Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mateuszjestem

Wakacje na dolnym śląsku

Polecane posty

Witam serdecznie, swoją podróż po Polsce dopiero zaczynam,a jestem z okolic Wrocławia.Obecnie pracuję w Londynie oraz mam 22 lata :D We wrześniu wybieram się do zakopanego, a w styczniu na narty do białki tatrzańskiej. W marcu mam jeszcze do wykorzystania 2 tygodnie urlopu i chciałbym zobaczyć wkońcu trochę dolnego śląska. Rzecz w tym, że nie mam samochodu i poszukuję miejsca z atrakcjami turystycznymi jak zamki,kopalnie,zabytki,szlaki turystyczne.W internecie napotkalem się na tysiące różnych ofert,lecz przeważnie jeden zamek leży od kopalni 20/30 km,a piękne zabytki za następnych parę kilometrów. Szukam miejsca gdzie mógłbym zatrzymać się na tydzień i mieć codziennie coś nowego do zobaczenia,bez potrzeby używania komunikacji miejskiej. Być może dobrym rowiązaniem byłoby zatrzymać się w jednym miejscu na 3 dni, a póżniej przeskoczyć pociągiem do następnego. Za małolata fajnie było na tych zielonych szkołach gdzie byliśmy oprowadzani po róznych zamkach czy kopalniach,tylko że wtedy człowiek nie zdawał sprawy, z piękna które go otacza :) Za wszelką pomoc dziękuję! :)

Gość gość
ja jestem fanka Dolnego Śląska jest tu sporo ciekawych terenów ale zwiedzanie zaczęłabym w Kłodzku - urocze klimatyczne miasteczko no i twierdza z mega długimi podziemiami. Stamtąd są autobusy do Polanicy i Bystrzycy (fantastyczne widoki) . A także do Kudowy - gdzie w czermnej sa ruchome szopki czynne tez latem. O ile pamietam dało sie tez stamtad dojechac do świątyni czaszek i jaskini niedźwiedziej ale tam byłam samochodem. Stamtąd też niedaleko jest do Ząbkowic gdzie jest krzywa wieża i Kamieńca który ma ciekawą architekturę. Poza tym Złoty Stok (kopalnia złota), Srebrna góra - to wszystko super okolice. Lądek, Długopole Zdrój - tu sie można wykapac i napic leczniczych wód. To wszystko jest oczywiscie otoczone Górami Stołowymi - jesli lubisz chodzić. Naprawdę Kotlina Kłodzka to jedno z najpiekniejszych miejsc w naszym kraju.

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie o tym wspominałem,że nie mam samochu, a tłuc się autobusami raczej mi nie odpowiada. Szukam konkretnie jakiś dwóch miejsc gdzie przez 6 dni miałbym sporo do zobaczenia. Kłodzko które wymieniłaś to chyba będzie bardzo dobra opcja. Myślisz,że przez 3 dni miałbym tam co robić? Następnie mógłbym przeskoczyć w inne miejsce np. do Lądku

Gość gość__gość
Cześć. Jeżeli istotnie tak interesujesz się turystyką to mogę podać propzycję, jeżeli chodzi o Dolny Śląsk a ściślej o dawne woj. wałbrzyskie. Znam je na poziomie lepiej niż dobrym. Do marca masz jeszcze trochę czasu. Jak chcesz to odezwij się tutaj. Dziś wieczorem lub jutro, lub jak znajdziesz czas.

syn marnotrawny- dzięki wielkie za tą stronkę! Naprawdę świetna robota i jak wszystko dokładnie opisane!Na pewno z niej skorzystam. gość_gość sprawdzam te forum codziennie więc jeżeli masz jakieś doświadczenie na temat zwiedzonych miejsc i chcesz się z nimi podzielić będzie ono tutaj mile widziane! Wydaję mi się,że jest sporo osób które mają taki sam dylemat jak ja,więc ten temat jak najbardziej będzie dla nich pomocny.

Gość gość
Własnie wracam z urlopu, który spędziłam na dolnym śląsku i musze przyznać, że jestem pod wielkim wrażeniem tego regionu. Dla mnie głównym celem wycieczki był podziemny kompleks riese. Stronie śląskie to bardzo fajne miejsce na wypoczynek, ja spędziłam tydzien w villa elisa, miejsce bardzo klimatyczne, budynek zabytkowy no i smaczna, śląska kuchnia.