Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PrzyszłaMama25

Temat ważny i skonstruowany....

Polecane posty

Gość PrzyszłaMama25

Tematem będzie ciąża, L4, umowa o pracę i wychowawcze. Liczę na odpowiedzi konkretnych "MAM" lub obeznanych w temacie. Opis Sytuacji: Jestem w ciąży w 5 tc i właśnie dostałam zwolnienie L4 z pracy z powodu silnych bóli brzucha. Praca byłaby wykonalna, ale ma duże wady takie jak: dojazd 1,5 h w jedną stronę przepełnionym autobusem o niskich standardach komfortu, praca fizyczna przy obsłudze dwóch maszyn powiązana z kucaniem, bieganiem, dźwiganiem, schylaniem się, napieraniem na brzuch przy obsłudze maszyny, oraz dużym natężeniu dźwięku czyli hałasem. Brak możliwości zmiany stanowiska na lepsze bo go firma nie posiada. Praca jest pełni produkcyjna przy produkowaniu telewizorów firmy LG. Prawdopodobna data narodzin dziecka to koniec marca 2015 r. Umowę o pracę mam już ostatnią na czas określony przed umową na czas nieokreślony. Umowa na czas określony kończy się z dniem 10.10.2015 gdzie ja obecnie będę wtedy na urlopie macierzyńskim. Moje pytania to: 1. Jakie papiery mam złożyc w pracy wraz z L4 2. Co się tanie gdy ja będę na urlopie macierzyńskim i umowa o pracę się skończy? 3. Czy dadzą mi nową umowę czy też nie mają tego obowiązku? 4. Czy jeżeli nie przedłużą mi umowy o pracę to czy dalej będę mogła korzystać z zasiłku macierzyńskiego? 5. Czy gdy pracodawca będzie miał prawo nie przedłużyć umowy i stanę się osobą bezrobotną na urlopie macierzyńskim (jeżeli nadal przysługuje) to czy także mam prawo do wychowawczego czy już nie? Bardzo proszę o odpowiedzi na te pytania, lub niech ktoś opowie jaką miał swoją historię. Mam 25 lat i to pierwsza ciąża może wstyd się przyznać ale strasznie się obawiam tych spraw do załatwienia bardziej niż przyjścia na świat dziecka. Bardzo Wam Dziękuję za odpowiedzi, będę na pewno na nie czekała z niecierpliwością.

Gość gość
Odp 1. Oprocz l4 musisz dac do kadr zaswiadczenie od lekarza o ciazy 2.wszystk zalezy od pracodawcy. Moze ci ja przedluzyc - podpisac nowa, ale nie ma takiego obowiazku. Nie spotkalam sie by w takiej sytuacji pracodawca podpisal nowa umowe, ale wszystko jest mozliwe 3. Jw - nie maja obowiazku 4. Nawet jesli nie przedluza ci umowy mozesz korzystac z zasilku macierzynskiego. Mozesz miec caly rok platnego macierzynskiego. Dostajesz wtedy 80% pensji 5.jesli pracodawca nie przedluzy umowy po okresie zasilku macierzynskiego zostajesz osoba bezrobotna. Musisz zarejestrowac sie w UP -no chyba ze nie chcesz. I mala uwaga URLOP macierzynski jest tylko dla osob pracujacych, wiec z chwila kiedy konczy ci ske umowa konczy sie tez urlop. Pieniadze z zus dostajesz, ale nie jestes juz na urlopie - taka urzedowa nomenklatura:-) i jesli pracodawca nie przedluzy umowy urlop wychowawczy tez sie nie nalezy, bo jak sama nazwa mowi urlop - tylko dla pracujacych:-) Mam nadzieje ze rozjasnilam co nieco:-)

Gość gość
1) na czas ciąży nie składasz żadnych dokumentów oprócz L-4 2) Pracodawca ma obowiązek przedłużyć Ci umowę do końca urlopu macierzyńskiego (są też pracodawcy, którzy przedłużają ją dodatkowo o urlop wychowawczy- wszak to nie pracodawca wypłaca zasiłek wychowawczy a MOPS- ale to tylko i wyłącznie jest dobra wola pracodawcy- obowiązku żadnego nie ma co do przedłużania Ci umowy po macierzyńskim) 3) po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego (jeśli nie przedłuży Ci umowy) stajesz się osobą bezrobotną- nie masz wtedy prawa do zasiłku wychowawczego

Gość gość
Jak ci sie skonczy umowa o prace to bedziesz dostawac tzw zasilek nacierzynski z zusu, ale pracownikiem juz nie bedziesz. Nie ma obowiazku ponownie cie zatrudniac.

Gość gość
żadne zaświadczenia o ciąży do kadr- na L4 oznaczone jest to odpowiednim symbolem- to wystarczy.

Gość gość
No widzisz moje zwolnienie było oznaczone odpowiednim symbolem, a i ta musialam tylko raz - razem z pierwszym zwolnieniem dostarzyc zaswiadczenie od lekarza. Zreszta lekarka sama bez proszenia dala mi to zaswiadczenie razem ze zwolnieniem.

Gość gość
I do drugiego gościa z 22.24 - nie przedluza sie umowy do końca urlopu. Urlop jest do momentu aż kończy ci sie umowa. Potem jest zasiłek z zus - w takiej samej wysokości, ale nie jest to juz urlop macierzyński.

Gość gość
No widzisz moje zwolnienie było oznaczone odpowiednim symbolem, a i ta musialam tylko raz - razem z pierwszym zwolnieniem dostarzyc zaswiadczenie od lekarza.- moje też. I zaświadczenie o ciąży nie było potrzebne:)

Gość PrzyszłaMama25
Ale pewnie jak się później później zarejestruje w urzędzie pracy to chyba bd miała zasiłek z urzędu pracy.... A jeszcze jedno pytanie mam. pracodawca płaci pracownikowi l4 tylko przez 33 dni później ZUS, czy kolejne l4 wystawione przez ginekologa mam dawać do pracodawcy czy do ZUS-u?

Gość gość
Do pracodawcy- to pracodawca przedkłada je do ZUS-u

Gość gość
1. zaświadczenie o ciąży 2.wtedy przejmuje cię zus i dalej dostajesz zasiłek 3.nie mają 4, patrz 2 5.nie stajesz się osobą bezrobotną, przejmuje cię zus, a dopiero gdy zasiłek się skończy idziesz rejestrować się do UP i stajesz się osobą bezrobotną. Nie przysługuje ci wychowawczy, ale możesz się starać o jakiś zasiłek (nie rodzinny)

Gość gość
Jesli po ulywie roku od porodu, czyli gdy skonczy sie zasilek macierzyński z zus, zarejestrujesz sie w UP to to bedzie ci przyslugiwal zasilek dla bezrobotnych. Oczywiscie jesli wczesniej mialas mialas przepracowane 365 dni:-) a zwolnienie caly czas nosisz do pracodawcy-jesli zatrudnia wiecej niz 25 osob co ma miejsce chyba w twoim przypadku, to on rozlicza sie z zus. Pozdrawiam

Gość PrzyszłaMama25
To firma produkcyjna zatrudniono jest bardzo dużo osób a pracuje od 2010 roku wiec powinnam mieć zasiłek dla bezrobotnych :) dziękuję wszystkim za angaż i odpowiedzi które rozwiały moje wątpliwości.