Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

chaotyczne machanie rączkami i nóżkami . 13 tygodniowe niemowlę

Polecane posty

Gość gość

Hej! Piszę, bo już sama nie wiem, co mam myśleć. Mój synek rozpoczął 4 miesiąc życia i wg wszelkich prawideł powinien już trochę panować nad motoryką - składanie rączek itp. Tymczasem kiedy leży, jego rączki i nóżki "latają" we wszystkie strony. Sprawia wrażenie, jakby go denerwowało, że nie panuje nad niczym. Podczas snu niby powinien układać już rączki wzdłuż ciała, a tymczasem śpi w pozie MORO. Nie wkłada też rączek do buzi, ale namiętnie ssie samego kciuka. Nawiązuje kontakt wzrokowy, gada do nas, jest dość pogodny, tylko ta jego nieuporządkowana fizyczność jakby od tego odstaje. Powinnam zgłosić się do specjalisty?

Gość gość
myslę ze to ty udaj się do specjalisty!! najlepiej psychiatry!! kobieto wyluzuj trochę, masz zdrowe ruchliwe dziecko a robisz jakis problem z dupy

Gość gość
wiem, że wygląda to na panikowanie, ale mój syn sporo przeszedł już w swoim krótkim życiu- 2 razy szpital, w tym rotawirus. Po prostu się martwię, jak czytam opisy na stronach fizjoterapeutów.

Gość gość
poza moro to znaczy jaka?

Gość gość
pewnie ma niedorozwój psycho-mototryczny... przynajmniej tak to z opisu wygląda

Gość gość
Nie ma czegos takiego jak poza Moro,tylko odruch Moro. Zdaje sie,że czegos nie doczytałas. Nie ma nic nienormalnego gdy dziecko spi z rączkami do góry,moja córka tez tak spała. A jeśli chodzi o machanie rączkami i nózkami to jeszcze troche potrwa nim układ nerwowy sie wykształci. Wszystko to jest narmalne.

Gość gość
zrób sobie drugie lepsze a tego oddaj do bidula

Gość gość
dziękuję za odpowiedzi, zwłaszcza te poważne. Z tych niepoważnych wnioskuję, że Wasze dzieci pozostawiacie same sobie. To moje pierwsze dziecko, czy to źle że się przejmuję? Tym bardziej, że cała rodzina twierdzi, że syn jest jakiś nerwowy. Tak, wiem że moro to nazwa odruchu. Użyłam jej w stosunku do pozy, żeby zobrazować ułożenie ciała dziecka podczas snu.

Gość Mam swoje lata
Twoje dziecko rozwija się prawidłowo, odruchy też są prawidłowe.Tak zachowuje się malutkie dzieciątko.Rączki w górze podczas snu, to znaczy że dziecko jest zdrowe.Nie panikuj proszę.