Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przedszkole, toaleta, kupa, wycieranie

Polecane posty

Gość gość

moj 3-latek idzie teraz doprzedszkola, oczywiscie jest bez pieluchy, ale jak jest z wycieraniem? ma sam sie podetrzec? rozumiem, ze Panie nie są tam od podcierania tyłków,ale jak sobie wyobraze te dzieciaki same w ubikacjach, i nawet po umyciu rąk... jak to jest?

Gość gość
Moje dziecko podcieralo się samo- ale dawałam mu wilgotny papier i nauczyłam by robiło to 3 razy :)

Gość gość
to idac do toalety szedl do sztni po wilgotny papier?

Gość gość
3 latek to już duże dziecko i nie wiem co za problem,żeby go nauczyć takiej podstawowej czynności. O ile nie jest opóźniony w rozwoju to jeśli mu pokażesz i potrenujecie w domu to za którymś razem załapie. Możesz go nagradzać jeśli mu sie uda a w końcu wejdzie mu to w nawyk.

Gość gość
naprawde wasze 3-latki podcierajas sie same?

Gość gość
Mój 2,5 latek sam sobie tyłek wyciera- pod warunkiem że nie ma biegunki. A ty się o trzylatka martwisz?

Gość gość
Moja chodzi do prywatnego. Szła jak miała 2,5 roku. Nie radziła sobie jeszcze sama - panie powiedziały że nie ma problemu - pomogą. Ale widziałam po zaczerwienieniach ze rożnie z tą pomocą było - zresztą córka mówiła, że chodzi sama - więc bardziej się przyłożyłyśmy "do tematu". I to jest kwestia determinacji i treningu - dzieci lubią nowe czynności wiec się chętnie uczą.

Gość gość
Nie w szatni, papier mokry zabierał z pólki która była na ich sali. Niestety wiekszośc rodziców nie składala się na zwykły papier a co dopiero mokry :) A mokrym dziecko lepiej sobie poradzi, moim zdaniem.

Gość gość
jejku, wiem, ze glupi pytania zadaje, ale to przedszkole nie zapewnia papieru toalet?

Gość gość
mój ma 4 i mniw woła :(

Gość gość
Tak 3latek jest w stanie sam się podetrzec. U mnie tak jak u gościa z 22:10 syn podcieral się papierem nawilzanym. Sama kupowalam bo koszt niewielki a dziecko latwiej sobie poradzi ( syn mialy swój osobisty, przedszkolanki mialy zaznaczone ze kupiony na wlasny koszt i tylko do użytku syna). I tez zabiera ze swojej polki w sali.

Gość gość
Przeważnie rodzice przynoszą lub skladaja się na papier toaletowy.