Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagubiona młoda mama

Jak wybrać fotelik pasujący do konkretnego samochodu

Polecane posty

Witam drogie forumowiczki! Córcia ma już roczek i chcemy jej zmienić nosidełko na bezpieczny fotelik. Przeglądałam forum, polecacie wiele świetnych fotelików, ale co do bezpieczeństwa przecież ważne jest tez dobre dopasowanie fotelika to danego samochodu. Nie wiem co zrobić.. Znajdę super bezpieczny fotelik a okaże się, że w naszym samochodzie będzie niestabilny i co? Niestety nie mamy czasu na jeżdżenie po sklepach.. Szukam w internecie gdy malutka śpi, ale już mam taki mętlik w głowie, że nie wiem jak sobie radzić.. Najchętniej chyba wzięlibyśmy fotelik 9 -25 kg. Proszę pomóżcie..

Tylko jeśli tak by miało być to wtedy strace dużo czasu na czekaniu i odsyłaniu.. Szkoda, że przy fotelikach nie ma sugerowanych samochodów :D my mamy renault laguna 2 combi. Jest tam isofix ale schowany pod siedzeniem trzeba byłoby rozcinać materiał..

Gość gość
fotelik powinnaś przymierzyć do samochodu. kupowanie w ciemno to ryzyko, ale zawsze możesz odesłać.

Gość gość
rzadko kiedy fotelik nie pasuje do auta, bardzo rzadko

Nie wiem czy rzadko czy nie, ale widzę jaka jest różnica miedzy samochodami w jakich montowałam nasze nosidełko.. W naszym aucie jest w miare ok, w samochodzie moich rodziców dziecko jest zbyt w pionie (takie jest pochyłe siedzenie), a w samochodzie teściów pasy są za krótkie.. A wg Was lepiej szukać fotelika na isofix czy nie? Bo gdzieś czytałam też, że w różnych samochodach do różnej wagi jest zalecany a przy cięższych dzieciach może nie wytrzymać przy ew wypadku :/ ech myślałam, że kupno fotelika będzie prostsze..

A co myślicie o firmie 4baby?

Gość gość
Mamo, a może fotelik montowany tyłem? Dziecko jest najbezpieczniejsze, gdy jest tyłem. Coraz większa jest w Polsce świadomość tego tematu, ale wciąż jesteśmy daleko, daleko. Proponuję poczytać ten blog: http://osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/01/przewoz-dziecko-tyem-do-kierunku-jazdy.html Ja nie wyobrażam sobie wozić dziecka przodem do kierunku jazdy, szczególnie tak malutkiego. Zobacz tez na youtube jak wglądają crash testy.

Mam auto z isofix, podobno ten system lepiej trzyma fotelik podczas wypadku. Fotelik za to mam bez tego systemu, bo po przymierzeniu okazało się, że cały latał na siedzeniu. Trzeba mierzyć. Jak nie masz czasu to może poproś kogoś z rodziny, żeby się tym zajął. Chyba, że jesteś kafeterianką którą każde rozwiązanie uwiera.

No właśnie natknęłam się na fotelik 4baby freeway który można zamontować tyłem i przodem dlatego zapytałam o tą firmę :) chciałabym nadal wozić małą tyłem przede wszystkim ze względu na bezpieczeństwo (blog widziałam już wcześniej-bardzo ciekawy :) ) a przy okazji jazdy tyłem mam z nią kontakt wzrokowy, bo gdy gdzieś jedziemy to siedzę obok niej :) kupując fotelik odwracany za jakiś czas jak podrośnie będę mogła odwrócić :) dziękuję kobietki, już mi się troche rozjaśnia w głowie :D jednak najlepiej jest zapytać a nie tylko czytać i czytać same artykuły :)