Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

badania prenatalne

Polecane posty

Gość gość

czy w moim przypadku ma sens ich wykonywanie? mam 26 lat, pierwsza ciaza rozwija sie prawidlowo, brak chorob w rodzinie. musze je zrobic prywatnie-prawie 500 zl za usg i test z krwi. czy ktoras mama robila takie badanie i rzeczywiscie wyszly nierawidlowosc?

Gość gość
Mi lekarka robila tylko usg w ktorym zmierzyla m in przeziernosc karku. Mowila ze jesli sa jakies nieprawidlowosci w tym usg to poleca zrobic badania. U nas nie bylo takiej koniecznosci.

Gość gość
jeśli wyszłyby nieprawidłowości, to usunęłabyś ciążę?

Gość gość
oczywiscie, ze nie usunelabym

Gość gość
ja przerwalabym ciaze gdyby w amniopuncji wyszly wady letalne. Ale nigdy nie bylam w takiej sytuacji mam nadzieje nigdy nie bede i nikomu nie zycze. Tym bardziej nie rozumiem kobiet, ktore nigdy w zyicu nie stanely przed takim wyborem i potepiaja inne. Ja mam liberalne poglady - zyj i pozwol zyc innym!

Gość gość
to po co ci robić te badania?

Gość gość
Zrob normalnoe usg i jak bedzie cos nie tak to bedziesz sie zastanawiac czy dalej robic. Tak mi powiedzial gin do ktorego chodzilam prywatnie i tez staksowal by mnie za komplet badan.

Gość gość
Skoro i tak nie usuniesz w razie wad to po co ci to? Ja bylam nastawiona na amniopunkcje w razie gdydy usg w 11 tygodniu dalo zle wyniki, ale wyszlo dobre i nie robie.

Gość gość
Ja robiłam.W rodzinie nie ma żadnych chorób, wad, miałam 25 lat gdy rodziłam. Zrobiłam dla swojego spokoju. Nie żałuję chociaż poszło na to 500zł.

Kobietki czy któras z Was miała moze podwyższone ryzyko po badaniu nieinwazyjnym i tescie PAPP-A ? wiem, ze cuda sie zdażają i zdaża sie ze po amiopunkcji wychodzi, ze nie ma zadnej wady ale jednak nie każdy ma takie szczęście. We wtorek amniopunkcja i 3 tygodnie czekania na wyniki.to moja pierwsza ciąża i nigdy nie czułam tego, co czuje w tej chwili :( prosze o wsparcie

Gość gość
Do kobietki: mozesz jewzcze zrobic test harmony zamiast amnio. Drogi ale bezinwazyjny

dostałam skierowanie na amniopunkcje wiec nie bede za nią płacic.Koszmarnie sie boje :( a najgorsze jest to, ze lekarz nawet nie powiedzial mi czy moje wyniki badan sa dobre czy nie... dziwny człowiek... skąd mogę wiedziec skoro to moja pierwsza ciąza.Pranie mozgu ktore mi zrobili ustalając 3 rozne terminy porodu itd to skandal. juz nie wiem gdzie szukac pomocy :(

Gość gość
ale amnio to nie jest takie fajne badanie, jest obciążone ryzykiem dla dziecka więc powinnas wiedzieć jakie sa wskazania do wykonania. skąd jesteś? może poszukaj innego lekarza. wiem, że to częsta rada ale chyba temu nie fasz skoro tak piszesz. ja bym nie ufała, nie musisz sie znać na medycynie ale powinien Ci wytłumaczyć wyniki i wyjasnić dlaczego kieruje dalej

nie ufam temu ktory prywatnie robil mi usg prenatalne. ryzyko ZD 1:21 natomiast po tescie PAPP-A 1:5 , brak kosci nosowej, wodonercze, przeziernosc karku 3,90 ... skazal moje dziecko twierdzac ze to raczej pewne po takich wynikach

a na usg nieinwazyjne u innego juz raczej za pozno. amniopunkcja podobno nie jest szkodliwa wiec chyba nie zaszkodzi mi

Gość gość
kobietka idź do iinego lekarza, niech zobaczy czy wiadać kość nosową, co z przepływami ? jakie maiałaś CRL ?

juz za pozno na badanie usg nieinwazyjne u innego... NT-3,90mm CRL - 79,8mm, przepływ w zastawce trójdzielnej prawidłowy , (brak kosci nosowej, NT 3,90 oraz wodonercze) te 3 nieprawidłowości przez ktore lekarz skazał moje malenstwo na tak wysokie ryzyko. Wszystko inne jest ok.

Gość gość
Amniopunkcja jest bezplatna ale pewne ryzyko istnieje. Test pappa u mnie tez wyszedl nieciekawie 1:47. Zalecenie amnio. Ale zdecydowalam sie na harmony test najpierw ktory w 99% potwierdza lub wyklucza choroby genetyczne. Warto przynajmniej poszukać info o nim

Do gość: harmony to naciąganie na kasę, okropne naciągnie. Miałam robiony - wynik miał być po polsku i był tylko tak jakby tekst angielski wkleić do słownika google i to wydrukować. Próbka krwi na badanie niby miała lecieć do czech, a pod spodem pieczątka i podpis chińczyka. I teraz całkiem hipotetycznie - powiedzmy że test harmony się pomyli czyli że wynik będzie dobry a dzidziuś urodzi się chory (jest na to spora szansa) - do kogo mam mieć pretensję? do chińczyka? ciekawe jak go znajdę. do chin pojadę? a może mu list wyślę? Rozmawiałam ze swoim doktorem (dr Nylec - bardzo miły i mądry człowiek i zna się na prenatalnych jak mało kto, i wszystko potrafi wytłumaczyć) -wszystko mi wyjaśnił. Harmony i nifty wykrywają (ale na 99%) TYLKO zespół downa, edwardsa i patau. I TYLE. A inne wady genetyczne? Tych innych które zostaną znalezione w amniopunkcji a nie znajdzie ich nifty jest coś koło 30%. Czyli nifty i harmony nie znajdą 30% wad genetycznych jak na zespół Turnera.