Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wytłumaczcie mi coś bo nie pojmuje !!!

Polecane posty

Gość gość

Wytłumaczcie mi dlaczego za granicą (np. Francja, Niemcy) - żywność jest tańsza - chemia jest tańsza - ubrania są tańsze - sprzęty AGD/RTV są tańsze - samochody są tańsze -paliwo jest tańsze - a ludzie zarabiają 4 razy więcej niż my ? Wytłumaczcie mi dlaczego tak do cholery jest ? że ja mam 1500zł na miesiąc i kupienie nowego ciucha, kosmetyka lub dobrego proszku do prania to dla mnie musi być taki wielki wydatek, a dla kogoś żyjącego w innym kraju to groszowa sprawa ?

Gość gość
Jesteś zjebana klasą robotnicza?

Gość gość
pracuje w administracji państwowej pierwszy rok. Niestety większość ludzi, których znam (po studiach) zarabia maksymalnie 2000zł.. sorry, ale nie prosiłam Cię o komentarz moich zarobków, ale o komentarz tej cholernej różnicy cenowej ?

Gość gość
rozumiem. jak bylam w irlandii i zobaczylam ceny to myslalam, ze zemdleje. jak np ja zarabiam 1500 a dobry proszek kosztuje 40 to moge za jedna wyplate kupic 37 takich proszkow.a moja siostra zarabia 1500 (euro oczywiscie) i tam dobry proszek kosztuje 15 czyli za jedna wyplate kupi sobie 100 proszkow. i tak kuzwa z wszystkim...

Gość gość
Wyjedz jak inni i nie jecz

Gość gość
w Niemczech samochody wcale nie sa tansze, stosunek zarobkow do cen w sklepach jest lepszy ale nie zawsze jest taniej. Niektore rzeczy sa tansze ale np w Niemczech najtanszy chleb kosztuje 1,30 euro a 2 euro za chleb to standard. W USA kupisz o wiele taniej samochod Niemiecki niz w Niemczech np Mercedesa. UE to tacy zdziercy na podatkach ze szok.

Gość gość
witaj w POLSCE

Gość gość
proszek jak proszek ale lenor np ten duży 3 . wczoraj kupiłam sobie nivea balsam pod prysznic za 1,50 euro. i ogólnie kosmetyki taka taniocha ze szok

Gość gość
Akurat dziś byłam w niemczechna zakupach żywnościowych i kupiłam chleb za 1,13!!!

Gość gość
moze w niemczech wschodnich w landach przygranicznych oni maja ceny nizsze specjalnie zeby Polakow zachecic do przyjezdzania na zakupy, ale w zachodnich niemczech jest tak jak mowie.

Gość gość
my mamy 1200zł oni 1200 euro. chleb u nas 3zł u nich 2 euro. ogromna roxnica

Gość gość
No, na plus dla nich oczywiscie :) Jak chcesz ocennic sile nabywcza pieniadza to porownuj 1:1 ! Ja za 2 litry mleka place 1,47 chleb 2 7 kg ziemniakow 2,99 maslo 1,50 Zazwyczaj opakowanie , kilka sztuk bananow, jablek, mandarynek czy brzoskwin kosztuje do 1,50 10 jajek 2, itp. itd. Za 100 jednostek :) zrobie tygodniowe zakupy ( obiady jednodaniowe, codzienne sniadania, kolacje, drobne srodki czystosci , slodycze, napoje , owoce i warzywa ) dla 3 osobowej rodziny. Oczywiscie moge wydac wiecej, mniej tez , ale to juz by bylo zaciskanie pasa.. W Polsce za 100 jednostek np PLN co kupie ? Sniadanie ? Wszelkie podatki, akcyzy i vaty sa powodem tych cen ...

Gość gość
W Niemczech samochod klasy sredniej kosztuje mniej wiecej o 10 000zl wiecej niz w Polsce to nawet W Stanach samochody sa tansze niz w niemczech ale faktycznie stosunek zarobkow do cen jest lepszy niz w Polsce.