Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość125

Co podać na obia dla rodziny męża

Polecane posty

Gość gość125
a co już jest sezon na grzyby? nie znam się na tym:D Nawet nie wiem gdzie je kupić:P Zawsze grzyby brałam od taty, bo on zbiera, ale za daleko mam teraz do rodziców by tak na hurra jechać.

zrób takiego kurczaka: pierś rozcinasz na środku nadziewasz przyżądzonym rozdrobnionym szpinakiem i serem fetą nacierasz go przyprawami i układasz na cieście francuskim, ciasto nacinasz po bokach takie frendzelki i zaplatasz na piersi warkocz z tego ciasta całość smarujesz utrzepanym białkiem i pieczesz chyba 45 minut pyszne :P

Gość gość125
ok, podoba mi się ten przepis i mogłabym sos z pieczarek zrobić:) Już nawet niekoniecznie dla teściowej, ale przepis brzmi smakowicie. Jak zrobić ten sos z pieczarek, pieczarki podsmażyć i coś dodać? Tylko co?

Gość gość125
wybacz, ale plecenie warkocza w kuchni to dla mnie zbyt wielkie wyzwanie:D Już nawet nie chcę pytać o ciasto francuskie by się nie kompromitować:P

Gość gość
Folie najlepiej na koncach zwiazac, kupisz w kazdym markecie; a kurszak juz ma dziure wiec wystarszy do posadzic na butli. W ogole to polecam wyprobowac ten sposob, niekoniecznie na przyjecie tesciowej, ale tak dla siebie, bo szybko sie robi i w zasadzie samo a jest bardzo dobre.

Gość Wicked Witch
Weź przepis z powieści kryminalnej. Nie stawaj na głowie, teściowej i tak nie będzie smakowało. A teściu pewnie dałby się pokroić za schabowego z kapustą podsmażaną :D :D

Gość gość125
chętnie by się rozwinęła kulinarnie, ale mam kiepsko z czasem:( Mieszkam w stolicy

Gość gość
Poszukaj przepisu na sos pieczarkowt z dobrymi ocenami. Ja robie na wyczucie wiec dokladnie nie napisze. Podsnazam pieczarki, dodaje wody/ rosolu, gotuje na malym ogniu chwile, przyprawiam, zageszczam maka i daje ciut smietany. Make trzeba rozmieszac dokladnie w zimnej wodzie i potem wlac do sosu, zeby sie grudki nie zrobily, mozna piomieszac ziemniaczana i zwykla. Po dodaniu maki trzeba sos zagotiwac. Smietane trzeba dac do garnuszka i dodac troszke sosu i dokladnie rizmieszac i dopiero wlac do reszty sosu - zeby sie smietana nie zwazyla. Juz ze smietaba sosu ni gotuj bo sie zetnie. Mozesz smietany nie dodawac wcale, moja tesciowa nie daje. Tylko sos z pieczarek jest dosc jasny. Ja czasem namaczam kilka suszonych grzybow, potem je gotuje i to didahe do pieczarek zamiast rosolu- sos jest ciemniejszy i na lepszy smak

Gość gość125
dziękuję:) a mogę zamiast rosołu dodać kostkę rosołową? Bo przecież ja rosołu nie umiem zrobić:(

Gość gość
Ja nie polecam tego przepisu z ciastem francuskim. Umiem gotowac a z tym miewam problem, bo te warkocze z ciasta lubia sie rozplatac podczas pieczenia, poza tym trzeba miec wyczucie jak to ciasto upiec w danym piekarniku zeby sie upieklo a nie przypalilo. Ale tak ogolnie to tu tez za duzo roboty nie ma. Ja akurat znam przepis ze arkusz ciasta kroi sie na 4 prostokaty, na kazdym uklada sie pasek piersi z kurczaka, pasek boczku i sera zoltego. Zaplata sie " warkocz" smaruje jajem i piecze

Gość gość
Schabowe w panierce,na to pieczarki podsmazone na masle ,na to starty zolty ser,i wszystko do piekarnika,az ser sie rozpusci....latwe,klasyczne,ale inne .Jadlam u kolezanki-pyszne!

