Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość125

Co podać na obia dla rodziny męża

Polecane posty

Gość gość125
a co już jest sezon na grzyby? nie znam się na tym:D Nawet nie wiem gdzie je kupić:P Zawsze grzyby brałam od taty, bo on zbiera, ale za daleko mam teraz do rodziców by tak na hurra jechać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zrób takiego kurczaka: pierś rozcinasz na środku nadziewasz przyżądzonym rozdrobnionym szpinakiem i serem fetą nacierasz go przyprawami i układasz na cieście francuskim, ciasto nacinasz po bokach takie frendzelki i zaplatasz na piersi warkocz z tego ciasta całość smarujesz utrzepanym białkiem i pieczesz chyba 45 minut pyszne :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość125
ok, podoba mi się ten przepis i mogłabym sos z pieczarek zrobić:) Już nawet niekoniecznie dla teściowej, ale przepis brzmi smakowicie. Jak zrobić ten sos z pieczarek, pieczarki podsmażyć i coś dodać? Tylko co?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość125
wybacz, ale plecenie warkocza w kuchni to dla mnie zbyt wielkie wyzwanie:D Już nawet nie chcę pytać o ciasto francuskie by się nie kompromitować:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Folie najlepiej na koncach zwiazac, kupisz w kazdym markecie; a kurszak juz ma dziure wiec wystarszy do posadzic na butli. W ogole to polecam wyprobowac ten sposob, niekoniecznie na przyjecie tesciowej, ale tak dla siebie, bo szybko sie robi i w zasadzie samo a jest bardzo dobre.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Wicked Witch
Weź przepis z powieści kryminalnej. Nie stawaj na głowie, teściowej i tak nie będzie smakowało. A teściu pewnie dałby się pokroić za schabowego z kapustą podsmażaną :D :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość125
chętnie by się rozwinęła kulinarnie, ale mam kiepsko z czasem:( Mieszkam w stolicy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Poszukaj przepisu na sos pieczarkowt z dobrymi ocenami. Ja robie na wyczucie wiec dokladnie nie napisze. Podsnazam pieczarki, dodaje wody/ rosolu, gotuje na malym ogniu chwile, przyprawiam, zageszczam maka i daje ciut smietany. Make trzeba rozmieszac dokladnie w zimnej wodzie i potem wlac do sosu, zeby sie grudki nie zrobily, mozna piomieszac ziemniaczana i zwykla. Po dodaniu maki trzeba sos zagotiwac. Smietane trzeba dac do garnuszka i dodac troszke sosu i dokladnie rizmieszac i dopiero wlac do reszty sosu - zeby sie smietana nie zwazyla. Juz ze smietaba sosu ni gotuj bo sie zetnie. Mozesz smietany nie dodawac wcale, moja tesciowa nie daje. Tylko sos z pieczarek jest dosc jasny. Ja czasem namaczam kilka suszonych grzybow, potem je gotuje i to didahe do pieczarek zamiast rosolu- sos jest ciemniejszy i na lepszy smak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość125
dziękuję:) a mogę zamiast rosołu dodać kostkę rosołową? Bo przecież ja rosołu nie umiem zrobić:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja nie polecam tego przepisu z ciastem francuskim. Umiem gotowac a z tym miewam problem, bo te warkocze z ciasta lubia sie rozplatac podczas pieczenia, poza tym trzeba miec wyczucie jak to ciasto upiec w danym piekarniku zeby sie upieklo a nie przypalilo. Ale tak ogolnie to tu tez za duzo roboty nie ma. Ja akurat znam przepis ze arkusz ciasta kroi sie na 4 prostokaty, na kazdym uklada sie pasek piersi z kurczaka, pasek boczku i sera zoltego. Zaplata sie " warkocz" smaruje jajem i piecze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Schabowe w panierce,na to pieczarki podsmazone na masle ,na to starty zolty ser,i wszystko do piekarnika,az ser sie rozpusci....latwe,klasyczne,ale inne .Jadlam u kolezanki-pyszne!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mozesz dodac kostke albo wegete, tylko nie lej za duzo wody bo wyjdzie bez smaku i uwazaj z kostka zeby za slone nie bylo, bo kostki sa slone bardzo. I naprawde warto ugotowac suszone grzyby i chocby sama wode z tych grzybow dolac bo to daje inny snak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość125
