Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy z moim dzieckiem wszystko w porządku?

Polecane posty

Gość gość

Mój syn ma 16 tygodni. Czytałam że w tym wieku powinien mieć określony repertuar dźwięków. Co prawda syn jest bardzo gadatliwy jednak ogranicza się do wypowiadania "G" zdarza mówić mu się również "AGU" "AGI" "AGY" jeszcze rzadziej powie "E" lub "AJJ" no a poza tym to nic lub zdarzyło mu się raz że nawet nie pamiętam. Oprócz wyraźnych głosek zdarza mu się piszczeć i wyć (tak jak wilczek zarówno pod wpływem radości jak i znudzenia) Mówimy do niego bardzo dużo. Czy aby na pewno wszystko w porządku? Czy to że używa tak mało głosek jest normalne i się z czasem rozwinie czy powinnam to z kimś skonsultować?

Gość gość
Powinnas skonsultowac sie z psychiatra :-o ,ale najpierw biegiem z synkiem do logopedy!!!! Stanowczo za malo glosek wymawia ! :-/

Gość gość
Zgadzam się z gościem powyżej...do psychiatry ,,do psychiatry mamusiu...współczuję twojemu dziecku, bo to dopiero początek..:)

Gość gość
Panie Boże :O skąd takie mamusie się biora? niech zgadne jestes młoda mama po 40tce i to twoje 1 dziecko tak?:)

Gość gość
same idźcie do psychiatry pytam się bo to pierwsze moje dziecko i nie wiem wszystkiego a chcę żeby się prawidłowo rozwijało. Jeżeli wy macie gdzieś swoje dzieci i co będzie to będzie lub pozjadałyście wszystkie rozumy że wiecie jakie wszystkie zachowania są normą a jakie nie to gratuluję. A forum jest od tego żeby pytać i się dowiadywać a jak czytam że dziecko w tym wieku powinno mówić a, k, e, g, h, u, ma, ba, da, pa itp a moje tego nie potrafi to logiczne że chce się dowiedzieć tak...

Gość gość
Teraz to norma....jak nie schizujesz,znaczy ,ze zaniedbujesz dziecko... :-o ,a potem rosna niedojdy,bo na kazde pierdniecie histeria,ech...gadac sie nie chce ....

Gość gość
Coś tam głuży, nie jest tak źle. A słuch przy porodzie był ok? Sprawdźcie mu też w domu słuch, czy reaguje na dźwięki, zarówno głośne jak ciche. Czasem płyn się w uszach zbiera u niemowląt, a to nie wychodzi od razu tylko po czasie. Jak na razie nie widzę powodów do wizyty u logopedy ani u innego specjalisty.

Gość gość
z dzieckiem myślę ok- z tobą trochę gorzej

Gość gość
Nadgorliwosc gorsz od faszyzmu :/ alfabetu go moze naucz z czytaniem i pisaniem wlacznie

Gość gość
człowiek to nie maszyna, każde dziecko rozwija się w swoim tempie..jakby nie wydawał dźwięków, mogłabyś zacząć się martwić..i szukać..a tak szukasz dziury w całym...wyluzuj, bo wykończysz siebie i wszystkich wkoło...przygotuj się,że rozwój twojego nie zawsze będzie przebiegał według " książki"...dziecko to nie robot... Każda kiedyś miała pierwsze dziecko... ciesz się,że masz tylko takie problemy... skąd się biorą takie matki?

Gość gość
A, jeszcze zapomniałam, polecam książkę Marzeny Machoś "od zabawy do mówienia". Kosztuje kilkanaście zł, a są tam fajne sposoby jak wspomóc rozwój mowy niemowląt w różnym wieku.

Gość gość
Do lekarza natychmiast ( z tobą ) , jeśli się ktoś martwi to pyta się lekarza, a nie po forum pisze. szczęście od Boga ze nie trafiłas na idiotów którzy ci coś wmawiaja . Co oczekujesz od dziecka ze powie ci głodny jestem ? . Wtym wieku Dzieci gaworzą. Kobieto opanuj się jak masz pytania o dziecko ( coś cię martwi ) ic do lekarza . Tak czy jak ic ,nie tylko do pediatry.

Gość gość
Noooo....o dziwo,nie padlo stwierdzenie,ze to moga byc poczatki autyzmu :-o

Gość gość
Nie przesadzasz????? Twoje dziecko ma 4 miesiące, wyluzuj troche

Gość gość
ha ha, właśnie miałam napisać, ze autyzm, zaburzenia SI i onm :) ewentualnie wnm :)

Gość gość
Po porodzie był problem z 1 uchem i dość późno załapało. A takie mądre jesteście a nawet nie wiecie że głuche dzieci również wydają dźwięki i głużą. Mały na dźwięki reaguje ale nie zawsze czasami jak go wołam to się spojrzy a czasem nie tak samo jest gdy np zasypia i nagle np pies zaszczeka to czasem się przestraszy a czasem nie. I również wiem że dziecko nie jest robotem tyle że umiejętności które wymieniłam on powinien teoretycznie potrafić od jakiegoś czasu a on nie mówi sylab typu ma, ta, ba itp I wcale 40 lat nie mam. I nie widzę nic złego w tym że się martwię o swoje dziecko wolę być trochę nadgorliwa niż później coś zbagatelizować z czego mogą być problemy.

Gość gość
Jeżeli podejrzewasz, że coś może być ze słuchem, to zrób jak najszybciej badanie ABR. To jest najdokładniejsze badanie, ale robi się je w śnie, więc ze starszym dzieckiem będzie problem). Sprawdza się w nim, czy mózg prawidłowo reaguje na dźwięki (czasami uszy są ok, ale właśnie neurony nie przewodzą).

Gość gość
Dziwne ze jeszcze nie mówi . Idź do logopedy