Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego faceci to takie bezguscia?

Polecane posty

Gość gość

Pierwszemu synowi(z poprzedniego zwiazku) wybral imie Oliwier. Chlopak ma 7 lat a oni na niego Olus olus....porazka. a naszego syna chce nazwac Artur. Jak go odwiezc od tego pomyslu. Moze imie nienajgorsze ale mi sie ewidentnie nie podoba

Gość gość
Nie faceci a Twój facet :P Ja ze swoim byłam zgodna w kwestii imienia. Powiedz mu po prostu, że dziecko jest Wasze wspólne i absolutnie na takie imię się nie zgadzasz. Nie musisz obstawać na siłę przy swoim imieniu tylko znajdźcie jakiś kompromis

Gość gość
Twardo postaw na nie i tyle. Pomysl ze Twoje dziecko bedzie cale zycie z tym imieniem.

Gość gość
Artur to jest całkiem fajne i normalne imię, nie wiem dlaczego się czepiasz

Gość NIKKOR 18 55
Gdzie go chcesz dowieźć? :P Biedny Artur, będzie mieć mamę która nie zna swojego języka

Gość Grażyna maj
Mój Mąż wybrał imię dla naszego Syna. To znaczy, mnie też się podobało, ale inne imię bardziej. Mąż kategorycznie się nie zgodził. Za co jestem Mu wdzięczna, bo teraz uważam, że to jedno z gorszych imion męskich. Także nie wszyscy faceci to bezguścia :)

Gość gość
dlaczego "mąż, syna, mu" napisałaś z dużej litery?

Gość Grażyna maj
Z szacunku. Zawsze o swoich bliskich piszę z wielkiej litery, tak samo jak: "Tobie, Ci, Twoje, Wy, Wasze" etc. :)

Gość gość
Można kogoś szanować i pisać o nim nie popełniając błędów :O

Gość Grażyna maj
Dlaczego uważasz, że to błąd? Pisanie o kimś z wielkiej litery (nie jest to duża litera, a właśnie wielka - jeżeli już tak się czepiasz), to raczej nie błąd. Imię piszę wielką literą, więc jak zastępuję imię innym słowem (np.: "Mąż"), to również używam wielkiej litery. Tak bardzo Ci to uwłacza, czy przeszkadza, że musiałaś zwrócić mi uwagę?

Gość gość
Ale "mąż" to nie jest imię więc pisanie "Mąż" jest błędem. To nie o to chodzi, co ja uważam. Tak po prostu jest:O

Gość Grażyna maj
http:// poradnia.pwn.pl/lista.php?kat=6&szukaj=pisownia Przeczytaj czwarte pytanie i odpowiedź na to pytanie. Nie popełniłam błędu. :)

Gość gość
a może jednak popełniasz: "Indywidualnie możemy również zastosować tę konwencję w odniesieniu do osób nam bliskich, szczególnie jednak starszych bądź nieżyjących"

Gość Grażyna maj
Przytoczę Ci fragment odpowiedzi: "Zgodnie z zasadami polskiej grzeczności (i ortografii również) wielką literę możemy zastosować w odniesieniu do osób, o których chcemy napisać z szacunkiem. Dotyczy to zwłaszcza adresatów wypowiedzi, np. Szanowny Panie, Kochana Mamo, Panie Dyrektorze, ale również tzw. osób trzecich, czyli tych, do których się nie zwracamy, ale o których piszemy. W związku z tym o własnym mężu może Pani z szacunkim napisać Mąż, ale również mąż, np. „Mój mąż lubi pierogi z serem”. " Odpowiedzi udziela p. Małgorzata Marjanic, prof. Uniwersytety Warszawskiego.

Gość gość
Taaaaaaa, szukaj sobie wyjaśnienia na siłę :D Nie potrafisz pisać w języku ojczystym. Musisz się z tym pogodzić.

Gość Grażyna maj
Wygląda na to, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. W przytoczonym przez Ciebie fragmencie napisane jest, że tę konwencję możemy zastosować szczególnie (a nie tylko) wobec osób starszych i nieżyjących.

Gość gość
czyli, ze nie stosuje się takiej formy, chyba że taka Grażynka się uprze jak wół :P

Gość gość
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z faktu, że rozmawiasz z kilkoma osobami :D JAk ja nie lubię takich młotów jak ty :DPrzekopią cały internet i pół biblioteki żeby znaleźć usprawiedliwienie dla swojego imbecylizmu :D

Gość Grażyna maj
Kochana, potrafię lepiej niż Ty. Nie używasz znaków interpunkcyjnych, zaczynasz zdanie z małej litery, używasz słów, których nie ma ("taaaaaa"). Miłego dnia. :)

Gość gość
Grażynko u Ciebie również interpunkcja kuleje, więc nie wytykaj takiego błędu innym.

Gość Grażyna maj
Nie wiedziałam, że nie piszę z jedną osobą. Wszystkie podpisujecie się jako "gość", trudno Was rozróżnić. Inwektywy pozostaw dla kogoś innego, mnie Twoje słowa nie ruszają.

Gość Grażyna maj
Proszę, wskaż mi, w którym miejscu moja interpunkcja kuleje. Przeczytałam wszystkie swoje wpisy i zauważyłam jeden błąd, a mianowicie brak kropki na końcu zdania w jednym z postów. Być może popełniam jakieś błędy interpunkcyjne nieświadomie, z powodu mojej niewiedzy. Chętnie się czegoś nauczę.

Gość gość
Zmiataj grażynko bo arturka zdenerwujesz.

Gość gość
"Mąż kategorycznie się nie zgodził. Za co jestem Mu wdzięczna, "- tu kuleje Ci interpunkcja, a tu "To znaczy, mnie też się podobało, ale inne imię bardziej" gramatyka ;)

Gość gość
A przepraszam- grażynka to nie od arturka. W każdym razie przestań się pogrążać kobieto.

Gość gość
Ok imiona, co ty byś chciała? Marcelek? Brajanek? Anastazja-tek? :D

Gość Grażyna maj
Nie czuję, że się pogrążam. Tak, czy siak, idę stąd, bo nie ma z kim prowadzić dyskusji na poziomie. Pozdrawiam. :)

Gość gość
Ale k****a macie problemy. Można pisać "ci, tobie" itp. z małej litery jesli nie jest to oficjalne.