robiłam takie schabowe:) Koleżanka mi właśnie polecała. Niestety nie umiem dobrze tego schabu doprawić. I teściowej na pewno schabowych nie podam, bo wiem, że byłaby niezadowolona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na schab tez bym uwazala, bo lubi wyjsc twardy i lykowaty. Jesli juz jakies mieso piec to na poczatek najlepiej ladny karczek. Dzieki temu ze jest poprzerastany tluszczem nie wyjdzie suchy, a nadmiar tluszczu sie wytopi. Schabowe takie w panierce tez polecam z karczku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ty sie za bardzo ta tesciowa nie przejmujesz? Co najmniej jakbys krolowa angielska na audiencji przyjmowala....skoro ma wredny xharakter,to niczym jej nue dogodzisz,xhocbys i same trufle podala...wiec wyluzuj troszke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość125
teściowa nie ma wrednego charakteru, ale ona zawsze jak przyjeżdzam to gotuje mi wyszukane potrawy i mówi, że to dla mnie specjalnie, specjalnie gotuje bez skladników, których nie lubię lub nie jadam. Ogólnie stara się, więc ja też bym chciała by widziała moje starania:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No tak zrozumialam,z tego niezadowolona,z tamtego tez....eeee,jak spoko babka,to zrozumie,ze nie kazdy musi byc Gesslerowa ;-) ,ten karczek w rekawie zrob,na pewno ci wyjdzie...poszukaj tylko przepisow na sosy,mizesz zrobic kilka do wyboru,grzybowy,czosnkowy,czy nawet brokulowy ,mniaaaam!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość125
spróbuję kupić ten rękaw i upiec w nim karkówkę jutro:) A jakie ciasto kupić na deser?Czy lepiej lody?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kup lody w pudełeczku , bardziej sie oplaca , do tego bitą śmietane w spreyu, jakieś owocki np maliny , pomarańcze .. co lubisz , do pucharka troche loda , bita śmietana , troszke owocków i np zetrzyj czekolade na wiórki i posyp , nawet możesz do każdej porcji dodać jakiś cherbatnik czy inne ciacho , zrób takie pucharki lodowe ... co do obiadu to ja jutro robie papryke nadziewaną , mięsko mielone drobno rozdzielam widelcem , podsmażam z drobno pokrojoną cebulą, doprawiam solą pieprzem , dodaje puszke pomidorów bez skóry , kukurydze konserwową , dusze do miękkości mięsa, dodaje żółty ser , mieszam wszystko do rozpuszczenia sera, faszeruje tym oczyszczoną paprykę, układam pionowo , w miare ciasno w garnku który jest wysmarowany roztopionym masłem lub w brytfance czy innym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia, zapiekam koło 20 min w temp 180 st , podaje z pieczonymi ziemniaczkami i surówką, a dla kuzynki może być bez mięska tylko z pieczarkami wcześniej podsmażonymi na margarynie , tylko nie każdy lubi skóre z papryki ale po upieczeniu łatwo sie zciąga, jest to dobre jedzonko , możesz też do tego dodać ugotowany ryż i bedą papryczki smakowaly jak goląbki, albo kasze czy cukinie , fasolke , wszystko co lubisz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
do tego pasuje moim zdaniem lepiej od surówki fasola szparagowa , ale każdy ma inny gust więc możesz dać też co mokrego np mizerie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja proponuje upiec proste ciasto, ciasto to zawsze sie udaje i jest pyszne. Skladniki: 37 dag masla/ margaryny -ja daje pol na pol Max 1,5 szklanki cukru pudru 5 jaj 3 szklanki maki 2 pkaskie lyzeczki proszku do pieczenia Budyn smietankowy Maslo utrzec mixerem z cukrem pudrem, dodawac po jajku ucierajac, dodac makie, budyn i proszek. Wylozyc na blache wysmarowana tluszczem na spodzie tylko. Jola zyc na to ulubione owoce dosc gesto - sliwki, borowki, truskawki, cwiartki jablek i piec ok 40 min w 150-170 stopniach. Posypac cukiem pudrem gdy ostygnie. Szybkie, proste i dobre Masl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość125
dziękuję za przepis na ciasto, ale ja nie piekę. Nie potrafię po prostu, nigdy mi żadne ciasto nie wyszło a próbowałam nie raz. Także ryzykować z pieczeniem nie będę:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Sptobuj sobie kiedys z tego przepisu zrobic, przyrzadzenie zajmuje 5-10 minut, wszystko sie robi w jednej misce. W smaku to ciasto podobne do babki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×