

Gość gość
We Francji tez jest zwyczaj rozsyłania kartek do rodziny i znajomych ogłaszających narodziny dziecka. Można nawet zamówić specjalne z data urodzenia i imieniem czy zdjeciem:)