Gość gość
Mozesz dodac kostke albo wegete, tylko nie lej za duzo wody bo wyjdzie bez smaku i uwazaj z kostka zeby za slone nie bylo, bo kostki sa slone bardzo. I naprawde warto ugotowac suszone grzyby i chocby sama wode z tych grzybow dolac bo to daje inny snak

Gość gość125
robiłam takie schabowe:) Koleżanka mi właśnie polecała. Niestety nie umiem dobrze tego schabu doprawić. I teściowej na pewno schabowych nie podam, bo wiem, że byłaby niezadowolona

Gość gość
Na schab tez bym uwazala, bo lubi wyjsc twardy i lykowaty. Jesli juz jakies mieso piec to na poczatek najlepiej ladny karczek. Dzieki temu ze jest poprzerastany tluszczem nie wyjdzie suchy, a nadmiar tluszczu sie wytopi. Schabowe takie w panierce tez polecam z karczku.

Gość gość
A ty sie za bardzo ta tesciowa nie przejmujesz? Co najmniej jakbys krolowa angielska na audiencji przyjmowala....skoro ma wredny xharakter,to niczym jej nue dogodzisz,xhocbys i same trufle podala...wiec wyluzuj troszke

Gość gość125
teściowa nie ma wrednego charakteru, ale ona zawsze jak przyjeżdzam to gotuje mi wyszukane potrawy i mówi, że to dla mnie specjalnie, specjalnie gotuje bez skladników, których nie lubię lub nie jadam. Ogólnie stara się, więc ja też bym chciała by widziała moje starania:)

Gość gość
No tak zrozumialam,z tego niezadowolona,z tamtego tez....eeee,jak spoko babka,to zrozumie,ze nie kazdy musi byc Gesslerowa ;-) ,ten karczek w rekawie zrob,na pewno ci wyjdzie...poszukaj tylko przepisow na sosy,mizesz zrobic kilka do wyboru,grzybowy,czosnkowy,czy nawet brokulowy ,mniaaaam!!!

Gość gość125
spróbuję kupić ten rękaw i upiec w nim karkówkę jutro:) A jakie ciasto kupić na deser?Czy lepiej lody?

Gość gość
kup lody w pudełeczku , bardziej sie oplaca , do tego bitą śmietane w spreyu, jakieś owocki np maliny , pomarańcze .. co lubisz , do pucharka troche loda , bita śmietana , troszke owocków i np zetrzyj czekolade na wiórki i posyp , nawet możesz do każdej porcji dodać jakiś cherbatnik czy inne ciacho , zrób takie pucharki lodowe ... co do obiadu to ja jutro robie papryke nadziewaną , mięsko mielone drobno rozdzielam widelcem , podsmażam z drobno pokrojoną cebulą, doprawiam solą pieprzem , dodaje puszke pomidorów bez skóry , kukurydze konserwową , dusze do miękkości mięsa, dodaje żółty ser , mieszam wszystko do rozpuszczenia sera, faszeruje tym oczyszczoną paprykę, układam pionowo , w miare ciasno w garnku który jest wysmarowany roztopionym masłem lub w brytfance czy innym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia, zapiekam koło 20 min w temp 180 st , podaje z pieczonymi ziemniaczkami i surówką, a dla kuzynki może być bez mięska tylko z pieczarkami wcześniej podsmażonymi na margarynie , tylko nie każdy lubi skóre z papryki ale po upieczeniu łatwo sie zciąga, jest to dobre jedzonko , możesz też do tego dodać ugotowany ryż i bedą papryczki smakowaly jak goląbki, albo kasze czy cukinie , fasolke , wszystko co lubisz :)

Gość gość
do tego pasuje moim zdaniem lepiej od surówki fasola szparagowa , ale każdy ma inny gust więc możesz dać też co mokrego np mizerie

Gość gość
Ja proponuje upiec proste ciasto, ciasto to zawsze sie udaje i jest pyszne. Skladniki: 37 dag masla/ margaryny -ja daje pol na pol Max 1,5 szklanki cukru pudru 5 jaj 3 szklanki maki 2 pkaskie lyzeczki proszku do pieczenia Budyn smietankowy Maslo utrzec mixerem z cukrem pudrem, dodawac po jajku ucierajac, dodac makie, budyn i proszek. Wylozyc na blache wysmarowana tluszczem na spodzie tylko. Jola zyc na to ulubione owoce dosc gesto - sliwki, borowki, truskawki, cwiartki jablek i piec ok 40 min w 150-170 stopniach. Posypac cukiem pudrem gdy ostygnie. Szybkie, proste i dobre Masl

Gość gość125
dziękuję za przepis na ciasto, ale ja nie piekę. Nie potrafię po prostu, nigdy mi żadne ciasto nie wyszło a próbowałam nie raz. Także ryzykować z pieczeniem nie będę:)

Gość gość
Sptobuj sobie kiedys z tego przepisu zrobic, przyrzadzenie zajmuje 5-10 minut, wszystko sie robi w jednej misce. W smaku to ciasto podobne do babki.