Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moje roczne dziecko boi się innyc dzieci.

Polecane posty

Gość gość

Moja ponad roczna córka boi się dzieci, mojej znajomej córeczka(o dwa miesiące młodsza) podeszła do mojej córki, która bała się tego dziecka. Zaczęła płakać, a potem nawet bić maluszka. Czy ja zrobiłam coś nie tak w wychowaniu mojego dziecka, że się tak zachowuje? Dodam, że dziecko mojej koleżanki nie miało żadnych problemów z zaakceptowaniem mojej córeczki, była pogodna i radosna, a moja płaczliwa i nerwowa.. Nie wiem co robić :(

Gość gość
Naprawdę to jest problem dla Ciebie?:) Dzieci mają różne temperamenty, różne doświadczenia, w tym wieku to mama jest osobą najważniejszą dla dziecka, które w nie ma jeszcze potrzeby kontaktu z innymi i jeśli do tej pory jej nie zabierałaś do innych dzieci, to nic dziwnego, że dziwnie reaguje. Być może jest bardziej strachliwa od tamtej małej,może ta mała ma rodzeństwo, albo po prostu spędza częściej czas z innymi dziećmi... Tak czy inaczej, zabieraj dziecko do piaskownicy, na place zabaw, do znajomych, którzy mają dzieci po to, żeby się oswoiła, a na kontakty rówieśnicze przyjdzie jeszcze pora, roczne dziecko niekoniecznie musi przepadać za innymi dziećmi, ale nie powinno się ich bać i to Twoja rola w tym, aby ją tego nauczyć i przekonać do innych.

Gość gość
Przede wszystkim nie panikuj. Dzieci, tak jak i dorośli zresztą, mają różne charaktery. Pomyśl sobie, że nawet niektóre osoby dorosłe nie lubią tłumów, wystąpień publicznych, nie czują się komfortowo w towarzystwie obcych osób. A co może czuć takie małe dziecko, które dopiero się wszystkiego uczy i każda taka sytuacja jest nowym (czasem niemal strasznym) doświadczeniem. Powinnaś córkę akceptować, okazywać jej to, szanować jej charakter i nie robić niczego na siłę. A nowych rzeczy uczyć pomału. Tak poza tym polecam Ci świetną książkę "Język dwulatka", gdzie jest więcej na temat temperamentów dzieci:) Znajdziesz w niej mnóstwo rad, w jaki sposób pomóc dziecku przełamać lęki i uczyć dorastania.