Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Chora Mama

Nerwica lękowa. Pomocy.

Polecane posty

Gość Chora Mama

Witam! Jestem młodą mamą rocznego chłopca. Mój narzeczony wyjechał w delegację i właśnie wtedy to się stało. Nie mogłam zasnąć, poczułam lęk, paniczny wręcz, bez żadnego powodu. Uczucie jakby ktoś ściskał moje gardło, zawroty głowy. Wylądowałam w szpitalu. Jakiez było moje zdziwienie gdy usłyszałam "Pani przechodzi atak paniki"... No cóż dostałam kropelki zasnęłam w domu jak dziecko. Następnego dnia zasnęłam tylko dzięki melatoninie. Dzień pózniej obudziłam się rzeska i wypoczęta. I wtedy postanowiłam, ze sie nie dam. Można mnie złamać, ale nie zniszczyć. Nie takie rzeczy przetrwalam ;) włączyłam głośno nakrecajaca muzykę i ćwiczyłam. 2 godziny. Co dziwne cały czas miałam mnóstwo energii, choć zazwyczaj po 20 min ćwiczeń odpadam ... Wieczorem gdy dziecko zasnęło odwiedziła mnie przyjaciółka. Tę noc przespałam spokojnie, bez leków. Wczoraj byłam z dzieckiem na zakupach, jednak po powrocie do domu był bardzo niespokojny ( ząbki). Do godziny 20 byłam wykończona psychicznie. I znów tabletka przed snem. Do psychologa idę dopiero 15 września. Proszę pomóżcie, powiedzcie jak Wy sobie radzicie z tą straszną chorobą? Mam małe dziecko i muszę być dla niego silna. Muszę sie nim opiekować i nie dać mu odczuć, ze cos jest ze mną nie tak. Tylko jak to zrobic?

Gość gość
sprawdź hormony tarczycy, wiele kobiet po porodzie ma zaburzenia pracy tarczycy, tyją bez powodu, chudną lub popadają w depresję poporodową koleżanka tak miała, przyczyną była tarczyca to ona wywołuje depresję czujesz się przemęczona i odpowiedzialna za dziecko, to nasila reakcje lękowe

Gość gość
sprawdź hormony tarczycy zanim popadniesz w lekomanię i będziesz łykać psychotropy lub leki nasenne pij meliskę i dużo spaceruj, zorganizuj też jakąś pomoc by choć raz w tygodniu wyrwać się gdzieś sama bez dziecka, na zakupy, do fryzjera, fitness itp

Obsesje to występowanie u pacjenta nieracjonalnych myśli, które pojawiają się w świadomości sprawiają choremu cierpienie oraz chęć uwolnienia się od nich. Obsesyjne myśli dotyczą zazwyczaj przemocy, seksualności czy kwestii religijnych jak również dążenia do perfekcjonizmu w zachowaniu czystości i symetrii. Człowiek zmaga się z myślami odnoszącymi się do stanu zdrowia i obawia się przed zakażaniem się jakimś wirusem czy chorobą. Ma potrzebę zachowania przesadnej czystości ciała. Pomoc znajdziesz np. tutaj: http://psycholog-online.tv/poradnia/nerwica-natrectw/ polecam Ci przeczytaj duzo ludzi tak rozwiązało problem.

Gość Chora Mama
Dziekuje za odpowiedzi, zbadania tarczycę, bo faktycznie sporo sie zgadza. Ktoś jeszcze cos podpowie?

Gość gość
Hej. Ja też tak miałam zaczełam odczuwać niepokój z nie wiadomych przyczyn , zrobiłam badania na tarczyce itp oraz wszystkie inne które zalecił lekarz i nic co się okazało mam nerwice lękowa

To wina stresów.To one doprowadzają do różnych nerwic.Jak pomóc -cięzko z tego wyjść.Może gimnastyka basen taniec.A na końcu leki -choc pamiętaj o skutkach ubocznych.