Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ząb się wyrzyna czy wyżyna?

Polecane posty

Gość gość

Pytanie z ortografii, bo już zgłupiałam :P

Gość gość
No właśnie niekoniecznie: ► wyrzynać 1. wycinać coś w twardym materiale lub z twardego materiału; 2. potocznie: zabijać wielu ludzi, wiele zwierząt; 3. potocznie: uderzać kogoś z całej siły; 3. potocznie: rzucać czymś z rozmachem; 4. potocznie: uderzać o coś mocno; 5. potocznie: robić coś z zapałem; 6. potocznie: przewracać się, upadać ► wyżynać żnąc, usuwać trawę, zboże itp. z jakiegoś miejsca

Gość gość
no skoro wyżynać znaczy cos usuwać,a wyrzynać coś wycinac w twardym materiale,to jak myslisz,matołku,które określenie pasuje do wyRZynającego sie zęba???

Gość Katarzyna z Elbląga
nie prosciej jest wpisac w googlach i odrazu wyskoczy jak jest poprawnie? ja wpisalam i wszedzie jest 'wyrzynanie' sie zebów.

Gość gość
Nie prościej, bo zasad ortografii nie ustala się na podstawie najczęściej padających odpowiedzi w gogle. Matołkiem nie jestem. Żnąć, czyli ciąć też mi do przebijania przez dziąsła pasuje, dlatego pytam. Czemu od razu musisz wyzywać ludzi? Lepiej ci od tego? x A mówimy, że ząb się wyrżnął, czy wyrznął?

Gość gość
Nie żnąć a żąć ,jak już...matołku :P

Gość gość
rznąć znaczy też boleć...więc? matołku?

Gość gość
Myślę, że autorka pytania poszła sobie, po tym jak spotkała się z obelgami bez powodu. Poprawną formą jest wyrzynać, wyrznąć. Pani od matołka proponuję napić się melisy, koi nerwy.

Gość Katarzyna z Elbląga
powiedz mi w którym momencie cie obraziłam? zapytałam tylko czy nie prosciej. widać że masz jakies kompleksy skoro sama juz sobie dopisujesz obelgi. i sorry ale na podstawie tego moge teraz stwierdzic ze jestes matołkiem. ale wczesniej nic takiego nie mialo miejsca. i po co gadanie o jakims cięciu, kiedy tam jasno pisze WYRZYNANIE SIĘ ZĘBÓW! A chyba o to pytanie było.

Gość gość
Przecież to nie o ciebie chodziło, tylko o gościa wyzywającego od matołków. Ludzie, ogarnijcie się...

Gość Katarzyna z Elbląga
ja jestem lepiej ogarnięta niz myslisz. twoje zdanie zaczyna sie od "nie prościej" tak samo jak moje pytanie. więc chyba logicznym jest że mogłam połączyc to ze swoja osoba, a wręcz powinnam. więc teraz ty ogarnij temat i sama sie zastanów jak na przyszłośc ludziom odp żeby cie dobrze zrozumieli.

Gość świerzo wyżnięty zomp
Ale super temat! Ubawiłam się po stokroć :) I jak tu delikatnie - matołku, matołku... Tak nie po kafeteryjnemu. Elblążka, wyluzuj!

Gość gość
Eeee tam,ta zniewaga krwi wymaga ! :D Ani człek mięchem nie rzucił,ani żadną ...urwą,nazwał rzeczy po imieniu,to się autor odąsał... :D,to przecież nie grzech być matołkiem,same jaśnie oświecone nie mogą być,zwłaszcza samozwańcze ,mające problemy z d/u/py :P